Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
7.14

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

turizem prepoved supanje sup Blejsko jezero Bled

Torek, 4. 6. 2024, 7.14

2 tedna, 2 dneva

Na Blejskem jezeru omejitve za supe in prepovedi za lebdeče deske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Supanje, Bled | Medtem ko supov na Blejskem jezeru ne nameravajo prepovedati, ne bo dovoljeno, da jih obiskovalci puščajo na plavajočih napravah ob Blejskem otoku, kjer bodo lahko pristajali le leseni čolni na vesla. | Foto Shutterstock

Medtem ko supov na Blejskem jezeru ne nameravajo prepovedati, ne bo dovoljeno, da jih obiskovalci puščajo na plavajočih napravah ob Blejskem otoku, kjer bodo lahko pristajali le leseni čolni na vesla.

Foto: Shutterstock

Občina Bled po lanskem poletnem kaosu na Blejskem jezeru uresničuje napoved o prepovedi plovbe za lebdeče deske in o prepovedi odlaganja supov na plavajoče naprave ob Blejskem otoku. Blejski občinski svetniki bodo o spremembi odloka o plovbnem režimu odločali na današnji seji.

Kot je poudaril blejski župan Anton Mežan, želijo s spremembami plovbnega režima na Blejskem jezeru zagotoviti red in varnost. S spremembo natančno določajo, katera plovila smejo in katera ne smejo biti na jezeru. Pojavljajo se namreč nova plovila, ki do zdaj v plovbnem režimu niso bila zajeta.

"Razvoj tehnologije prinaša številne nove izdelke za plovbo ali rekreacijo na vodi. Tako se razvijajo športni rekviziti, ki dosegajo visoke hitrosti, kar pomeni tudi večjo nevarnost za druge deležnike, kot so denimo plavalci," poudarjajo na Občini Bled. Problematične naj bi bile zlasti lebdeče deske, ki dosegajo visoke hitrosti.

Prepovedana plovba in uporaba kajtov, desk in športnih rekvizitov na pogon

V blejski občinski upravi glede na prostorsko omejitev jezera in številčnost uporabnikov menijo, da je treba zaradi varnosti na Blejskem jezeru uporabo tovrstnih rekvizitov omejiti oziroma določene tudi prepovedati.

"Na jezeru ne bodo več dovoljenje deske na raznorazni pogon, ki so lansko poletje švigale med glavami plavalcev, kar bi lahko hitro vodilo do nesreče," je izpostavil župan. V plovbni režim bodo tako zapisali, da na jezeru ni dovoljena plovba in uporaba kajtov, kakršnihkoli desk ter športnih rekvizitov na električni ali motorni pogon.

Dovoljeni bosta samo plovba in uporaba plovil ter športnih rekvizitov, ki so izrecno navedeni v odloku. Med njimi so pletne, leseni čolni, športni veslaški čolni in spremljajoča plovila na električni pogon v času vadbe in prireditev, jadrnice dolžine do 6,5 metra, jadralne deske, deske na ročni, nožni ali vetrni pogon, supi in plovila na električni pogon za izvajanje podvodnih dejavnosti na področju ekologije ter zaščite naravne in kulturne dediščine.

Supov ne nameravajo prepovedati

Medtem ko supov na Blejskem jezeru ne nameravajo prepovedati, ne bo dovoljeno njihovo puščanje na plavajočih napravah ob Blejskem otoku, kjer bodo lahko pristajali le leseni čolni na vesla. Do zdaj se je v poletni turistični sezoni dogajalo, da so številni uporabniki supov priveslali na otok in svojo desko pustili ležati na obali otoka, ob vstopno izstopnih mestih ter na plavajočih napravah, kar želijo na občini omejiti.

Kot so poudarili na občini, je Blejski otok kulturni spomenik državnega pomena, zato zanj velja poseben varstveni režim. Gre za izjemen krajinski motiv, nenadomestljiv simbol Bleda, Gorenjske in Slovenije, so opozorili ter dodali, da je treba temu varstvenemu režimu podrejati tudi druge rabe otoka.

O predlaganih spremembah plovbnega režima bodo blejski svetniki odločali na današnji seji, in sicer predvidoma po skrajšanem postopku, saj gre za manjšo spremembo odloka. Vsebinsko pa so bili s predlaganimi spremembami seznanjeni že številni deležniki, ki izvajajo dejavnosti na Blejskem jezeru in so imeli možnost podati pripombe, ki so jih deloma upoštevali, so pojasnili občini.

Za poletje so napovedali tudi poostren nadzor, pri čemer globa za kršitev plovbnega režima ostaja nespremenjena in znaša 600 evrov.

Preberite tudi:

Nevaren prehod čez železniško progo v Šiški. železnica vlak
Novice Pred železniško postajo Bled vlak do smrti povozil osebo
Spartan Bled
Novice Na Bledu prvič Spartan Race #video
Harmonikar Bled
Trendi Ob Blejskem jezeru zaigralo 450 harmonikarjev
Ne spreglejte