Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
27. 2. 2020,
16.15

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

maska Kate Hudson Gwyneth Paltrow Koronavirus

Četrtek, 27. 2. 2020, 16.15

4 leta, 1 mesec

Kako zvezdniki ob koronavirusu zavajajo svoje sledilce #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Gwyneth Paltrow | Kate in Gwyneth sta se hoteli zaščititi med potovanjem. | Foto Instagram

Kate in Gwyneth sta se hoteli zaščititi med potovanjem.

Foto: Instagram

Številni vplivneži, med njimi tudi svetovno znani zvezdniki, na svojih družbenih platformah objavljajo fotografije, na katerih v strahu pred koronavirusom nosijo maske, a strokovnjaki opozarjajo, da je to zavajajoče.

Koronavirus
Novice Vse šole na Japonskem bodo zaprte do konca marca

"Hoditi okrog z masko ta hip nima smisla," je že pred nekaj dnevi pojasnila Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je dodala, da maske tudi sicer za preprečevanje okužb nosijo oboleli, ne zdravi.

"Zdrava oseba si masko nadene le, če gre na primer na obisk h komu v bolnišnico, kjer bi se lahko tudi sama okužila, sicer pa jih pri stiku z bolniki nosijo zdravstveni delavci."

To velja ponovno izpostaviti zato, ker so se na družbenih omrežjih začele širiti prav takšne fotografije - vplivneži z maskami, med njimi tudi svetovno znani zvezdniki.

V Evropi se veča število okužb z novim koronavirusom. Žarišče ostaja Italija, kjer so našteli okrog 400 okuženih in 12 smrtnih žrtev. O prvih primerih okužb poročajo iz Gruzije, Romunije, Norveške in Danske. V Sloveniji za zdaj potrjenega primera še ni.

"Paranoična? Panična? Pandemična?"

Nazadnje je malce panike zagnala igralka Gwyneth Paltrow, ki se je fotografirala med poletom v Pariz, med katerim je nosila masko, ob objavi pa zapisala: "Paranoična? Preudarna? Panična? Mirna? Pandemična? Propaganda? Paltrow bo zaspala kar s tem na obrazu med poletom. To sem že prestala. Ostanite varni. Ne rokujte se. Redno si umivajte roke."

Že pred njo je podobno fotografijo delila Kate Hudson, ki pa je bila ob zapisu bolj redkobesedna in samo razkrila, da si je masko nadela med potovanjem. Medtem ko je Gwyneth očitno nosila masko z respiratorjem, ki ščiti zdrave in je namenjena predvsem medicinskemu osebju, ki dela z obolelimi, pa si je Kate nadela povsem običajno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Travel. 2020. #😳

A post shared by Kate Hudson (@katehudson) on

Lahko si naredite več škode kot koristi

Po njunih objavah so tuji mediji začeli poudarjati, da je nošenje maske, če si zdrav, nepotrebno, prav tako je ni treba nositi med potovanjem in zadrževanjem na letališčih, saj jo morajo, kot je omenila že Grilčeva, nositi le oboleli.

Če se kljub temu odločite za nošenje maske, pa jo je treba pravilno nositi, poudarjajo pri NIJZ: pritrjena mora biti zadaj za ušesa ter nameščena tako, da povsem prekriva usta in nos. "Masko moramo po dveh urah nošenja nujno zamenjati, v vmesnem času pa se je ne smemo nič dotikati oziroma je prestavljati po obrazu."

Če je torej ne znate pravilno uporabljati in zamenjati, ne da si na roke spravite bacile, lahko naredite več škode kot koristi.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Slovenci množično po zaščitne maske, zmanjkalo jih je skoraj povsod

"Če so ljudje prestrašeni, so v večjem stresu"

Na pretiravanje ob novem koronavirusu je opozorila tudi certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine in študentka naturopatije Diana Vlahinič, ki je posnela skoraj 20-minutni video o novem koronavirusu in tem, kako se zaščititi pred okužbo.

"Ne gre za tako hudo nalezljivost, kot jo zdaj prikazujejo mediji. Ne vidim nič dobrega v tem, da se tako straši ljudi," pravi. Video je posnela predvsem zato, da malce pomiri ljudi, saj so ljudje, ko so prestrašeni, v večjem stresu, "to pa oslabi delovanje imunskega sistema, namesto da bi jim povedali, da je treba samo okrepiti delovanje imunskega sistema".

Preberite tudi:

Novice Zaradi koronavirusa iz slovenskih cerkva umikajo blagoslovljeno vodo #video
Letalo koronavirus
Trendi Koronavirus in letenje: kako velika je možnost okužbe med poletom?
Ne spreglejte