Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2021,
17.59

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

mladostniki otroci epidemija duševno zdravje zdravje

Sobota, 30. 1. 2021, 17.59

3 leta, 2 meseca

Kako lahko znanost pomaga staršem in skrbnikom v epidemiji? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

družina, otrok | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V času epidemije se je začela preventivna kampanja Znanost o skrbi, katere namen je ponuditi v teh težkih časih otrokom, mladostnikom in njihovim staršem oziroma skrbnikom koristne nasvete za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja celotne družine. 

psihične težave, koronavirus
Trendi "Po epidemiji bodo lahko psihične težave vznikale v obliki posttravmatske stresne motnje"

Takšna pobuda je lahko učinkovita naložba v dobro počutje otrok in mladih ter njihovih družin in celotnih skupnosti. Poslušanje otrok in mladih je namreč prvi korak, ki jim pomaga, da rastejo zdravo in varno. 

"Teme, ki so vključene v kampanjo, so zlasti pomen naklonjenosti, skupnih družinskih aktivnosti, aktivnega poslušanja, igre, potrpežljivosti, pohvale, telesne aktivnosti, informiranja o spletni varnosti, vsakdanjih rutin, ohranjanja aktivnosti skozi daljše obdobje, vključevanja staršev in skrbnikov v aktivnosti otrok ter družinskih pravil," je pojasnil Matej Košir, direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip in vodja mreže Preventivna platforma.

Pripravili so različne videe, ki prikazujejo pomen pohvale, igre, telesne aktivnosti, naklonjenosti in druge, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Orodja za pristope, ki delujejo tudi v "normalnih" časih

"Kampanja na kratek in jasen način lepo povzema glavna sporočila tudi iz celovitega, na dokazih temelječega družinskega Programa krepitve družin, ki ga v Sloveniji izvajamo že skoraj deset let. Ker ne moremo biti v fizičnih stikih z družinami, se nam zdi dopolnitev programa s prijetnimi in toplimi videovsebinami odlična rešitev. Ponujajo nam možnost, da na plano prikličemo orodja oziroma pristope, ki imajo znanstveno osnovo in preverjeno delujejo. Tudi v "normalnih" časih", je ob tem dodala Sanela Talić, vodja preventivnih programov na Inštitutu Utrip. 

Iz Urada OZN za droge in kriminal (UNODC) pa so sporočili, da je pomembno, da starši in skrbniki v takšnih okoliščinah vedo, da niso sami in da so njihovi občutki "povsem običajne reakcije v negotovih razmerah". Medtem ko lahko izolacija predstavlja priložnost za druženje in razvoj odnosov z otroki, bodo obenem mnogi starši in skrbniki deležni nasprotujočih si občutkov in prioritet ter praktičnih izzivov".

Preverite tudi:

kajenje onesnaževanje Milano
Trendi V Milanu omejujejo kajenje na prostem, kazni do 240 evrov
Prehlad
Trendi Pet rastlin, ki v času virusov ščitijo vaša dihala
debelost telovadba
Trendi Raziskava pravi: s prekomerno težo je nemogoče biti povsem zdrav
Ne spreglejte