Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2019,
9.35

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Krka

Foto: Gettyimages

Natisni članek

advertorial Krka hipertenzija visok krvni pritisk

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 9.35

2 meseca

Vsakodnevna sestavina, ki vsako tretjo osebo pahne v bolezen

Vsebino omogoča Krka

Foto: Gettyimages

ljudje sprehod narava | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Z zdravim načinom življenja, ki vključuje dovolj telesne dejavnosti, pravilno prehrano in izogibanje stresu, lahko vplivamo na svoje zdravje, tudi na krvni tlak.

Ker visok krvni tlak (s strokovnim izrazom hipertenzija) ne povzroča opaznih težav, si moramo krvni tlak redno meriti sami, še posebej, če spadamo v skupino z višjim tveganjem. 

Prav zaradi neopaznega razvoja hipertenzijo imenujemo tudi tihi ubijalec, saj nenehno škodi življenjsko pomembnim organom in organskim sistemom. Če jo zdravimo slabo oziroma sploh ne, lahko privede do invalidnosti in celo do prezgodnje smrti. Najbolj škoduje srcu, možganom, ledvicam in očem.

Kako vemo, da nas lahko doleti hipertenzija?

Vrednost krvnega tlaka ni odvisna samo od našega življenjskega sloga, ampak tudi od prirojenih dejavnikov, na katere ne moremo vplivati.

Z zdravim načinom življenja lahko uspešno preprečujemo previsoke vrednosti krvnega tlaka. Zvišan krvni tlak pa lahko, poleg jemanja zdravil, uravnavamo tudi s pomočjo zdrave hrane, telesnih aktivnosti in sprostitvenih tehnik.  | Foto: Z zdravim načinom življenja lahko uspešno preprečujemo previsoke vrednosti krvnega tlaka. Zvišan krvni tlak pa lahko, poleg jemanja zdravil, uravnavamo tudi s pomočjo zdrave hrane, telesnih aktivnosti in sprostitvenih tehnik.

Če imajo zvišan krvni tlak bližnji sorodniki, smo starejši od 45 let in moškega spola, spadamo v skupino z večjim tveganjem za nastanek hipertenzije. Kadar je vsemu temu pridružena tudi povišana vrednost holesterola LDL, pa se tveganje za srčno-žilne zaplete ne sešteje, pač pa kar pomnoži.

Zvišan krvni tlak namreč neposredno poškoduje žilno steno. Spremeni se njena struktura in nima več običajne zaščite. Obrambni mehanizmi popustijo, zato začne v žilno steno vstopati holesterol LDL. Nastanejo maščobne obloge, ki se zaradi nenehnega delovanja obeh dejavnikov (tlaka in holesterola) še povečujejo. Če obloga poči, nastane strdek, ki žilo zamaši, posledica tega pa je lahko srčni infarkt, možgansko kap, odpoved ledvic ali slepota. Mnogokrat je to prvi znak, da imamo povišane ravni krvnega tlaka in holesterola LDL.

Dodatno tveganje predstavljajo še prekomerna telesna teža, čezmerno uživanje soli in pitje alkoholnih pijač.

Preverite svoje vrednosti

Prvi ukrep: spremeniti navade

Pri mejno visokem krvnem tlaku najprej spremenimo življenjske navade, saj ga lahko znižamo z dieto (predvsem manj soli), s hujšanjem in gibanjem ter odpovedjo kajenju in čezmernemu pitju alkohola. To bo tudi prvi ukrep, ki ga bo predlagal zdravnik. Pomaga tudi umirjeno, čim manj stresno življenje.

hrana burger | Foto:

#Hrana in sol

Preslana in premastna hrana ter preobilni obroki niso dobra izbira, če želimo ohraniti krvni tlak na normalni ravni.

Naša prehrana naj vsebuje veliko sadja, zelenjave in rib, čim več obrokov pa naj bo pripravljenih iz naravnih in nepredelanih sestavin. Vnos nasičenih maščob in holesterola naj bo čim manjši. Taka prehrana zmanjšuje tveganje za zvišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni.

Visok vnos natrija ali kuhinjske soli v naši prehrani je poglavitni vzrok za hipertenzijo pri tretjini odraslih oseb. Približno 80 odstotkov natrija, ki ga zaužijemo, dobimo s predelano hrano in s prehranjevanjem v restavracijah. Ker je veliko soli tudi v konzerviranih izdelkih, moramo omejiti njihovo porabo. Namesto kuhinjske soli uporabljajmo svežo zelenjavo in posušena zelišča.

Posameznik pri nas zaužije v povprečju 10 gramov soli na dan. Priporočeni dnevni vnos soli pa znaša 1,4 grama soli na dan, medtem ko zgornja dopustna količina znaša 5 gramov soli na dan. Dnevna poraba soli naj tako ne presega šestih gramov, kar ustreza eni kavni žlički soli na dan. Z omejitvijo vnosa soli lahko močno vplivamo na znižanje zvišanega krvnega tlaka.

večerja hrana vino sol | Foto:

Pomoč z zdravili

Če je krvni tlak močno zvišan ali sprememba življenjskih navad ne zadošča za znižanje, je potrebno obiskati osebnega zdravnika in se z njim dogovoriti o nadaljnjih ukrepih. Zdravnik bo v tem primeru lahko predpisal zdravila za znižanje krvnega tlaka. Pogosto je treba jemati več zdravil hkrati, od katerih ima vsako svoj način delovanja in se učinki med seboj dopolnjujejo, zato jih ne smemo prilagajati po svoje. Zelo pomembno je, da upoštevamo zdravnikova navodila.

Nobeno zdravilo ne pomaga, če ga človek ne vzame. Ključnega pomena je, da pri jemanju zdravil tudi vztrajamo.

Ker vzroka za zvišan krvni tlak večinoma ne poznamo, bolezni ne moremo dokončno pozdraviti. Lahko jo le dobro nadzorujemo. Če zdravila za znižanje krvnega tlaka prenehamo jemati, se bo tudi tlak zvišal na izhodiščno raven ali celo višje. S tem se zopet izpostavljamo tveganju za usoden dogodek.

Z leti lahko število zdravil naraste na tri ali več, saj se tlak viša, ker so žile bolj toge. Večina zdravil obstaja v kombiniranih tabletah, ki združujejo več zdravilnih učinkovin skupaj. S tem se zmanjša število tablet, ki jih moramo vzeti vsak dan, zato je zdravljenje enostavnejše. Če jih redno in dolgotrajno jemljemo, dokazano zmanjšajo možnost za srčno-žilne zaplete in s tem preprečijo najhujše. Pri tem dosledno upoštevamo nasvete zdravnika, farmacevta in medicinske sestre.

hipertenzija | Foto:

Preverite svoje vrednosti

O zvišanem krvnem tlaku ali hipertenziji govorimo, kadar je višji kot 140/90 milimetrov živega srebra, morda gre za višje vrednosti sistoličnega oziroma diastoličnega krvnega tlaka ali pa obeh. Tveganje za bolezni srca in ožilja se z vsakim povečanjem za 20/10 milimetrov živega srebra podvoji, zato je poznavanje vrednosti krvnega tlaka nujno.

 

Sistolični krvni tlak (mmHg)

 

Diastolični krvni tlak (mmHg)

Optimalni krvni tlak

<120

in

<80

Normalni krvni tlak

120–129

in/ali

80–84

Visoko normalni krvni tlak

130–139

in/ali

85–89

Hipertenzija 1. stopnje

140–159

in/ali

90–99

Hipertenzija 2. stopnje

160–179

in/ali

100–109

Hipertenzija 3. stopnje

≥ 180

in/ali

≥ 110

Izolirana sistolična hipertenzija*

≥140

in/ali

< 90

* Zvišan je samo sistolični (zgornji) krvni tlak.

 

 

 

Več o projektu Za kaj ti bije srce in številni koristni nasveti so na voljo na spletni strani www.zakajtibijesrce.si.

Preberite tudi:

ženska zdravje bolezen
Trendi Ste med tistimi 40 odstotki ljudi, ki trpijo za to boleznijo?
Zdravnik
Trendi Ne boli, posledice pa so lahko tragične
ljudje ulica mesto
Trendi Vsak drugi Slovenec bi moral ukrepati
vrtoglavica bolezen ženska
Trendi Vzrok? Neznan. Bolezen nastopi neopazno.
Ne spreglejte