Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
17.46

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Greta Thunberg Palestina Izrael izključitev protest Švedska Malmo Evrovizija

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2024, 17.46

2 meseca, 2 tedna

V Malmöju več tisoč ljudi zahteva izključitev Izraela iz Evrovizije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30

Pred drugim polfinalnim večerom letošnje Evrovizije se je v švedskem Malmöju zbralo na tisoče ljudi, ki zahtevajo izključitev Izraela z letošnjega tekmovanja. Med protestniki je tudi znana švedska aktivistka Greta Thunberg. Posnetek s protesta si oglejte zgoraj.

Protest v podporo Palestini in proti izraelski predstavnici poteka na osrednjem trgu Stortorget. Tam se je zbralo na tisoče protestnikov s palestinskimi zastavami, ki zahtevajo osvoboditev Palestine in opozarjajo na pokole v Rafi, ki jih izvaja izraelska vojska. Kot je sporočila policija, se je zbralo med 6.000 in 8.000 ljudi.

Z vzkliki "bojkotirajte Izrael" pozivajo tudi k izključitvi izraelske predstavnice, 20-letne pevke Eden Golan, z letošnjega Evrovizije, katere glavni pokrovitelj je izraelsko podjetje Moroccan Oil. 

Dvorano varujejo kovinske barikade in betonski bloki

Med protestniki je tudi 21-letna švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki se je ovila v tradicionalno črno-belo ruto, simbol palestinskega upora. Kot pravi, "mladi vodijo pot in kažejo svetu, kako bi se morali odzivati na to".

"Sem oboževalka Evrovizije in trga se mi srce, a jo bojkotiram. Ne morem se zabavati, če vem, da Izrael sodeluje, medtem ko otroci umirajo. Mislim, da je to preprosto narobe," je za AFP povedala 30-letna protestnica Hilda, ki ni želela navesti svojega priimka. "Če so lahko izključili Rusijo, zakaj tega ne bi mogli storiti z Izraelom?" pa je za AFP povedala 29-letna Margo Mustafa. "Ljudje so prišli na Evrovizijo, da bi praznovali. Ni kaj praznovati. Poteka vojna," je dodala.

Okoli arene Malmö, ki gosti letošnje tekmovanje, so že postavili kovinske barikade in velike betonske bloke. Prizorišče varujejo tudi policisti, obiskovalci pa morajo pred vstopom v areno skozi detektorje kovin. Pregledujejo tudi torbe, saj je dovoljeno prinesti le majhno denarnico.

V dvorani je dovoljeno imeti le zastave držav udeleženk in mavrične zastave, medtem ko so prepovedane vse druge zastave, simboli in oblačila, ki "promovirajo politično agendo". Sem spadajo tudi palestinske zastave in simboli. Tako so irski predstavnici organizatorji prepovedali nositi napise v podporo Palestini in prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu. Med odprtjem je sicer tradicionalno črno-belo ruto na roki nosil švedski pevec Eric Saade, organizatorji pa so njegovo potezo obsodili. 

Fotogalerija
1
 / 5

Izraelski predstavnici svetovali izolacijo

Na drugi lokaciji v švedskem Malmöju poteka demonstracija v podporo sodelovanju Izraela na Evroviziji. Še en protest pa je pričakovati pred začetkom drugega polfinalnega večera v Hyllieju, kjer se nahaja arena Malmö. Tam bodo zahtevali izključitev Izraela s tekmovanja. 

Zaradi varnostnih razlogov naj bi izraelski predstavnici Eden Golan svetovali, da naj do svojega nastopa na evrovizijskem odru raje ostane v svoji hotelski sobi. Njen nastop na generalki so namreč spremljali glasno neodobravanje in žvižgi iz občinstva, občasno so se slišali tudi vzkliki podpore Palestini.

Preberite tudi: 

Evrovizija Slovenija Raiven
Trendi Raiven je po nastopu na Evroviziji poljubila svojo plesalko #video
Evrovizija Izrael
Trendi Znani so vsi finalisti Evrovizije
Evrovizija Irska
Trendi Cenzura na Evroviziji: Irka je morala s sebe izbrisati podporo Palestini
Ne spreglejte