Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
9.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Natisni članek

sneg senzor TPMS zimske gume

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 9.18

6 let, 6 mesecev

Menjavo zimskih gum lahko precej podraži tudi senzor za nadzor tlaka

Zimske gume: testi, napotki in dodatki, ki lahko voznika stanejo precej denarja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Od jutri je treba imeti na avtomobilu zimske gume z oznako M+S ali pa kombinacijo letnih gum z verigami na pogonskih kolesih. Profil gum mora znašati vsaj tri milimetre. | Foto: Nokian Od jutri je treba imeti na avtomobilu zimske gume z oznako M+S ali pa kombinacijo letnih gum z verigami na pogonskih kolesih. Profil gum mora znašati vsaj tri milimetre. Foto: Nokian

Od jutri je na slovenskih cestah obvezna uporaba zimske opreme. Kdor želi pri novejšem avtomobilu zimske gume namestiti na dodatna platišča, mora za vsako kupiti tudi senzor za nadzor tlaka v gumah. Za štiri gume senzorji stanejo vsaj okrog 120 evrov.


Test zimskih gum 2016/2017
Deset nasvetov za skladiščenje gum
Kdaj je treba rabljeno gumo zamenjati z novo
Ključno vprašanje zimskih gum: kako izmeriti globino profila?
Zimske gume: katere oznake so za voznika ključne
Test celoletnih zimskih gum


Čeprav so se vremenske napovedi o snežnem metežu na delu slovenskega avtocestnega križa pred dnevi izkazale za pretirane, bo od jutri na avtomobilih zimska oprema obvezna. Temperature so prav tako že zelo nizke, zato je skrajni čas za menjavo letnih gum z zimskimi. Te morajo imeti oznako M+S, vsaj tri milimetre profila (priporočljivo vsaj štiri milimetre), ob tem pa naj ne bi bile starejše od štirih let. Prejšnji teden so policisti v okolici Kranja na primer ustavili avtomobil s 17 let starimi gumami. Dovoljena je tudi kombinacija letnih gum z nameščenimi verigami na pogonskih kolesih.

Senzor za merjenje tlaka v gumah morajo imeti danes vsi novi avtomobili. | Foto: Gregor Pavšič Senzor za merjenje tlaka v gumah morajo imeti danes vsi novi avtomobili. Foto: Gregor Pavšič Zimske gume na dodatna platišča? Ne pozabite na dokup senzorja TPMS.

Kdor želi svoje letne gume obdržati na dodatnih platiščih in morda za prenamestitev skrbi kar sam, mora pri novejših avtomobilih računati na dodaten strošek zaradi obveznega senzorja TPMS za nadzor tlaka v gumah. Ta je že dve leti obvezen pri vseh novih osebnih avtomobilih, gre pa za sestavni del ventila na notranji strani platišča.

Kdor bo torej za svoje nove (ali rabljene) gume kupil dodatna platišča (najpogosteje jeklena), bo moral za vsako kolo dokupiti še ta senzor. Ta stane okrog 40 evrov, kar na vozilo pomeni okrog 160 evrov. Originalna oprema je po besedah avtomobilskih trgovcev še veliko dražja, saj lahko en originalni senzor stane tudi okrog sto evrov.

Ali boste namestili zimske gume na dodatna platišča?

  • Da - za zimske gume uporabljam dodatna platišča
    65,06 %
    514 glasov
  • Ne - letne in zimske gume nameščam na ista platišča
    34,94 %
    276 glasov
Oddanih 790 glasov

Vulkanizerji imajo na zalogi več kot 70 tisoč zimskih gum, kar zadošča za 17.500 avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič Vulkanizerji imajo na zalogi več kot 70 tisoč zimskih gum, kar zadošča za 17.500 avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Vodilo pri izbiri gum naj bodo neodvisni testi, prav tako pa vozniške navade kupca

V petek smo že poročali o veliki gneči pri večjih vulkanizerjih, kjer je bilo treba avtomobil za menjavo gum pustiti tudi za štiri ure. Nakup novih zimskih gum je lahko precej velik strošek, saj lahko najbolj kakovostna 16-palčna guma stane tudi blizu sto evrov. Zelo dober pripomoček pri nakupu gum je test zimskih gum evropskih avtomobilskih klubov, prek katerega je mogoče tudi izbirati gumo po lastnih željah in vozniških navadah.

"Na trgu praktično ni več slabih gum. Proizvajalci so se prilagodili trem parametrom, ki jim mora danes v Evropski uniji ustrezati vsaka guma. To so oprijem na mokri cesti, kotalni upor in glasnost gum. Vozniki gume iščejo različno. Mnogo jih sledi neodvisnim testom ADAC, mnogi pa pred nakupom iščejo tudi nasvet. Tistim, ki z vozilom večkrat vozijo po snegu, priporočamo gume z boljšim oprijemom na snegu. Tistim, ki se večinoma vozijo po mokrih ali suhih cestah z nizko temperaturo asfalta, priporočamo gume z nizkim kotalnim uporom, saj zdržijo več kilometrov," pravi Andrej Bogataj, vodja veleprodaje pri vulkanizerstvu Špan z Brezovice. Tam imajo v teh dneh v skladišču od 70 do 80 tisoč zimskih gum.

Po zasneženi cesti je treba voziti predvsem nekoliko previdneje in s čim manj sunkovitimi gibi. | Foto: Ciril Komotar Po zasneženi cesti je treba voziti predvsem nekoliko previdneje in s čim manj sunkovitimi gibi. Foto: Ciril Komotar

Sneg voznike preseneti vsako zimo, kaj svetuje policija?

Vsaj v zadnji zimi ni bilo veliko snega in večina slovenskih voznikov zato nima veliko izkušenj z vožnjo po zasneženi cesti. Že nekaj centimetrov snega lahko na slovenskih avtocestah in glavnih regionalnih cestah, če sklepamo po izkušnjah iz prejšnjih zim, povzroči velik kaos. Prav zato je zimska oprema tako pomembna. Tudi moderni športni terenec s štirikolesnim pogonom je brez ustrezne gume v snegu povsem nebogljen. Kdor nima ustrezne opreme, mu ob posredovanju policije grozi od 40 do 500 evrov globe.

Policija v primeru sneženja svetuje naslednje:

  • Hitrost vozila zmanjšajmo ter jo prilagodimo razmeram in stanju vozišča.
  • Povečajmo varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami.
  • Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
  • Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.
  • Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila.
  • Vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti, posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica. Računajmo na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

Predvsem ob napovedanem sneženju je priporočljivo v avtomobilu s seboj voziti tudi manjšo lopato in odejo, prav tako pa metlico za čiščenje vozila in strgalo za jutranje čiščenje stekel avtomobila.

Ne spreglejte