Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
11.13

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

43

Natisni članek

policija Glorija Kotnik Tim Mastnak sprejem olimpijske igre zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Torek, 15. 2. 2022, 11.13

2 leti, 2 meseca

Policija preiskuje sprejema ob vrnitvi Mastnaka in Kotnikove

Olaj zanika izvajanja ukrepov zoper organizatorje sprejemov športnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

43

sprejem olimpijske igre, Tim Mastnak | PU Celje ugotavlja, kdo je organizator sprejemov za dobitnika olimpijskih medalj Glorio Kotnik in Tima Mastnaka. | Foto Peter Podobnik/Sportida

PU Celje ugotavlja, kdo je organizator sprejemov za dobitnika olimpijskih medalj Glorio Kotnik in Tima Mastnaka.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Generalna policijska uprava (GPU) je po poročanju spletnega portala 24ur z naslovom "Policija nad organizatorje sprejemov dobitnikov olimpijskih medalj" Policijski upravi (PU) Celje naložila, naj ugotovi, kdo je organizator sprejemov za dobitnika olimpijskih medalj Glorio Kotnik in Tima Mastnaka v njunih domačih krajih. Razlog je po navedbah portala domnevno kršenje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Generalni direktor policije Anton Olaj je zanikal pisanje portala 24ur.:"Nikakor ne drži očitek, da bi policija izvajala ukrepe zoper organizatorje sprejemov športnikov."

GPU naj bi PU Celje naložila, naj ugotovi imena organizatorjev prireditev, ki sta na območju policijske uprave potekali prejšnji teden ob sprejemu deskarjev Kotnikove in Mastnaka. Sprejem za nosilko bronaste medalje je potekal v Velenju, za nosilca srebrnega odličja pa v Medlogu pri Celju.

Na Generalni policijski upravi so za 24ur potrdili, da so pod drobnogledom tudi sprejemi športnikov. Zapisali so, da "z zbiranjem obvestil in spremljanjem objav v javno dostopnih medijih spremljamo dogodke, ki imajo lahko posamezne znake javnih shodov in javnih prireditev".

Sportal Srebrni slovenski olimpijski junak ima veliko željo #video

Generalna policijska uprava spremlja sprejeme slovenskih olimpijcev

Pri tem izvajajo naloge ne glede na to, kdo je organizator shoda ali prireditve, saj prvenstveno nadzorujejo spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "To pomeni, da Generalna policijska uprava spremlja tudi prej omenjene ukrepe ob dogodkih, ki se nanašajo na sprejeme športnikov," so zapisali.

V policiji pravijo, da razumejo željo po zbiranju ob prihodu olimpijskih junakov in po izražanju čestitk. Ob tem opozarjajo, da so ukrepi za omejevanje oziroma preprečevanje širjenja novega koronavirusa in tudi omejitve glede organiziranja javnih prireditev še vedno v veljavi, piše 24ur. "V dodatnem pojasnilu, ki ga je objavil generalni direktor policije Anton Olaj, so dodali, da je v večini primerov šlo za spontano zbiranje ljudi in da pri tem niso ugotovili kršitev," še poroča spletna stran 24ur.

Na GPU zanikajo ukrepanje zoper organizatorje

Na Generalni policijski upravi so danes zanikali poročanje medijev, da naj bi ukrepali zoper organizatorje sprejemov za olimpijca Glorio Kotnik in Tima Mastnaka. "Nikakor ne drži očitek, da bi policija izvajala ukrepe zoper organizatorje sprejemov športnikov," so se na vprašanja STA odzvali na GPU.

Dodali so, da so bili seznanjeni z željami po organiziranju javnih prireditev in drugih oblik druženja ob sprejemu olimpijskih športnikov. Pobudnike so seznanili s trenutno veljavnimi ukrepi oz. omejitvami zbiranja, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja novega koronavirusa, so zapisali. "Ugotovili smo, da je v večini primerov šlo za spontano zbiranje ljudi, pri čemer tudi ni bilo ugotovljenih kršitev," so še poudarili.

Zapisali so še, da na policiji razumejo želje in pričakovanja vseh po zbiranju z olimpijskimi junaki in izražanju čestitk ob njihovem povratku domov, zaradi česar so tudi aktivno sodelovali s pobudniki tovrstnih sprejemov in jih seznanjali s trenutnimi možnostmi izvedbe sprejemov. Pobudniki so nasvete policije tudi upoštevali.

Nika Križnar & Urša Bogataj
Sportal Gloria Kotnik padla v objem domačih in spet jokala #video

V Polhovem Gradcu preverjali pogoj PCT

Je pa pretekli teden v Polhovem Gradcu potekal tudi sprejem za skakalke na čelu z dvakratno olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj, ki je bil organiziran in na katerem je po pričevanju prisotnih potekalo preverjanje pogoja PCT. To so za STA potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana.

Kot so sporočili, je pristojna policijska postaja 7. februarja s strani organizatorja prejela prijavo prireditve ob sprejemu smučarskih skakalk v Polhovem Gradcu, "ki je v skladu s 17. členom odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 dovoljena." Dodali so, da je organizator vestno poskrbel za predvidene predpisane ukrepe, tako da se je sprejem športnic odvijal varno in v splošno zadovoljstvo vseh prisotnih.

"V prijetnem vzdušju pričakovanja olimpijskih športnic so nekoliko zamudili rok prijave, na kar so bili opozorjeni. Opozorilo je bilo z razumevanjem sprejeto," so še dodali na PU Ljubljana.

Še vedno velja prepoved zbiranja

V Sloveniji namreč še vedno velja odlok, po katerem je začasno prepovedano zbiranje oziroma druženje ljudi. Zbiranje je dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Zbiranje je dovoljeno tudi na organiziranih javnih shodih, katerih organizator je znan. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT in zagotavljati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Pogoja PCT, ki ga preverja organizator, ni treba izpolnjevati udeležencem, ki so mlajši od 12 let.

Prejšnji teden je ob sprejemih za Kotnikovo in Mastnaka namreč v sredo v Polhovem Gradcu potekal tudi sprejem za slovenske smučarske skakalke, ki pa je bil organiziran in na katerem je po pričevanju prisotnih potekalo preverjanje pogoja PCT. Tako je bilo igrišče pred šolo, kjer so se zbrale skakalke, ograjeno, za vstop na območje pa je bilo zahtevano izpolnjevanje pogoja PCT.

sprejem olimpijske igre, Nika Križnar, Urša Bogataj, Gloria Kotnik, Tim Mastnak
Sportal Slovenske olimpijske junake pozdravili še v "prazni" Kranjski Gori

O sprejemih na območju celjske policijske uprave medtem časnik Večer poroča, da je predsednica krajevne skupnosti Medlog sporočila, da jih policija še ni obiskala, a njihov obisk pričakujejo danes. Bogdan Plaznik, predsednik Športne zveze Velenje o tem, da naj bi jih obiskala policija oziroma da naj bi kršili kakršnakoli pravila, ne ve nič, še navaja časnik.

Preberite še:

Gloria Kotnik Pjongčang
Sportal "Želela sem si le, da bi bili doma ponosni name" #video
Gloria Kotnik
Sportal "Nekatere zgodbe so pravljične, druge pa naravnost filmske"
Ne spreglejte