Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
22.54

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Nina Jagodic ljubljanski teden mode LJFW shop LJFW

Sreda, 17. 4. 2024, 22.54

1 teden, 4 dni

Obiskali smo LJFW shop, središče mode v Centru Rog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
LJFW shop | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski teden mode je poznan že večini. Letos se bo odvijal že 15. leto zapored. Pričakujemo ga oktobra v Centru Rog, kjer domuje tudi trgovina LJFW shop, ki združuje različne slovenske in tudi tuje modne oblikovalce. Nudijo edinstvene kose iz kakovostnih materialov, ki so cenovno dokaj dostopni. Najdete pa lahko tudi kose, ki so bolj prestižni in temu primerno tudi dražji. Pogovarjali smo se z vodjo trgovine Nino Jagodic, kostumografinjo in stilistko.

Ideja izhaja iz ljudi in strasti do mode 

Ljubljanski teden mode se odvija enkrat letno, zato se v preostalem delu leta velikokrat pozabi nanj. Krivo je predvsem to, da je Slovenija modi zelo neprijazen trg, vseeno pa je tu ogromno dobrih oblikovalcev, ki so včasih v lastni državi premalokrat opaženi. 

Ideja za trgovino izhaja prav iz tega, želeli so si, da bi se o ljubljanskem tednu mode ves čas govorilo, da bi bili vsi modni oblikovalci zbrani na enem mestu, in to vse leto. Vse to je bilo mogoče ob odprtju kreativnega centra Rog, ko se je pojavil razpis za tamkajšnje ponudnike. Ob takšni priložnosti so se brez oklevanja prijavili ter bili tudi izbrani. Kot pravi Nina Jagodic, so takoj zavihali rokave in se podali na to kreativno pot, ki se je razvila v zelo lep posel in združuje vse modne navdušence.  

Osebne stilistke v trgovini LJFW shop so Kaja Bakan, Nina Jagodic in Ela Mejač. | Foto: Ana Kovač Osebne stilistke v trgovini LJFW shop so Kaja Bakan, Nina Jagodic in Ela Mejač. Foto: Ana Kovač

Kakšen pogled imajo slovenski modni oblikovalci na trende za leto 2024? 

Ljudje bi pričakovali, da so modni oblikovalci tisti, ki so najbolj seznanjeni s trendi, a po besedah vodje LJFW trgovine to ne drži. Pravi, da so modni oblikovalci tisti, ki se na trende ne ozirajo preveč in jim ne sledijo. Večini ustvarjalcem oblačil je na prvem mestu poslušanje svojih strank in samega sebe. Pomembna jim je prilagodljivost na okolje, v katerem delujejo. Zavedajo se, da so oblačila, ki so v trendu, dostopna že povsod okoli nas, zato ne bi bilo smiselno, da bi to poustvarjali. Edinstvenost in drugačnost je tisto, kar jim daje gonilo in jih naredi posebne ter posledično ustvari tudi trende.  

Notranjost trgovine je razporejena po barvah. | Foto: Ana Kovač Notranjost trgovine je razporejena po barvah. Foto: Ana Kovač

Eden od trendov pri oblikovanju je zelenost, trajnost in zavedna moda. Trudijo se biti prijazni okolju, kar je nasprotno trgovinam, ki so polne kosov hitre mode. Pri izbiri materialov, oblikovanja in vsega, kar spada zraven, so slovenski modni oblikovalci zelo skrbni. Izbirajo trajnostne in okolju prijazne materiale, s pomočjo katerih ustvarijo čudovite kose.   

Nina Jagodic, Ela Mejač in Kaja Bakan | Foto: Ana Kovač Nina Jagodic, Ela Mejač in Kaja Bakan Foto: Ana Kovač

Trgovina, kjer boste zagotovo našli nekaj zase 

Čudovit ambient, ki so ga zasnovali, vključuje vse predstavnike 14. izdaje ljubljanskega tedna mode ter tudi oblikovalce, ki so bili del tega tedna v preteklih letih. Trgovina je odprta od novembra, ponuja izdelke skoraj 40 slovenskih oblikovalcev, vsak od njih ima približno 15 kosov. Sodelujejo tudi s tujimi oziroma regijskimi modnimi oblikovalci iz Hrvaške, Srbije in Makedonije. 

Edinstveni kosi, ki jih lahko najdete v trgovini. | Foto: Ana Kovač Edinstveni kosi, ki jih lahko najdete v trgovini. Foto: Ana Kovač

Ponudbo osvežujejo vsake tri mesece, kar pa ne pomeni, da kakšen kos, ki ga ni v izložbi, ni več na voljo. Svoje delo imajo vsi, ki so pri njih zaposleni, zelo radi, zato so vedno pripravljeni pomagati vsaki stranki in praktično vsakdo lahko tam najde nekaj zase. Razpon cen je namreč zelo širok, imajo kose za nekaj tisoč evrov, pa tudi za dvajset evrov.

Ste neuveljavljen oblikovalec, ki bi si želel biti del te prav posebne modne trgovine? 

Verjamemo, da je pri nas veliko modnih oblikovalcev, ki bi si želeli predstavljati svojo ustvarjalnost tudi na ljubljanskem tednu mode ter v njihovi trgovini. Pozanimali smo se, kako se lahko nekdo, ki še ni uveljavljen oblikovalec, a ima talent, uveljavi na tem področju in se prebije med najbolj znana slovenska modna imena.

Kombinacija črne in rdeče | Foto: Ana Kovač Kombinacija črne in rdeče Foto: Ana Kovač

Nina Jagodic nam je pojasnila, da organizatorji ljubljanskega tedna mode vsak dan namenijo tudi iskanju novih oblikovalcev. Poleg tega platforma LJFW, ki deluje že več kot desetletje, sodeluje z obema modnima fakultetama, to sta fakulteta za dizajn in naravoslovnotehniška fakulteta, smer modno oblikovanje. Študentje lahko svoje najkreativnejše kose predstavijo na zaključni modni reviji na ljubljanskem tednu mode, ki mladim oblikovalcem omogoči stik s slovenskim modnim svetom.  

Ustavljajo se tudi tujci, ki so nad ponudbo navdušeni  

Center Rog je estetsko zasnovana destinacija, ki pritegne pozornost vseh mimoidočih. Med njimi pa so tudi tujci, ki se radi ustavijo, da si ogledajo ponudbo. V trgovini pravijo, da se jih kar nekaj odloči za nakup in da so nad ponudbo vedno navdušeni. Center Rog se jim zdi odlična izbira za lokacijo trgovine, pričakujejo, da se bo v naslednjih letih še dodatno razvil in tako privabil še več ljudi, ki bodo lahko pokukali v pestro izbiro edinstvenih modnih kosov.  

Preberite še:

Sofia Richie
Trendi Elegantni minimalizem, kot ga nosi Sofia Richie Grainge
Modne torbice
Trendi Torbice, ki bodo letos v trendu
Beyonce jeans
Trendi Kako nositi džins na džins, kot to počne Beyonce
Ne spreglejte