Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
20.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

1

Natisni članek

dnevnik nekdanjega olimpijca Pjongčang 2018 Primož Peterka

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 20.55

6 let, 2 meseca

DNEVNIK NEKDANJEGA OLIMPIJCA (10.)

Peterka je bil jasen: po pravici povedano, je bilo jasno že pred tekmo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

1

Primož Peterka | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Utrip letošnjih zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu je lahko na svoji koži občutil tudi legendarni slovenski skakalec Primož Peterka, ki je bil del ženske skakalne reprezentance. Danes si je ogledal še zadnjo moško skakalno preizkušnjo, razplet in peto mesto slovenskih orlov pa sta bila po njegovem mnenju v skladu vse sezone. Dotaknil se je tudi uspeha Jakova Faka, razpoloženih hokejistov …

Z ekipno tekmo na veliki napravi in velikim zmagoslavjem Norvežanov se je skakalna zgodba na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu zaključila. Slovenski skakalci so zasedli peto mesto, kar je pod pričakovanji. Tekmo si je ogledal tudi Primož Peterka, ki je o tekmi dejal: "Po pravici povedano, je bilo že pred tekmo jasno, da bo nekako tako, čeprav človek vedno upa. Ko se je tekma razživela, je vedno bolj kazalo, da se bomo morali za četrto mesto zelo potruditi. Pač ni uspelo. Pri fantih in puncah je nekako v slogu sezone. Oboji smo sicer že dosegali boljše rezultate, vendar moraš biti razpoložen v pravem trenutku. Ni slabo, ni pa vrhunsko in tistega pravega presežka."

Od lani do letos se je ogromno spremenilo

Nika Križnar je bila med dekleti najvišje uvrščena Slovenka. Tekmo na manjši napravi je končala na sedmem mestu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nika Križnar je bila med dekleti najvišje uvrščena Slovenka. Tekmo na manjši napravi je končala na sedmem mestu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Primož je bil tudi tokrat del velikega zimskega dogodka. Trikrat ga je okusil kot skakalec, dvakrat pa zdaj kot pomočnik trenerja ženske skakalne reprezentance. In kako je zadovoljen z nastopi deklet? "Tekme se nismo ustrašili, a so bili skoki slabši kot na treningih. Malce je treba vedeti, da smo na treningu preizkušali novo tekmovalno opremo in je šlo bolje, velika razlika pa je bila, ker je bilo na treningu več vzgonskega vetra kot na tekmi. Naš način skakanja je bolj agresiven in se pokaže ob dobrem vetru. Gojimo drugačen način skakanja."

Pjongčang je doživel že pred letom dni, ko je bila v tem mestu generalka, a je bila zgodba tokrat povsem drugačna: "Zelo pozitivno so me presenetili. Organizacija je bila super, prav tako je bila olimpijska vas super. Vse je bilo urejeno. Lani je bilo slabše. S prostovoljci se ni dalo sporazumevati, saj niso znali angleškega jezika. Letos je bilo vse urejeno."

"Medalja Faka ima dvakratno vrednost glede na to, kako nesramni so bili nekateri do njega"

Jakov Fak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA Čeprav je bil na samem prizorišču olimpijskih iger, pa si drugih dogodkov ni mogel v živo ogledati. Imel je namreč polne roke dela. "Preprosto ni bilo časa. Gledal sem le po televiziji. Zdaj, ko sem prišel domov, spremljam še naprej. Zlasti hokejiste. Na treh tekmah so dvakrat zmagali. Zame so že zdaj dosti naredili. Morda bodo zmagali še kaj. Upam, da bodo. Pred tekmo ni nič določeno, kdo bo zmagal. Pokazali so, da so borbeni in dve tekmi v končnici zmagali."

Razveselil se je tudi uspeha našega biatlonca Jakova Faka, ki je na 20-kilometrski preizkušnji osvojil izvrstno srebrno medaljo. Ta ima po mnenju Primoža dodatno vrednost: "Užival sem, ko sem ga gledal, in kar mu je uspelo. Glede na vse, kar se mu je dogajalo, ko so bili nekateri do njega nesramni, ima po mojem mnenju ta medalja dvakratno vrednost."

"Če pa hokejistom uspe priti do medalje, bo to res nekaj neverjetnega"

V nadaljevanju iger bo stiskal pesti še za druge slovenske športnike, da bi razveselili s kakšno izmed medalj. Naša majhna država ima še kar nekaj železij v ognju, a bodo morali pravo predstavo pokazati v pravem trenutku: "Upam, da bo še komu uspelo. Če jo hokejisti dobijo, potem bo pa to res nekaj neverjetnega. Zakaj pa ne … Če jutri premagajo Norvežane, jih v četrtfinalu res čaka favorizirana Rusija, a se bo tekma začela z 0:0. Priložnost, da bi se ji oddolžili, bi bila in je hkrati nov izziv."

Jan Muršak | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Tako so se razumeli, kot se prej in pozneje niso nikdar več

Kako je osvojiti medaljo na največjem zimskem dogodku, zelo dobro ve tudi sam. Leta 2002 je v Salt Lake Cityju skupaj z Damjanom Frasom, Robertom Kranjcem in Petrom Žonto skočil do bronaste ekipne medalje, ki je takrat številni niso pričakovali. "Kot smo se razumeli takrat, se skoraj nikoli več nismo. Zagotovo se prej nismo. Takrat smo držali in dihali skupaj. Že na treningu pred olimpijskimi igrami in nato na olimpijskih igrah. Res smo bili povezani," je Peterka poudaril, kaj je bilo takrat ključno, da so prišli do velikega uspeha.

Ne spreglejte