Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 8. 2021,
14.39

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Sundance beli tartufi dokumentarec TV Telekoma Slovenije

Sreda, 25. 8. 2021, 14.39

2 leti, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Lovci na tartufe (The Truffle Hunters)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Lovci na tartufe | The Truffle Hunters © 2020 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

The Truffle Hunters © 2020 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Topla, poetična in pogosto humorna oda izginjajočemu načinu življenja prikazuje skupino priletnih moških, ki na severozahodu Italije iščejo dragoceno kulinarično sestavino. To je zgodba o strasti, nežni vezi med človekom in živaljo ter življenju, polnem preprostih užitkov.

Italija, Grčija, ZDA │ 2020 │ 80 min. │ Dokumentarec

R: Michael Dweck, Gregory Kershaw │ N: Piero Botto, Sergio Cauda, Enrico Crippa

IMDb: 7,1/10 │ Rotten Tomatoes: 97 % │ Uporabniki Googla: 85 %

Globoko v gozdovih Piemonta na severozahodu Italije raste redek in nadvse cenjen beli tartuf iz Albe.

Edini, ki vedo, kje ga iskati, so posebej izurjeni psi in njihovi človeški kompanjoni – peščica priletnih možakarjev s sprehajalnimi palicami in iskrivim smislom za humor.

Medtem ko dragoceni gomolj na svetovnem kulinaričnem trgu dosega astronomske vsote, se zdi, da so ti poskočni starčki odkrili nekaj veliko bolj dragocenega – skrivnost polnega in srečnega življenja.

Fotogalerija
1 / 17

"Omamno, melanholično filmsko popotovanje, ki razvaja oči in zadovolji tudi najbolj prefinjene brbončice. Ne bodite začudeni, če boste o skrivnostni sestavini, nastrgani na vašo rižoto, po ogledu filma začeli razmišljati v duhovnem smislu." Tomris Laffly, Variety


"Vsi potrebujemo nekaj lepote v življenju. Lovci na tartufe so pravi balzam za dušo." Patricia Thomson, Documentary Magazine


"Režiserja prikažeta dogajanje z mešanico liričnih podob, prebliskov suhega humorja in pravljičnih prizorišč, ki dajejo povsem nov pomen konceptu 's polja na mizo'." Eric Kohn, IndieWire


Napovednik filma Lovci na tartufe:

Zanimivosti:

  • Film Lovci na tartufe (2020) je drugi dokumentarec, ki sta ga spisala in režirala nekdanji oglaševalec, fotograf in kipar Michael Dweck ter dokumentarist Gregory Kershaw.

    Lovci na tartufe | Foto: Njun prvi skupni projekt, športni dokumentarec The Last Race (2018), je prikazoval rojstni kraj predelanih dirkalnih avtomobilov na Long Islandu in skupino voznikov, ki se trudijo ohraniti ameriško dirkaško tradicijo.
  • Izvršni producent dokumentarca je priznani italijanski filmski režiser in scenarist Luca Guadagnino.

    Lovci na tartufe | Foto: Ta je dosegel največji mednarodni uspeh z ljubezensko dramo Pokliči me po svojem imenu (2017), režiral pa je tudi psihološki triler Nemirna obala (2015) in grozljivko Suspiria (2018).
  • Hvaljen dokumentarec so premierno prikazali na festivalu neodvisnega filma Sundance, pozneje pa so si ga lahko ogledali tudi obiskovalci filmskih festivalov v Torontu in New Yorku.

    Lovci na tartufe | Foto: Predvajati bi ga morali tudi na filmskih festivalih v francoskem Cannesu in ameriškem Telluridu, vendar sta bili obe prireditvi zaradi pandemije covid-19 odpovedani.
  • Tartufi so dragocene podzemne gobe, ki uspevajo tudi v slovenski in hrvaški Istri. V grobem jih delimo na črne in bolj cenjene bele, obstaja pa veliko podvrst.

    Nekoč so tartufe iskali s prašiči, danes pa to počnejo s posebej izurjenimi psi.
TV-priporočila: filmi Tima Burtona
Trendi Kako dobro poznate filme Tima Burtona?
 Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Medena dežela
Trendi Medena dežela (Medena zemja/Honeyland)
Drugačna pravila
Trendi Drugačna pravila (Breaking Habits)
Apollo 11
Trendi Apollo 11
Ne spreglejte