Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
13.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Ema Klinec Ema Klinec Bor Pavlovčič Domen Prevc Igor Medved Nika Prevc Nika Prevc Jerneja Brecl Taja Bodlaj Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj Zoran Zupančič grand prix smučarski skoki

Sreda, 20. 7. 2022, 13.22

1 leto, 9 mesecev

slovenski skakalci in skakalke konec tedna začenjajo poletno tekmovalno sezono

"Skupno imamo 'v nogah' malce manj skokov, mislim pa, da bomo na prvi tekmi pripravljeni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Skoki trening, Nika Križnar, Zoran Zupančič | Skakalke in skakalce konec tedna čaka prva postaja poletne velike nagrade. | Foto Grega Valančič/Sportida

Skakalke in skakalce konec tedna čaka prva postaja poletne velike nagrade.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Poljska Wisla bo konec tedna prizorišče uvodnih tekem poletne velike nagrade v smučarskih skokih. Prvič v zgodovini bodo poletne tekme skakalci in skakalke začeli skupaj. In če bo slovenska ekipa med skakalkami v močni postavi na čelu z dvakratno olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj, pa bo moška A-ekipa poleti tekmovala šele konec septembra.

Wisla grand prix
Sportal Prvi poletni preizkus: moška konkurenca okrnjena, pri ženskah pričakujejo močno zasedbo

Glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič bo na Poljsko odpeljal pet skakalk. Olimpijski prvakinji Uršo Bogataj in Niko Križnar, Katro Komar in debitantko, 16-letno Tajo Bodlaj, v načrtu je tudi, da se bo ekipi pridružila še Jerneja Brecl.

Slovenke so v zadnjih dveh sezonah uspešno nastopale na tekmah poletne velike nagrade, lani je skupno zmago slavila Urša Bogataj in napovedala izjemno olimpijsko sezono, predlani je slavila Nika Križnar. V pokalu narodov pa bodo Slovenke lovile že tretjo zaporedno zmago.

"Letos smo morali v pripravljalnem obdobju pridobiti nove mere. Tudi tu je bil potreben dodaten trening."

"Lahko ocenim, da so priprave, čeprav smo jih začeli malenkost kasneje, potekale kot običajno. Letos smo dodatno opravili še trening v Avstriji, vse drugo je približno enako ... Skupno imamo 'v nogah' malce manj skokov, mislim pa, da bomo na prvi tekmi pripravljeni," je na današnjem treningu v Kranju za Smučarsko zvezo Slovenije dejal selektor lani izjemne slovenske ženske vrste Zupančič.

"Skupno imamo 'v nogah' malce manj skokov, mislim pa, da bomo na prvi tekmi pripravljeni," meni Zoran Zupančič. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Skupno imamo 'v nogah' malce manj skokov, mislim pa, da bomo na prvi tekmi pripravljeni," meni Zoran Zupančič. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Letos smo morali v pripravljalnem obdobju pridobiti nove mere. Tudi tu je bil potreben dodaten trening. Te postavitve je treba kar natrenirati. Nekatere tekmovalke so s tem zadovoljne bolj, druge manj. Postopki so drugačni kot lani. Skladno s tem so se spremenili tudi kroji na dresih," je o novostih povedal Zupančič in dodal, da so zadnje meritve opravili prejšnji teden. "Zato smo izdelali samo po en dres, ki smo ga prilagodili za prve tekme, verjetno pa to še ni to."

Ema Klinec potrebuje malo časa za umik od skokov, Niko Prevc poslali na dopust 

V vodstvu reprezentance so Emo Klinec glede na njene zdravstvene težave čez poletje malo umaknili na stran. | Foto: Grega Valančič/Sportida V vodstvu reprezentance so Emo Klinec glede na njene zdravstvene težave čez poletje malo umaknili na stran. Foto: Grega Valančič/Sportida V ekipi manjkata Ema Klinec in Nika Prevc. Kot je za STA dejal Zupančič, so slednjo kar malo pod prisilo poslali na dopust. "Nika, ki tako kot Taja vadi v mladinskem pogonu, je bila ves čas obremenjena in smo jo skoraj prisilno poslali na dopust. Tudi njej pripada malo počitka," je dejal selektor in pojasnil, da so v vodstvu reprezentance Emo Klinec glede na njene zdravstvene težave čez poletje malo umaknili na stran.

"Ema se po načrtih vrne septembra. Potrebuje malo časa za umik od skokov. Mi jo v ekipi potrebujemo in potrebujemo jo zdravo," je dodal Zupančič, ki s svojimi varovankami spet meri na vrh.

"Ne ciljam le na eno tekmo, želim si dobro skakati vse poletje"

Junakinja minule sezone Bogatajeva, ki si je po uspešni in naporni sezoni nekaj oddiha vzela za počitnice v Makarski, bi rada vse poletje skakala na visoki ravni. "Ta čas je kakšen moj skok bolj lep, kakšen malo manj. Želim si čim več dobrih skokov. Ne ciljam le na eno tekmo, želim si dobro skakati vse poletje;" pravi Bogatajeva, ki je lani v Wisli na poletni nagradi dvakrat zmagala.

Urša Bogataj je na lanski poletni veliki nagradi dvakrat zmagala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Urša Bogataj je na lanski poletni veliki nagradi dvakrat zmagala. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tudi Nika Križnar, ki je majski skupni začetek priprav pričakala dobro pripravljena, saj je, kot je dejala, že pred zborom sama začela trenirati, nima posebnih rezultatskih ciljev.

Želi si postopnega napredka

"Ne bom rekla, da sem v zelo dobri formi, vem, da imam še kar nekaj rezerve, da je še kar nekaj prostora za napredek. Upam, da se bom sprostila in uživala v poletni sezoni ter da bom čez celotno poletje napredovala. Računam, da bom v zimski sezoni na vrhuncu," je dejala še ena od junakinj slovenskega tabora.

"Imeli smo pripravljalno obdobje, tako da smo pripravljeni. Kako smo pripravljeni, bomo videli na tekmi. Nimam posebnih pričakovanj, kar bo, bo. Res ne vem, kje je moja forma, malo se še lovim od lanske zime in kmalu bomo videli, kaj to pomeni," pravi Komarjeva debitantka Bodlajeva pa: "Malo gre, malo ne gre in se še lovimo, a gre na bolje. Vedno sem si želela priti do tekem svetovnega pokala, zdaj sem oddaljena le še eno točko do tja."

Trening smučarskih skakalk, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 44

Moška odprava bo okrnjena

Kot je že pred časom napovedal glavni trener skakalcev Robert Hrgota, bodo fantje izpustili večino poletnih tekem in se poletni karavani predvidoma pridružili šele konec septembra za tekmo v Hinzebachu in tradicionalni finale v začetku oktobra v Klingenthalu. Domen Prevc je eden od šestih skakalcev, ki bodo nastopili v Wisli. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc je eden od šestih skakalcev, ki bodo nastopili v Wisli. Foto: Grega Valančič/Sportida

Moško ekipo bo tako na Poljsko odpeljal glavni trener B-reprezentance Igor Medved, ki je skupaj s Hrgoto določil, da bodo v Wisli nastopili Domen Prevc, Bor Pavlovčič, Tilen Bartol, Jernej Presečnik, Patrik Vitez in Jan Bombek.

"Ta ista ekipa, ki bo nastopila na uvodnih tekmah, bo po vsej verjetnosti tekmovala tudi na drugi postojanki v Courchevelu ... Drugače pa imajo naši najboljši za seboj izjemno dolgo in naporno sezono, še ena podobna jih čaka, zato se bodo tekmam priključili predvidoma za zadnji dve postojanki," je za STA potrdil Hrgota.

Ne bo okrnjena le slovenska zasedba, pač pa mednarodna, iz najboljše 30-erice lanske zime naj bi nastopila manj kot tretjina.

Prva tekma poletne sezone, v kateri slovenski tabor čaka domače svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici, bo to soboto. Skakalke čaka ob 10.30, skakalce pa ob 15. uri.

Program v Wisli

petek, 22. julij
10:00 Uradni trening skakalke
12:15 Kvalifikacije skakalke

16:00 Uradni trening skakalci
18:15 Kvalifikacije skakalci

sobota, 23. julij
9:30 Poskusna serija skakalke
10:30 Tekma skakalke

14:00 Poskusna serija skakalci
15:00 Tekma skakalci

nedelja, 24. julij
11:00 Kvalifikacije skakalci
13:00 Tekma skakalci

16:30 Kvalifikacije skakalke
17:30 Tekma skakalke

Nika Prevc Skakalke trening Kranj
Sportal Niko Prevc doletela izjemna čast
Marinus Kraus
Sportal Nekdanji olimpijski prvak končal kariero
Skakalci skakalke trening Kranj
Sportal "Marsikdo bi rekel, saj ste že vse dosegle, a jaz imam še veliko ciljev"
Matjaž Zupan
Sportal Matjaž Zupan je postal trener japonske ekipe
Urša Bogataj
Sportal Dobra olimpijska novica za skakalke, a udarec za Janusovo ekipo
akademija Anže Kopitar Tomaž Razingar
Sportal Slovenski skakalci v novih vlogah
 
Ne spreglejte