Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
25. 10. 2016,
10.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

zimske gume

Torek, 25. 10. 2016, 10.13

6 let, 6 mesecev

Naj zamenjam svoje tri leta stare zimske gume?

Ključno vprašanje zimskih gum: kako izmeriti globino profila?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

V sredini novembra se vozniki soočijo s vprašanjem, ali naj vložijo nekaj sto evrov v nakup novih zimskih gum. Eden ključnih dejavnikov pri odločitvi je preostali profil na njihovih obstoječih gumah, ki pa ga je treba preverjati tudi v poznejših zimskih mesecih. Globino profila enostavno in hitro izmerimo s kovancem za 2 evra.

Zimska oprema pomeni gume z oznako M+S, ki imajo najmanj tri milimetre profila, ali pa kombinacijo letnih gum z ustrezno velikimi verigami v prtljažniku. Tudi letne gume morajo imeti tri milimetre profila. | Foto: Gregor Pavšič Zimska oprema pomeni gume z oznako M+S, ki imajo najmanj tri milimetre profila, ali pa kombinacijo letnih gum z ustrezno velikimi verigami v prtljažniku. Tudi letne gume morajo imeti tri milimetre profila. Foto: Gregor Pavšič

Test zimskih gum 2016/2017
Kdaj je treba rabljeno zimsko gumo obvezno zamenjati z novo?
Kako na severu Finske testirajo zimske gume, ki jih bomo vozili tudi Slovenci
Pri kateri globini profila se oprijem zimske gume drastično zmanjša?
Kako pravilno skladiščiti gume?


Na kakovost rabljenih zimskih gum poleg profila vpliva tudi pravilno skladiščenje. | Foto: Ciril Komotar Na kakovost rabljenih zimskih gum poleg profila vpliva tudi pravilno skladiščenje. Foto: Ciril Komotar V začetku novembra snežne padavine niso več izključene, kdor pa se bo prihodnji teden odpravil v Avstrijo, bo na svojem avtomobilu že potreboval zimsko opremo. Naši severni sosedje jo namreč zahtevajo že s 1. novembrom, v Sloveniji pa jo bo treba na avtomobilu imeti vsaj od 15. novembra naprej. V primeru padavin in oprijemanju snega na cestno podlago je zimska oprema tudi v Sloveniji, enako velja tudi za Italijo in Hrvaško, obvezna kadarkoli. Zimska oprema pomeni gume z oznako M+S, ki imajo najmanj tri milimetre profila, ali pa kombinacijo letnih gum z ustrezno velikimi verigami v prtljažniku. Tudi letne gume morajo imeti tri milimetre profila.

Najpomembnejši dejavnik zimskih gum je globina profila

Na nas se je obrnila bralka iz Ljubljane, ki ima na svojem avtomobilu tri leta stare zimske gume. Vozila jih je tudi prek poletja in zanimalo jo je, ali jih mora letos zamenjati oziroma kupiti nove.

Najpomembnejši dejavnik pri taki odločitvi je globina profila. Nove zimske gume imajo navadno osem milimetrov, nekatere pa celo devet milimetrov globoke kanale. S prevoženimi kilometri se ti tanjšajo. V Sloveniji zakonsko določilo prepoveduje vožnjo z manj kot tremi milimetri globokim profilom, v nekaterih evropskih državah dovolijo vožnjo celo še z manj profila kot v Sloveniji. Toda preizkusi na snegu in tudi na mokri cesti kažejo, da se oprijem gum pod mejo štirih milimetrov začne drastično slabšati in da je globina treh milimetrov le še komaj varnostno zadovoljiva.

Kovanec za 2 evra razkriva, da ima ta zimska guma še dovolj profila.  | Foto: Gregor Pavšič Kovanec za 2 evra razkriva, da ima ta zimska guma še dovolj profila. Foto: Gregor Pavšič

Strokovnjaki opozarjajo: Globino profila je treba preveriti večkrat in ne le sredi novembra, ko se odločamo o nakupu novih gum. | Foto: Gregor Pavšič Strokovnjaki opozarjajo: Globino profila je treba preveriti večkrat in ne le sredi novembra, ko se odločamo o nakupu novih gum. Foto: Gregor Pavšič Kako izmeriti globino profila s kovancem za 2 evra

Poudariti velja, da vozniki globine profila na zimskih gumah ne bi smeli preveriti le v sredini novembra, ko pade odločitev o nakupu nove avtomobilske obutve. Zimska sezona traja štiri ali pet mesecev. Če so zime mile in temperature visoke, je višja tudi obraba gum. Smiselno je torej pogosteje preveriti globino profila gum.

Najpreprostejši trik: vzemite kovanec za 2 evra in ga pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot štiri milimetre in menjava gum je takrat iz varnostnega vidika že skoraj obvezna.

Na menjavo gum sicer vpliva tudi njihova starost. Toda če so gume pravilno skladiščene, jih povprečni voznik že s prevoženimi kilometri obrabi preden so gume prestare za varno uporabo. Po štirih ali petih letih uporabe take gume najpogosteje ne bodo imele več zadosti globokega profila.

Smiselno je tudi menjati gume med sprednjo in zadnjo osjo

Strokovnjaki iz gumarske industrije pravijo, da je smiselno med zimo tudi menjati gume iz sprednje na zadnjo os. Pri avtomobilu z dvokolesnim pogonom se sprednji gumi obrabita hitreje kot zadnji. Po okrog osem tisoč prevoženih kilometrih je tako smiselno prestaviti gume iz zadnjih na sprednja kolesa, pravi glavni Nokianov tehnični razvojnik Matti Morri. Razlika med profilom na sprednjih in zadnjih kolesih ne bi smela biti večja kot dva milimetra.

Ne spreglejte