Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
6. 10. 2016,
9.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

1

Natisni članek

oznaka DOT oznake zimske gume

Četrtek, 6. 10. 2016, 9.40

6 let, 6 mesecev

Zimske gume: katere stranske oznake so za voznika ključne?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

1

Stranske oznake na gumah predstavljajo njihove osnovne dimenzijske značilnosti, poleg hitrostnega razreda in nosilnosti pa oznake razkrivajo tudi njihovo starost. Zakonodaja ne določa natančno, koliko staro gumo lahko še uporabljamo. Podatek o starosti je pomembnejši za voznike, ki letno ne prevozijo veliko kilometrov.

Stranska oznaka na vsaki gumi je njena osebna izkaznica, ki pove njene značilnosti, prav tako pa tudi kraj in čas izvora. | Foto: Gregor Pavšič Stranska oznaka na vsaki gumi je njena osebna izkaznica, ki pove njene značilnosti, prav tako pa tudi kraj in čas izvora. Foto: Gregor Pavšič

Paziti je treba predvsem na globino profila gume

Oznake na gumah so videti kot šifrirane kode. Medtem ko nam pri nakupu novih gum pomagajo obvezne nalepke proizvajalca (kakovost oprijema na mokri cesti, obraba in hrup), so oznake na gumi še pomembnejše takrat, ko razmišljamo o zamenjavi gum. Pri zimskih gumah je najpomembnejša globina profila.

Kot smo ugotovili na praktičnem preizkusu, se oprijem gume drastično ne poslabša, ko se profil zmanjša z osem na štiri milimetre. Pod to mejo pa je oprijem nato nenadoma bistveno slabši. Nekateri proizvajalci celo z barvo označijo mejo, prek katere z obrabo profila voznik ne bi smel nadaljevati z vožnjo.

Najpomembnejši dejavnik rabljene gume je njen profil. Po 50 odstotki profila začne njen oprijem drastično pešati. | Foto: Gregor Pavšič Najpomembnejši dejavnik rabljene gume je njen profil. Po 50 odstotki profila začne njen oprijem drastično pešati. Foto: Gregor Pavšič

Kaj pomeni oznaka 245/40/R18 93Y

245 je širina gume v milimetrih od enega do drugega skrajnega roba.

40 je presečno razmerje, izraženo v dvomestnem številu. To je razmerje, ki primerja višino gume (del nad platiščem) z njeno širino. Številka 40 tako pomeni, da predstavlja višina 40 odstotkov njene širine.

R – črka, ki predstavlja zgradbo gume. Črka R pomeni radialna zgradba.

18 predstavlja premer kolesnega obroča, ki se ga najpogosteje izraža v palcih oziroma colah.

93Y je oznaka za hitrostni razred in nosilnost. Pri nosilnosti so oznake pri gumah za osebna vozila od 50 do 925, natančna nosilnost ob gumi z ustreznim tlakom je na voljo v preglednicah na internetu. Številka 93 predstavlja nosilnost do 650 kilogramov.

Hitrostni razred predstavljajo črke od A do Z. Črka Y pomeni hitrostni razred do 300 kilometrov na uro.

Hitrostni razredi za gume za osebna vozila:

OZNAKA HITROSTNEGA RAZREDA NAJVIŠJA HITROST

M

Do 130 kilometrov na uro

P

Do 150 kilometrov na uro

Q

Do 160 kilometrov na uro

R

Do 170 kilometrov na uro

S

Do 180 kilometrov na uro

T

Do 190 kilometrov na uro

H

Do 210 kilometrov na uro

V

Do 240 kilometrov na uro

W

Do 270 kilometrov na uro

Y

Do 300 kilometrov na uro

ZR

Nad 240 kilometrov na uro

Oznaka DOT na gumi pove tako šifro tovarne kot tudi natančen teden in leto izdelave. | Foto: Gregor Pavšič Oznaka DOT na gumi pove tako šifro tovarne kot tudi natančen teden in leto izdelave. Foto: Gregor Pavšič

DOT oznaka določa starost gume, koliko let so gume sploh uporabne?

Med zelo pomembne oznake sodi tako imenovana oznaka DOT, ki z zadnjimi tremi ali štirimi ciframi neposredno razkriva starost gume. Gume izdelane pred letom 2000 imajo trimestno, poznejše pa štirimestno oznako. Ta kaže na teden in na leto izdelave gume. Oznaka DOT 2210 bi na primer vozniku povedala, da je bila guma izdelana v 22. tednu leta 2010, oznaka DOT 328 pa, da guma izvira iz 32. tedna leta 1998.

Če so gume pravilno hranjene, lahko nerabljeno gumo kot novo prodajajo še več let po njeni proizvodnji. Uradne zakonodaje, ki bi določala, kako staro gumo lahko trgovci še prodajajo, v Evropi ni. Obstajajo le priporočila organizacij, v Nemčiji na primer navajajo rok pet let, v Veliki Britaniji pa šest let.

Podatek o starosti gume je bolj pomemben za voznike, ki letno delajo zelo malo kilometrov. Kdor se z avtomobilom vozi več, bo gume že prej menjal zaradi obrabe profila in ne zaradi starosti.

Ne spreglejte