Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2024,
21.49

Osveženo pred

2 uri, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Uživajmo poletje Uživajmo poletje nasveti rastline Muhe

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 21.49

2 uri, 26 minut

Rastline, ki bodo odgnale muhe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
rastline | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V vročih poletnih mesecih, ko se muhe pogosto množično pojavljajo v naših domovih in na vrtovih, je iskanje naravnih rešitev za njihovo odganjanje vedno dobrodošlo. Za boj proti nadležnim žuželkam lahko uporabimo tudi naravne odganjalce. Mnoge rastline ne le da odganjajo muhe, temveč dodajo še estetsko vrednost našim prostorom. V nadaljevanju vam razkrijemo, katere rastline bodo odgnale muhe.

Sivka

Sivka je znana po svojem prijetnem vonju, ki pa muham ni všeč. Ta rastlina ne le da odganja muhe, ampak tudi molje in komarje. Sivko lahko posadite na vrtu ali pa njene posušene cvetove postavite v vrečke in jih obesite v notranjih prostorih.

rastline | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Limonina trava

Limonina trava je znana po svojem osvežujočem vonju, ki odganja muhe. Ta rastlina je zelo učinkovita pri odganjanju žuželk in jo lahko gojite v loncih ali na prostem. Poleg tega jo lahko uporabite za pripravo čajev ali kot začimbo.

rastline | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Bazilika

Bazilika ni le nepogrešljiva v kuhinji, temveč tudi odličen naravni repelent za muhe. Vonj bazilike muhe odbija, zato je koristno imeti lonček te rastline na okenskih policah ali v bližini vhodnih vrat. Poleg tega jo lahko uporabimo svežo pri različnih jedeh.

rastline | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Meta

Meta je še ena dišeča rastlina, ki odganja muhe. Njena močna aroma je neprijetna zanje, zaradi česar je idealna izbira za sajenje okoli teras in vhodov. Meta je prav tako uporabna v kuhinji za pripravo čajev in svežih napitkov, ki so poleti še kako priročni.

rastline | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Rožmarin

Rožmarin je trdoživa rastlina, ki uspeva v različnih podnebjih. Njegov vonj odbija muhe. Rožmarin lahko posadite v lonce in jih postavite na terase ali pa ga uporabite kot začimbo pri kuhanju.

Rožmarin | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Evkaliptus

Evkaliptusovo olje je znano po svojih učinkovitih lastnostih, vendar pa tudi sveže rastline lahko pomagajo odganjati muhe. Evkaliptus je privlačna rastlina, ki lahko uspeva na prostem v toplejših podnebjih ali v loncih v hladnejših območjih. Za odganjanje muh lahko uporabite tudi aromo evkaliptusa.

evkaliptus | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Preberite še:

ose
Trendi Kako se znebiti nadležnih os?
Magnezij
Trendi To je ključni mineral za pravilno delovanje našega telesa
Modrček
Trendi Kako izbrati modrček, ki nam bo udoben?

 

Ne spreglejte