Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
4. 1. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

2

Natisni članek

podelitev veganska prehrana veganstvo zlati globusi

Sobota, 4. 1. 2020, 4.00

4 leta, 3 mesece

Hollywood se je tik pred Globusi odločil za veliko spremembo #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

2

zlati globusi | Kuharski mojster Matthew Morgan je pred božičem dobil klic, naj jedilnik za Zlate globuse spremeni v povsem veganskega. | Foto Getty Images

Kuharski mojster Matthew Morgan je pred božičem dobil klic, naj jedilnik za Zlate globuse spremeni v povsem veganskega.

Foto: Getty Images

V noči na ponedeljek bo v Hollywoodu 77. podelitev zlatih globusov, nagrad, ki poleg oskarjev veljajo za najprestižnejše v svetu šovbiznisa. Letošnje bo zaznamovala odločitev organizatorjev, da bodo gostom stregli zgolj vegansko hrano.

zvezdnice, vegansko
Trendi Tako je videti, ko modo narekuje veganstvo #foto

Le nekaj dni pred slavnostno podelitvijo zlatih globusov so sporočili, da bodo na dogodku stregli 100-odstotno veganski meni.

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ki podeljuje te prestižne nagrade, hoče s to potezo promovirati okoljsko ozaveščenost. Mesna industrija je namreč eden od največjih onesnaževalcev okolja.

Veganstvo ne pomeni nujno, da se morate nečemu odreči, raje pomislite, kaj vse lahko obrokom dodate, in poskusite nekaj novega, česar prej še niste. Raziskujete lahko nove okuse in živila, ki jih prej niste dodajali svojim obrokom.

Nekaj nasvetov, kako poskusiti z vegansko prehrano:

Tri dni pred podelitvijo sprememba menija

Odločitev so sporočili tik pred zdajci, le tri dni pred nedeljsko podelitvijo, na kateri so sprva želeli streči ribe. "Na meni smo sicer vključili ribe, a so nam nato iz združenja sporočili, da ga želijo spremeniti, saj hočejo poslati dobro sporočilo. To bo prva podelitev zlatih globusov, ki bo povsem veganska," je za Hollywood Reporter sporočil glavni kuharski mojster podelitve Matthew Morgan.

Morgana so iz združenja poklicali pred božičem in mu postavili izziv, da pripravi nov jedilnik, ki naj bo povsem veganski.

Povabljencem bodo tako postregli juho iz rdeče pese z amarantom in krebuljico kot predjed, rižoto iz gob, brstičnega ohrovta, korenja in grahovih vitic za glavno jed ter vegansko torto opera kot sladico (gre za osemslojno čokoladno torto z mandljevim biskvitom in kavnim sirupom).

Morgan je dodal, da bo s pripravo teh jedi in fuzijo okusov dokazal, da je lahko tudi veganska hrana slastna.

Predsednik združenja Lorenzo Soria je ob tem sporočil, da se zavedajo, da z enim obrokom ne bodo spremenili sveta, temveč da so začeli delati majhne korake k večji ozaveščenosti ljudi: "Hrana, ki jo jemo, način, kako je gojena, procesirana in zavržena, vse to prispeva k podnebni krizi."

Letošnje rdeče preproge ne bodo uporabili le enkrat, temveč tudi na drugih dogodkih. | Foto: Getty Images Letošnje rdeče preproge ne bodo uporabili le enkrat, temveč tudi na drugih dogodkih. Foto: Getty Images

Trajnostna bo tudi rdeča preproga

A Združenje tujih dopisnikov Hollywooda se v smislu trajnosti in ekologije letošnjih Globusov ne bo ustavilo le pri meniju.

Letošnjo rdečo preprogo nameravajo reciklirati in jo uporabiti še na drugih dogodkih, opustili pa bodo tudi uporabo plastenk vode, ki jih bodo zamenjali s stekleničkami.

"Obkroža nas velika podnebna kriza, zato smo začeli več razmišljati o novem letu in novem desetletju ter tem, kako bi lahko pošiljali boljše sporočilo," je še sporočil Soria.

Zlati globusi vsako leto januarja naznanijo začetek sezone podelitve prestižnih nagrad v šovbiznisu. Med drugim jim sledijo nagrade ameriških kritikov Critics' Choice, nagrade igralskega ceha SAG, grammyji, sezona pa se konča s podelitvijo oskarjev. Globuse bodo letos razdelili 5. januarja, oskarje pa 10. februarja.

Preberite še:

prehrana, zdrava hrana
Trendi Vprašanja o veganstvu, ki jih ljudje najpogosteje zastavljajo na Googlu
veganski sir, Emanuele Di Biase
Trendi Veganski masterchef: Priprava veganske hrane je nekaj najlažjega na svetu #video
Ne spreglejte