Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2022,
10.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

9

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 skakalni čevlji diskvalifikacija Piotr Zyla

Torek, 1. 2. 2022, 10.27

2 leti, 2 meseca

Najprej zaustavili Slatnarja, zdaj še Poljake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

9

Piotr Zyla | Piotr Zyla je bil zaradi nepravilnih skakalnih čevljev v Willingenu diskvalificiran. | Foto Sportida

Piotr Zyla je bil zaradi nepravilnih skakalnih čevljev v Willingenu diskvalificiran.

Foto: Sportida

Po protestu, ki ga je sprožil avstrijski skakalni trener na čelu nemške reprezentance Stefan Horngacher, je kontrolor za opremo Mika Jukkara dognal, da skakalni čevlji, ki jih uporabljajo poljski skakalci, niso v skladu s pravili. Na to temo se je odzval športni direktor poljske skakalne reprezentance Adam Malysz.

Peter Slatnar
Sportal Slatnar od odgovornih ni dobil odgovora, odločil se je za nov korak

Piotr Zyla in Stefan Hula sta bila zaradi "nepravilnih" skakalnih čevljev na zadnji postojanki v Willingenu diskvalificirana. Poljaki v tej sezoni skačejo pod pričakovanji, zato iščejo različne izboljšave, da bi spet našli priključek z elito. Še posebej pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki se bodo slavnostno odprle 4. februarja.

V petkovih kvalifikacijah je bilo videti, da so na pravi poti, saj je Kamil Stoch postal zmagovalec kvalifikacij, Zyla je bil četrti. V soboto je bil nato drugi, tako kot Hula, diskvalificiran zaradi nepravilnih skakalnih čevljev.

Poljaki čevljev ne smejo uporabljati

Kot poroča skijumping.pl, je poljska oprema zmotila Stefana Horngacherja. Avstrijski strokovnjak, ki je pred prihodom v Nemčijo delal prav s poljsko reprezentanco, je dvignil obrvi. Kontrolor za opremo Mika Jukkara, ki je po odhodu nadomestil Seppa Gratzerja, je neusmiljen pri novostih. Spomnimo, da so zavrnili tudi novost Petra Slatnarja z vezmi, ki so bile deloma že predstavljene pred sedmimi leti.

Stefan Horngacher je bil pred leti trener poljske skakalne reprezentance. Zdaj je na čelu nemške izbrane vrste in prav on je izpostavil, da čevlji niso v skladu s pravili FIS. | Foto: Sportida Stefan Horngacher je bil pred leti trener poljske skakalne reprezentance. Zdaj je na čelu nemške izbrane vrste in prav on je izpostavil, da čevlji niso v skladu s pravili FIS. Foto: Sportida

Zdaj imajo podobne težave Poljaki s smučarskimi čevlji, ki jih ne smejo več uporabljati. In to ravno v neprijetnem času, ko so pred vrati zimske olimpijske igre v Pekingu.

"Borili se bomo za te čevlje, ker so le spremenjeni. Niso novi, kot trdi Stefan Horngacher. Vsi pripravljamo svoja orožja zaradi tehničnega napredka na najpomembnejših dogodkih. Tudi mi si prizadevamo za napredek," je na svojem profilu na Facebooku zapisal športni direktor poljske skakalne reprezentance Adam Malysz.

Cene Prevc - Willingen
Sportal Cene Prevc do uspeha kariere: Vse je enkrat prvič!

Stöckl podpira pritožbo Horngacherja

Horngacher se je skliceval na to, da morajo biti tehnične novosti sprejete maja na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS). Poljaki se branijo, da čevlji niso novost, le izboljšana različica že obstoječih.

Adam Malysz verjame, da so čevlji v skladu s pravili, le da so spremenjeni. | Foto: Sportida Adam Malysz verjame, da so čevlji v skladu s pravili, le da so spremenjeni. Foto: Sportida

Z njim se je strinjal tudi rojak Alexander Stöckl, ki že vrsto let dela z Norvežani: "Pravila so jasna. Čevlji ne smejo biti narejeni tako, da ti dajo prednost v aerodinamičnem pogledu. Pravila so jasna in razumem Stefana Horgacherja. Pravilno se je odzval, ker je bila sprememba pri čevljih očitna. Če ne bi on naredil tega koraka, verjamem, da bi ga kdo drug. Ne glede na vse pa je ideja glede čevljev dobra, vendar morajo biti ti v skladu s pravili FIS. Ne v tem času, moji poljski prijatelji," se je zasmejal Stöckl.

Ne spreglejte