Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
13.06

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

preiskava Evrovizija

Sreda, 5. 6. 2024, 13.06

2 tedna, 1 dan

Letošnjo Evrovizijo bo pregledal neodvisni strokovnjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Eden Golan, Izrael, Evrovizija | Mednarodno glasbeno tekmovanje je letos zasenčila diskvalifikacija nizozemskega predstavnika Joosta Kleina zaradi incidenta, v katerem naj bi verbalno grozil članici produkcijske ekipe, prišlo pa je tudi do polemike glede udeležbe izraelske predstavnice Eden Golan zaradi aktualne vojne v Gazi. | Foto Guliverimage

Mednarodno glasbeno tekmovanje je letos zasenčila diskvalifikacija nizozemskega predstavnika Joosta Kleina zaradi incidenta, v katerem naj bi verbalno grozil članici produkcijske ekipe, prišlo pa je tudi do polemike glede udeležbe izraelske predstavnice Eden Golan zaradi aktualne vojne v Gazi.

Foto: Guliverimage

Tekmovanje za pesem Evrovizije 2024 bo pregledal neodvisni strokovnjak, so sporočili pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) po tem, ko je bila letošnja izvedba deležna polemik. Glasbeno tekmovanje se je med drugim soočilo z diskvalifikacijo nizozemskega izvajalca Joosta Kleina, prah je dvigovala tudi udeležba izraelske predstavnice Eden Golan.

Organizatorji Evrovizije so potrdili, da bo opravljen pregled, saj si EBU "prizadeva nenehno izboljševati svoje storitve in dogodke", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Da bi še naprej krepili tekmovanje za Pesem Evrovizije, smo prosili neodvisnega strokovnjaka, naj si ogleda letošnje tekmovanje v Malmöju in deli vpoglede in spoznanja z vodstvenimi organi EBU z namenom izboljševanja tega globalnega dogodka," so pojasnili.

Mednarodno glasbeno tekmovanje je letos zasenčila diskvalifikacija nizozemskega predstavnika Joosta Kleina zaradi incidenta, v katerem naj bi verbalno grozil članici produkcijske ekipe, prišlo pa je tudi do polemik glede udeležbe izraelske predstavnice Eden Golan zaradi aktualne vojne v Gazi.

Evrovizija Švica
Novice Televizija Slovenija od EBU zahteva pojasnila glede Evrovizije

Organizatorji: Nekatere delegacije niso spoštovale duha pravil

Po tekmovanju, na katerem je zmagala Švica z nebinarnim glasbenikom Nemom, so organizatorji sporočili, da bodo dogodek pregledali, ker nekatere delegacije "niso spoštovale duha pravil".

Propalestinski protestniki so med celotedenskim tekmovanjem izkazali svojo podporo Gazi in obsodili sodelovanje Izraela na Evroviziji, medtem ko so nastope Golan ves teden spremljali žvižgi in navijanja.

Izraelska radiotelevizija Kan je v izjavi kasneje zapisala: "Izraelska delegacija se je letos soočila z velikim pritiskom in izkazovanjem sovraštva brez primere zlasti s strani drugih delegacij in umetnikov, javno in kolektivno, samo zaradi preprostega dejstva, da smo Izraelci in da smo bili tam."

Kot so še zapisali, so sami ves čas ohranili dostojanstven in spoštljiv odnos do umetnikov in drugih delegacij ter so si za razliko od nekaterih drugih delegacij prizadevali za spodbujanje enotnosti okoli glasbe ob upoštevanju pravil tekmovanja.

Baby Lasagna
Trendi V Ljubljano prihaja hrvaški evrovizijski predstavnik Baby Lasagna

Nekateri odkrito podprli propalestinska stališča

Med izvajalci, ki so kritizirali izraelsko delegacijo, je bil_a nebinarni_na predstavnik_ca Irske Bambie Thug, ki je odkrito izrazil_a svoja propalestinska stališča. Izraelsko radiodifuzno hišo je obtožil_a, da krši pravila glede spodbujanja "nasilja", in dejal_a, da čaka odgovor EBU o tem, kakšni bodo ukrepi.

Polemika je nastala tudi po diskvalifikaciji nizozemskega predstavnika Kleina. Odločitev je močno kritizirala nizozemska televizijska postaja Avrotros, ki je kazen označila za "zelo visoko in nesorazmerno".

Oglejte si še:

Nemo, Švica, Evrovizija
Trendi Zmagovalec Evrovizije Nemo svojemu dekletu kot prvi osebi razkril svojo nebinarnost
Evrovizija Nizozemska
Trendi Nizozemsko diskvalificirali iz Evrovizije
Evrovizija Švica
Trendi Na Evroviziji zmagala Švica!
Izraelska predstavnica Eden Golan
Trendi 20-letna Eden Golan se bo pridružila izraelski vojski
ABBA; Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson
Trendi Pesmi z Evrovizije, ki so postale velike uspešnice, čeprav niso zmagale
Ne spreglejte