Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2021,
13.49

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

srčne bolezni debelost

Sreda, 27. 1. 2021, 13.49

3 leta, 2 meseca

Raziskava pravi: s prekomerno težo je nemogoče biti povsem zdrav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

debelost telovadba | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Tudi če ste fizično aktivni, s tem ne morete izničiti negativnih posledic prekomerne teže na zdravje svojega srca in ožilja, kažejo rezultati nove raziskave.

Če so dozdajšnje raziskave trdile, da je mogoče negativen vpliv debelosti na zdravje srca in ožilja ublažiti ali celo izničiti z redno telesno aktivnostjo, so izsledki nove raziskave, ki so jo opravili na Evropski univerzi v Madridu, pokazali drugače.

"Nemogoče je biti 'debel in zdrav'," je za CNN dejal vodja raziskave in profesor fiziologije športa Alejandro Lucia. "Ta analiza je pokazala, da redna telesna aktivnost ne izniči negativnih vplivov prekomerne telesne maščobe."

debelost telovadba | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Podobne raziskave v preteklosti so trdile, da je zdravje krvožilnega sistema pri "debelih, a fit" ljudeh povsem primerljivo z ljudmi, ki so "suhi, a brez kondicije". "Takšne trditve so privedle do spornih zdravstvenih smernic, ki so fizični aktivnosti dajale prednost pred primerno telesno težo," je opozoril Lucia.

V raziskavo so vključili več kot pol milijona delovno aktivnega prebivalstva v Španiji, povprečna starost vključenih v raziskavo je bila 42 let. Preverjali so njihov indeks telesne mase ter ga primerjali s pojavom sladkorne bolezni, povišanega holesterola in visokega krvnega tlaka, najbolj tveganih dejavnikov za pojav krvožilnih bolezni.

Prekomerna teža je težava ne glede na to, koliko ste aktivni

Ugotovili so, da vsakršna telesna aktivnost na te dejavnike sicer vpliva pozitivno, po drugi strani pa prekomerna telesna teža pomeni tveganje za zdravje srca in ožilja ne glede na to, ali je posameznik telesno aktiven in kako intenzivno telovadi.

tek, rekreacija | Foto: Pexels Foto: Pexels

Udeleženci raziskave, ki so bili redno telesno aktivni, a so imeli tudi prekomerno telesno težo, so imeli dvakrat več možnosti za povišan holesterol, štirikrat več možnosti za sladkorno bolezen in petkrat več možnosti za povišan krvni tlak kot tisti, ki sicer niso nikoli telovadili, a so imeli normalno težo.

"Kaže, da telovadba ne more izničiti negativnih vplivov prekomerne teže," je rezultate povzel Lucia, "nedvomno pa je treba poudarjati, da sta za zdravje pomembna tako telesna aktivnost kot vzdrževanje primerne telesne teže."

Ne spreglejte