Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2020,
19.05

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

prazniki prazniki Koronavirus božič

Ponedeljek, 23. 11. 2020, 19.05

3 leta, 5 mesecev

Kako bo letošnji božič drugačen od vseh, ki se jih spomnimo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

božič, koronavirus | Foto Najhujši scenarij: da bi z bližnjimi za božič nazdravili po videoklicu.

Foto: Najhujši scenarij: da bi z bližnjimi za božič nazdravili po videoklicu.

Stvari so v tem trenutku še precej negotove, zato lahko samo upamo, da bo letošnji božič vsaj malce podoben prejšnjim. A tudi če se ukrepi ob novem koronavirusu zrahljajo ravno pred božičnimi prazniki, bo božič 2020 precej drugačen, kot ga poznamo.

Amazon
Trendi Amazon je letošnji božični oglas posnel v Ljubljani #video

Letošnji božič bo vsekakor zaznamovalo druženje v družinskem krogu, a kakšen bo ta krog? Veliko ljudi se za ta poseben praznik bolj kot daril razveseli obiska družine iz drugih držav, kar pa bo letos precej drugače.

Drugačna bodo tudi druženja in nakupovanje daril, s tem pa tudi vzdušje, ki ga občutimo ob tem najbolj pričakovanem prazniku leta.

Manjši krog družine

Že zdaj je v zraku veliko dvomov, ali se bodo družine lahko družile v tako velikem krogu kot pretekla leta. To velja predvsem za tiste, ki imajo sorodnike v tujini. Tudi če se bodo meje odprle, obstaja bojazen karanten, ki lahko ogrozijo vrnitev v službo po božičnih praznikih. Nekateri bodo zato raje ostali doma in se ne podajali na dolgo pot k domačim v drugo državo.

Ne smemo pozabiti na ohromljenost letalskega prometa, ki je bil doslej pred božičem vedno polno zaseden, letos pa ne bo tako. 

Letošnji božič bodo tako marsikje praznovali v manjšem krogu.

Krog družine bo letos marsikje manjši. | Foto: Getty Images Krog družine bo letos marsikje manjši. Foto: Getty Images

Drugačen način nakupovanja

Tisti, ki obožujete božično nakupovalno mrzlico in brskanje po trgovinah ob božični glasbi, boste letos za to morda prikrajšani. Nakupi bodo varnejši prek spleta, saj bo obisk trgovine povečal možnost za okužbo z novim koronavirusom. 

Božič bo tako verjetno izgubil del svojega čara, a s spletnimi nakupi vam bo prihranjenega veliko stresa. Nasvet: z brskanjem za darili začnite že sedaj, da ne bodo prispela prepozno.

Božični nakupi bodo letos vsekakor drugačni. | Foto: Getty Images Božični nakupi bodo letos vsekakor drugačni. Foto: Getty Images

Pričakujte drugačna darila

Darila bodo morda drugačna in manj razkošna kot v preteklosti. Letos bomo bolj cenili manjše pozornosti, zato lahko v tej smeri razmišljate tudi sami, ko boste iskali darove za najbližje. 

Ne pozabite, da je koronavirus finančno vplival na veliko ljudi, med pandemijo jih je veliko ostalo brez službe, zato letošnja pričakovanja okrog daril malce omilite.

Daril bo letos verjetno manj, a naj vas to ne spravi v slabo voljo. | Foto: Getty Images Daril bo letos verjetno manj, a naj vas to ne spravi v slabo voljo. Foto: Getty Images

Kuhančki in druženje ob stojnicah ne bo enako

Za zdaj še ni znano, kako bo pri nas z božičnimi stojnicami. V Mariboru so na primer že omenjali Čarobni december, več pa ni znanega. Tudi na Mestni občini Ljubljana za zdaj upajo, da bo december na ljubljanskih ulicah prazničen. "Želimo si, da bi lahko izpeljali vse prireditve, o podrobnostih pa bomo javnost pravočasno obvestili," so povedali. Trenutno čakajo na navodila NIJZ.

Medtem pa so naši sosedi Avstrijci in Hrvati že sporočili, da pri njih sejmi bodo. 

V Zagrebu so potrdili, da bodo letos organizirali božično-novoletni sejem, ki pa bo skromnejši kot v preteklih letih, na Reki pa so se odločili, da bodo organizirali novoletni sejem. 

Tudi na Dunaju se ne nameravajo odpovedati božičnim sejmom, kjer so božični oziroma adventni sejmi ena od najbolj prepoznavnih in priljubljenih dunajskih atrakcij. 

Seveda bodo morali vsi letošnji sejmi potekati ob strogih zaščitnih ukrepih.

Tudi sejmi ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. | Foto: Getty Images Tudi sejmi ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. Foto: Getty Images

Polnočnica pod velikim vprašajem

Ni pa znano niti to, kako bodo letos izgledale polnočnice na božični večer. 

Za zdaj niso dovoljene maše ob navzočnosti vernikov, število ljudi, ki so lahko hkrati v cerkvi, pa se zmanjšuje, doslej jih je bilo lahko šest, zdaj pa je lahko le ena oseba oz. člani iste družine ali gospodinjstva. Kako bo med božičnimi prazniki, še ne vedo.

Letošnji božič bo v vsakem primeru poseben, tudi ob razrahljanih ukrepih ne bo takšen, kot smo ga vajeni.

Preberite tudi:

Trendi Na oskubljeni Rockefellerjevi smreki našli sovjega mladička #video
božični sejem, Dunaj
Novice Kruta realnost korona-praznikov: letos ne bo božičnih sejmov
Ne spreglejte