Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2024,
7.59

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Raiven Slovenija Švedska Malmö tekmovanje Evrovizija

Natisni članek

Sobota, 11. 5. 2024, 7.59

2 meseca, 1 teden

V švedskem Malmöju ob protestih finalni večer največje glasbene zabave sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Evrovizija Slovenija Raiven | Slovenska predstavnica Raiven bo s skladbo Veronika v finalu nastopila 22. po vrsti. | Foto Sarah Louise Bennett/EBU

Slovenska predstavnica Raiven bo s skladbo Veronika v finalu nastopila 22. po vrsti.

Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

V multikulturnem Malmöju, tretjem največjem švedskem mestu na jugu države z veliko palestinsko skupnostjo, se bo z današnjim finalnim večerom končalo letošnje 68. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki ima sloves največje glasbene zabave sveta. Slovenska predstavnica Raiven bo s skladbo Veronika med 26 nastopajoči nastopila 22. po vrsti.

V finalnem večeru bo Raiven nastopila za Švico in pred Hrvaško. Izvajalca obeh držav, Švicar Nemo s skladbo The Code in hrvaški Baby Lasagna alias Marko Purišić s skladbo Rim Tim Tagi Dim, veljata za favorita za zmago.

Baby Lasagna
Trendi Kdo je Baby Lasagna: mladenič iz Istre, ki mu napovedujejo zmago na Evroviziji

Na stavnicah po uvrstitvi v finale po četrtkovem polfinalnem večeru visoko kotira tudi izraelska predstavnica Eden Golan s skladbo Hurricane.

Na dan četrtkovega polfinalnega večera so v Malmöju potekali propalestinski in proizraelski protesti, podobno pa naj bi bilo tudi danes. Razlog je aktualna vojna v Gazi, ki jo je sprožil teroristični napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael in je doslej zahtevala več kot 30 tisoč mrtvih, večino na palestinski strani.

Evrovizija Izrael
Trendi Skok na stavnicah: lahko Izrael zmaga na Evroviziji?

Zmagovalec bo znan v noči na nedeljo

V evrovizijskem velikem finalu, ki se bo začel ob 21. uri in ga bo mogoče neposredno spremljati na prvem programu RTV Slovenija in Valu 202, se bo predstavilo 26 skladb. Po deset iz dveh polfinalnih večerov in predstavniki evrovizijske velike peterice (Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija) in države gostiteljice Švedska, ki imajo že vnaprej zagotovljeno mesto v finalu.

Protest pred Evrovizijo v Malmoju v podporo Palestini
Trendi V Malmöju več tisoč ljudi zahteva izključitev Izraela iz Evrovizije #video

Kdo bo letošnji zmagovalec, kar bo predvidoma znano v noči na nedeljo, bosta določila glasovanje strokovnih žirij in glasovanje gledalcev, ki se bo začelo že po nastopu prve skladbe. Točke glasovanja slovenske žirije bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že v letih 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.

Izrael Evrovizija
Trendi Drama pred finalom: Nizozemec ne bo nastopil na generalni vaji #video
Evrovizija Slovenija Raiven
Trendi Raiven je po nastopu na Evroviziji poljubila svojo plesalko #video
Regina, pevka
Trendi Regina: Na Evroviziji ne moreš predvideti ničesar
Ne spreglejte