Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2022,
14.05

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

9

Natisni članek

COVID-19 zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 smučarski skoki Marita Kramer

Torek, 1. 2. 2022, 14.05

2 leti, 2 meseca

Sara Marita Kramer brez olimpijskega nastopa

Konec upanja: vodilna skakalka zime brez OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

9

Marita Kramer | Vodilna skakalka zime Sara Marita Kramer zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus ne bo nastopila na olimpijskih igrah, na katerih je bila glavna kandidatka za odličja. | Foto Guliverimage

Vodilna skakalka zime Sara Marita Kramer zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus ne bo nastopila na olimpijskih igrah, na katerih je bila glavna kandidatka za odličja.

Foto: Guliverimage

Vodilna skakalka svetovnega pokala Marita Kramer bo zaradi okužbe s koronavirusom morala izpustiti vrhunec sezone, olimpijske igre, so potrdili v avstrijskem skakalnem taboru.

Žan Košir
Sportal Obljube organizatorjev ostale na papirju. Kaj se dogaja z Žanom Koširjem?

"Naši najhujši strahovi so se spremenili v žalostno resnico. Dominantna tekmovalka svetovnega pokala Marita Kramer zaradi pozitivnega testiranja na novi koronavirus ne more nastopiti v Pekingu, čeprav se počuti dobro fizično pripravljena," so pri avstrijski smučarski zvezi zapisali v sporočilu za javnost.

Eno glavnih kandidatk za zlato odličje na edini posamični ženski tekmi na prihajajočih olimpijskih igrah bo zamenjala Lisa Eder. Že prej je glavni trener avstrijskega ženskega skakalnega tabora Harald Rodlauer v ekipo imenoval veteranko Daniel Iraschko-Stolz, Evo Pinkelnig in Jacqueline Seifriedsberger

V soboto se je še veselila zmage v Willingenu. | Foto: Reuters V soboto se je še veselila zmage v Willingenu. Foto: Reuters

Po novi zmagi so prišle slabe novice

Misija Peking se je za 20-letnico pred dnevi spremenila v misijo nemogoče. Kramerjeva je v soboto v Willingenu vknjižila 14. posamično zmago kariere, kmalu zatem pa prejela novico, da je rezultat njenega sobotnega testa pozitiven. Da bi lahko odpotovala na Kitajsko, bi morala pred odhodom oddati kar štiri negativne rezultate testov na novi koronavirus, pri čemer bi moralo med vsakim preteči 24 ur.

Skakalke edina posamična tekma na OI čaka že v soboto, v ponedeljek sledi še tekma mešanih ekip, nato pa je zanje konec tekmovalnega dela. Bitka s časom in nevidnim sovražnikom ji ni uspela, vrednost CT po besedah športnega direktorja pri avstrijskem olimpijskem komiteju Maria Stecherja ne omogoča potovanja na OI, tako da so jo odstranili z olimpijskega seznama.

"Sanje so se razblinile v enem dnevu" "Brez besed, občutkov, le praznina. Je svet res tako nepravičen?," je zapisala na družbenem omrežju. | Foto: Sportida "Brez besed, občutkov, le praznina. Je svet res tako nepravičen?," je zapisala na družbenem omrežju. Foto: Sportida

"Kot veste, sem bila na zadnjem PCR-testiranju pred letom v Peking pozitivna. Sprva nisem mogla verjeti, saj sem res spoštovala vse ukrepe, da bi se izognila temu. Doma sem se takoj še enkrat testirala. Upala sem, da bi lahko na olimpijske igre odpotovala pozneje, a rezultat je bil spet pozitiven. Brez besed, občutkov, le praznina. Je svet res tako nepravičen? Zadnja leta sem se pripravljala na olimpijske igre. Vložila sem veliko energije in časa, da bi uresničila svoje sanje. Zdaj čutim, da so se moje sanje razblinile v enem dnevu," je na družbenem omrežju zapisala nesrečna športnica, ki je na 11 tekmah te sezone zmagala šestkrat, le enkrat ni stala na stopničkah.

Ob tem je dodala: "Zdaj si bom vzela nekaj prostega časa, da svoje telo napolnim z energijo, novimi sanjami in ponovno najdem iskrico. Vsi tisti, ki lahko sledite svojim sanjam, uresničite jih!"

Bolj odprt boj za odličja

Slovenski tabor bo v Pekingu meril visoko. | Foto: Jure Makovec Slovenski tabor bo v Pekingu meril visoko. Foto: Jure Makovec

Boj za kolajne na OI v Pekingu bo ob njeni odsotnosti bolj odprt. Vanj se bodo poskušale vmešati tudi Slovenke, med prvimi petimi v skupnem seštevku so kar tri. Urša Bogataj je tretja, Ema Klinec četrta, Nika Križnar peta, pred njimi je le Nemka Katharina Althaus. Zoran Zupančič bo na edini posamični tekmi računal tudi na Špelo Rogelj, 14. skakalko svetovnega pokala.

Sportal Norveški tekači ničesar ne prepuščajo naključju, biatlonke zebe

V nemilosti koronavirusa že lani 

Avstrijki jo je koronavirus zagodel že pred letom dni, ko je februarja na tekme svetovnega pokala v Rasnovu prišla kot vodilna skakalka sezone.

Takrat je bil pred odhodom v Romunijo njen test neveljaven, nato izvidi testa v Romuniji niso bili pravočasni, da bi lahko nastopila na prvi tekmi. Pozneje je bil njen izvid pozitiven, vendar je opravila še en antigenski test, ki je bil negativen, negativen je bil tudi rezultat novega PCR-testiranja. Ni prvič, da jo je 20-letnici zagodel covid-19. | Foto: Sportida Ni prvič, da jo je 20-letnici zagodel covid-19. Foto: Sportida

Romunske zdravstvene oblasti so ji vseeno prižgale rdečo luč za drugo tekmo in ji celo zagrozile s 14-dnevno karanteno, a se je tej izognila.

Ni pa se izognila izgubi rumene majice. To je oblekla Nika Križnar, ki je po koncu sezone po hudem boju kot prva Slovenka osvojila kristalni globus. Gorenjka je zmagala z devetimi točkami prednosti pred Saro Takanaši in 11 pred Kramerjevo.

Sreča je ni spremljala niti na zadnjem svetovnem prvenstvu, na obeh posamičnih tekmah je končala kot četrta, na ekipni se je veselila naslova ekipne prvakinje, na tekmi mešanih ekip pa je prejela bron. 

Spored OI, smučarski skoki, ženske*

Sobota, 5. februar
10.45 poskusna serija za posamično tekmo na srednji skakalnici 
11.45 posamična tekma na srednji skakalnici

Ponedeljek, 7. februar
11.28 poskusna serija za tekmo mešanih ekip na srednji skakalnici
12.45 tekma mešanih ekip na srednji skakalnici

*slovenski čas

kitajsko novo leto
Sportal Slovenski študent na seznamu srečnežev, ki si bodo spektakel v Ptičjem gnezdu ogledali v živo
Peking dobrodošlica
Sportal Tri dni pred začetkom ZOI potrdili 24 novih primerov covida-19
Piotr Zyla
Sportal Najprej zaustavili Slatnarja, zdaj še Poljake
Peking 2022
Sportal V Pekingu bodo tribune bolj polne od tistih v Tokiu
Ne spreglejte