SiolNET. Avtomoto Novice
5,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Most presežkov: Kitajci zgradili pravo čudo #video

5,33

termometer

most Kitajska
Most bo potovanje med tremi mesti s treh ur skrajšal na okrog 30 minut. Foto: HZMB

Med Kitajsko in Hong Kongom bodo odprli najdaljši most prek morja, ki je dolg več kot 35 kilometrov in je stal 20 milijard dolarjev. V most so vgradili kar 400 tisoč ton jekla.

Kitajci so svoj rekordno dolg most prek morja gradili kar devet let. Most z dolžino 35,6 kilometra jih je stal okrog 20 milijard ameriških dolarjev. Most povezuje Hong Kong, Macau in celinsko mesto Zhuhai. Most bodo odprli jutri, predvidoma pa bo močno olajšal in pospešil promet med vsemi tremi mesti.

Prek mostu le s posebnim dovoljenjem ali najetim vozilom

Po poročanju CNN domačini prek mosta večinoma ne bodo vozili s svojimi osebnimi avtomobili, saj bodo za prečkanje potrebovali posebno dovoljenje. Večino prometa bodo tako tvorila vozila javnega prometa, to bodo posebni shuttli in avtomobili za kratkotrajni najem.

Kos bo potresom, viharjem, orkanom in trkom velikih ladij

Del mostu je tudi 6,7 kilometra dolg predor pod morjem, ki so ga zgradili za lažji pretok ladijskega prometa. Po navedbah gradbincev je most dovolj trden, da bo služil svojemu namenu 120 let in da bo kos tudi močnim orkanskim vetrovom ter potresom osme stopnje. Zaradi bližine letališča so morali prilagoditi njegovo zasnovo, da ne bi zaradi višine motil letalskega prometa.

V most so gradbinci vstavili kar 400 tisoč ton jekla, kar je 4,5-krat več kot v znamenitem mostu Golden State v San Franciscu.

most Kitajska Foto: HZMB

most Kitajska Foto: HZMB

Kitajska most Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 158
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin