SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Že v videoteki DKino!

Greta (I Am Greta)

Greta
Demiurg
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Hvaljen dokumentarec prikazuje eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg in spremlja njen vzpon od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do globalne ikone.

Švedska, ZDA, VB, Nemčija │ 2020 │ 120 min. │ Biografski dokumentarec

R: Nathan Grossman N: Greta Thunberg, Svante Thunberg, papež Frančišek

IMDb: 7,8/10 │ Rotten Tomatoes: 79 % │ Uporabniki Googla: 46 %

Avgusta 2018 je petnajstletna Greta Thunberg začela šolsko stavko zaradi podnebnih sprememb. Njen moto je bil: "Če odraslim ni mar, kakšno Zemljo bodo zapustili svojim potomcem, zakaj bi se morali najstniki pridno učiti v šolah?"

V nekaj tednih je to dejanje dobilo globalne razsežnosti in tiha švedska najstnica z zametki avtizma je postala svetovno znana aktivistka.

Film spremlja Gretino življenje od prelomnega dogodka, ki jo je povzdignil iz anonimnosti, do njenih nastopov na konferencah in soočenj s svetovnimi politiki.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

"Greta je v svojem bistvu upanja polna, navdihujoča zgodba o deklici z Aspergerjevim sindromom, ki je svojo 'drugačnost' spreobrnila v prednost." Lee Marshall, Screen Daily


"Nevsiljiv portret Grete Thunberg, ki učinkovito razkrije osebo za mitom." Jonathan Romney, The Guardian


"Film ne poskuša naslikati popolnega portreta Grete Thunberg, temveč ponudi zvesto kroniko nekega izjemnega leta." Rodrigo Perez, The Playlist


Napovednik filma Greta:

Zanimivosti:

 • Prijatelj, ki pozna družino Thunberg, je režiserju in snemalcu Nathanu Grossmanu namignil, da Greta Thunberg načrtuje majhen protest pred švedskim parlamentom.
  Greta
  Tam jo je zagledal, kako sedi sama s transparentom, in jo vprašal, ali ji lahko namesti mikrofon ter ji tisti dan sledi.

  "Mislil sem, da bi lahko nastalo nekaj malega, morda pripoved o odraščanju za švedske volitve. Kako sem se motil!"
 • Greta Thunberg upa, da bo film ljudem pomagal razumeti, da smo v krizi.

  Greta Čeprav bi ji bilo morda bolj všeč, da bi se dokumentarec manj osredotočal nanjo in bolj na znanost, razume, da je to pač film.

  "Mislim, da je Nathan hotel pokazati, kako absurdna je zvezdniška kultura, v kateri živimo. Ljudje so obsedeni z mano kot posameznico in aktivistko, namesto da bi pozornost usmerili v podnebje."
 • Dokumentarec so premierno prikazali na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, predvajali pa so ga tudi na torontskem filmskem festivalu in na Liffu.
 • Greta Leta 2003 rojena Greta Thunberg je leta 2019 postala najmlajša osebnost leta po izboru revije Time.

  Revija Forbes jo je istega leta uvrstila na svoj seznam stotih najvplivnejših žensk na svetu, med letoma 2019 in 2021 pa je bila trikrat zapored nominirana za Nobelovo nagrado za mir.
TV-priporočila: filmi o učiteljih Trendi Najboljše lekcije iz filmov
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Binti Trendi Binti Tina Trendi Tina Agnès o Vardi Trendi Agnès o Vardi (Varda par Agnès/Varda by Agnès) Lovci na tartufe Trendi Lovci na tartufe (The Truffle Hunters)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin