Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

8

Natisni članek

AMZS test zimske gume

Petek, 14. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Katere zimske gume so najboljše

Test zimskih gum 2016/2017

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

8

Obširen in neodvisen test evropskih avtomobilskih klubov, del katerega je tudi slovenska AMZS, spada med najpomembnejše dejavnike pri izbiri zimskih gum. Preizkusili so skupno 28 15- in 17-palčnih gum, le redke gume pa so se izkazale v čisto vseh pogojih zimske vožnje. V Sloveniji sicer trgovci z novimi zimskimi gumami obujejo okrog 250 tisoč avtomobilov.

V Sloveniji letno trgovci prodajo dober milijon zimskih gum, kar zadostuje 250 tisoč osebnim avtomobilom oziroma približno četrtini vseh registriranih osebnih vozil v Sloveniji. Zimske gume z oznako M+S je treba imeti na avtomobilu najpozneje 15. novembra. | Foto: Gregor Pavšič V Sloveniji letno trgovci prodajo dober milijon zimskih gum, kar zadostuje 250 tisoč osebnim avtomobilom oziroma približno četrtini vseh registriranih osebnih vozil v Sloveniji. Zimske gume z oznako M+S je treba imeti na avtomobilu najpozneje 15. novembra. Foto: Gregor Pavšič

Kdaj je treba rabljeno zimsko gumo zamenjati z novo?
Test celoletne gume 2016/2017
Zimske gume: Katere stranske oznake so za voznike ključne


Poudarki:

  • Zimska guma mora imeti vsaj tri milimetre profila
  • Ni se priporočljivo voziti z zimsko gumo, ki ima manj kot štiri milimetre profila
  • Ob pravilni hrambi starost gume ne vpliva na njeno kakovost
  • Voznik izbere zimsko gumo glede na okolje, v katerem se najpogosteje vozi
  • Celoletne gume so še velik kompromis; primerne le za voznike, ki se lahko izognejo snegu
  • Kdor nima zimske opreme, mu grozi globa 40 evrov
  • Kdor zaradi neuporabe zimske opreme ovira promet, mu grozi globa 500 evrov
  • Zimska oprema je obvezna tudi pred 15. novembrom, če se sneg oprijemlje cestišča

Še mesec dni nas loči od 15. novembra, ki v Sloveniji zapoveduje obvezno uporabo zimske opreme. To pomeni gume z oznako M+S ali pa kombinacijo letnih gum z verigami, ki morajo biti ustreznih dimenzij. Izbira zimskih gum je vsako leto večja, izbiro klasičnih zimskih gum pa v zadnjih dveh ali treh letih dopolnjujejo še tako imenovane celoletne gume. Kot smo prejšnji teden že poročali, so te za zdaj še vedno velik kompromis in so namenjene predvsem voznikom, ki se lahko pozimi vožnji po snegu izognejo.

Ključen dejavnik zimske gume je globina profila. Uradno mora biti globok vsaj tri miimetre, a guma z manj kot polovico profila (štiri milimetre) začne drastično izgubljati oprijem. | Foto: Gregor Pavšič Ključen dejavnik zimske gume je globina profila. Uradno mora biti globok vsaj tri miimetre, a guma z manj kot polovico profila (štiri milimetre) začne drastično izgubljati oprijem. Foto: Gregor Pavšič

Nepogrešljivi pri izbiri zimskih gum so obsežni in neodvisni testi

Izbiro gum lajšajo obvezne nalepke proizvajalca, ki za vsako gumo povedo njene parametre za oprijem na mokri cesti, stopnjo hrupa in obrabe. Ker te nalepke povedo zgolj peščico podatkov o zimskih gumah in jih preizkušajo kar proizvajalci sami – manjka na primer podatek o kakovosti oprijema na suhi cesti, snegu in ledu – so pri izbiri gum še vedno nepogrešljivi veliko obsežnejši testi neodvisnih organizacij.  

Ti testi gum danes veljajo za najbolj kredibilno pomoč pri nakupu zimske avtomobilske obutve, saj so njihove meritve veliko bolj natančne, kompleksne in tudi neodvisne od omenjenih nalepk na novih gumah. Pravilo testiranja evropskih avtomobilskih klubov, del katerega je tudi slovenska AMZS, med ključnimi postavkami navaja, da mora biti nova guma v času testiranja že na voljo v prosti prodaji. Organizatorji testa gume namreč sami kupijo anonimno in jih ne dobijo s strani proizvajalca. Prav zato v tokratnem testu ni nekaterih zimskih gum, ki so na trg prišle po koncu testiranja.

Continental je imel v zadnjih letih večkrat najboljšo gumo testiranja evropskih avtoklubov. Nove gume TS860 na testu še ni bilo, saj je na trg prišla šele jeseni. | Foto: Continental Continental je imel v zadnjih letih večkrat najboljšo gumo testiranja evropskih avtoklubov. Nove gume TS860 na testu še ni bilo, saj je na trg prišla šele jeseni. Foto: Continental Zmagovalna guma izvzeta iz vseevropskega testa, ker je v prodajo prišla šele jeseni

Med temi najbolj izstopa Continentalova guma wintercontact TS860, ki je bila v predhodnih različicah (nazadnje s TS850) večkratna zaporedna zmagovalka testa evropskih avtomobilskih klubov. Ta guma je najboljšo oceno dobila tudi na testu nemške revije Auto Bild. Med testiranimi gumami v spodnji preglednici iz enakih razlogov ni tudi gum Save, Fulde in Semperita. Z najmanjšo obrabo pa se lahko pohvali BF Goodrichova guma.

Dimenzija 185/65 R 15

Kliknite za ogled celotnega testa (.pdf) | Foto: AMZS Kliknite za ogled celotnega testa (.pdf) Foto: AMZS

Med 15-palčnimi gumami so na testu preverili 15 gum, ki so morale imeti vsaj oznako C za oprijem na mokri cesti, testne vožnje pa so opravili z renault cliom. Dve gumi od petnajstih sta dobili oznako zelo priporočljivo. To sta bili Goodyearova guma ultragrip 9 in Michelinova guma alpin 4. Obe sta bili prepričljivi v vseh preskusih. Goodyearova se je izkazala z najmanjšo porabo goriva, Michelinova pa že tradicionalno z najmanjšo obrabo.

Zelo blizu obema sta bili tudi Nokianova guma WR D4 (slabša je bila na mokri cesti) in Pirellijeva guma cinturato winter (slabša na suhi cesti), ki pa sta prav zaradi slabših lastnostih v določenih pogojih izgubili najvišjo oceno. Na snegu so se vse gume dobro izkazale, med njimi še najbolje Uniroyalova in Vikingova.

Dimenzija 225/45 R 17

Kliknite za ogled celotnega testa (.pdf) | Foto: AMZS Kliknite za ogled celotnega testa (.pdf) Foto: AMZS

Med 13 preizkušenimi 17-palčnimi gumami, test so opravili z volkswagnom golfom GTI, je oceno zelo priporočljivo dobila le Dunlopova guma winter sport 5. Deset gum je dobilo oceno priporočljivo, a vsaka med njimi je imela tudi očitne slabosti in se zato ni mogla meriti z najbolje ocenjeno Dunlopovo gumo.

Na mokri cesti sta poleg zmagovalke najbolj prepričali Uniroyalova in Vredesteinova guma, na suhi cesti pa sta najboljšo oceno dobili Bridgestonova in Hankookova guma. Na snegu je bila najbolj prepričljiva Goodyearova guma.

Najmanj goriva je prav tako porabila Goodyearova guma, z najmanjšo obrabo pa se lahko pohvali BF Goodrichova guma.

Ne spreglejte