Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
17.04

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec Zoran Zupančič Planica 2023

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 17.04

1 leto, 1 mesec

Smučarske skakalke v torek čakajo kvalifikacije, v sredo posamična tekma na Bloudkovi velikanki

Selitev na veliko skakalnico in še zadnja priložnost za kolajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Planica | Smučarske skakalke se bodo v torek preselile na veliko skakalnico, v sredo jih čaka še zadnja tekma svetovnega prvenstva. | Foto Sportida

Smučarske skakalke se bodo v torek preselile na veliko skakalnico, v sredo jih čaka še zadnja tekma svetovnega prvenstva.

Foto: Sportida

Skakalno dogajanje na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici se s srednje skakalnice seli na Bloudkovo velikanko, na kateri se bodo smučarske skakalke v sredo na individualni tekmi borile še za zadnji komplet odličij prvenstva. "Vedno imamo za cilj kolajno, tudi tokrat bo tako," je po nedeljskem bronu mešane ekipe dejal glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič, ki bo štiri skakalke za torkove kvalifikacije (18.30) določil po torkovem treningu.

navijači Planica
Sportal Kako tujci dojemajo vzdušje, organizacijo in cene v Planici?

Slovenska skakalna reprezentanca je na četrti tekmi domačega svetovnega prvenstva dočakala prvo odličje. Nika Križnar, Ema Klinec, Anže Lanišek in Timi Zajc so na mešani ekipni preizkušnji v nedeljo skočili do brona, devetega na nordijskih prvenstvih v samostojni Sloveniji.

Led, kar zadeva odličja, je tako prebit, skakalke pa imajo za povečanje bere kolajn na voljo le še eno priložnost. Za zadnji komplet odličij se bodo v sredo borile na posamični tekmi na veliki skakalnici. Danes so imele Slovenke skokov prost dan, v torek pa se vračajo na skakalnico. Najprej jih čaka trening na Bloudkovi velikanki, ob 18.30 kvalifikacije, v sredo ob 17.30 pa tekma.

Če so Slovenke na srednji napravi zaradi Eme Klinec, ki je branila naslov prvakinje izpred dveh let, lahko nastopile s petimi tekmovalkami, bodo v sredo lahko nastopile s štirimi. Na peterico bodo lahko računale Norvežanke, saj bo zlato odličje branila povratnica Maren Lundby, ki je v pogovoru za Sportal dejala, da jo veseli že to, da je sploh v Planici.

Maren Lundby
Sportal Norveška zvezdnica se v Planici ne počuti kot branilka naslova
Ženski skakalni tabor si želi bronu z mešane ekipne tekme dodati še eno odličje. Priložnost je le še ena. | Foto: Sportida Ženski skakalni tabor si želi bronu z mešane ekipne tekme dodati še eno odličje. Priložnost je le še ena. Foto: Sportida

"Kot ekipa nismo prišli povsem favorizirani, a ..."

Ob Križnarjevi, za katero se zdi, da je bolezen že za njo, in Klinčevi bodo v torek v skakalni akciji znova še Nika Prevc, Maja Vtič in Katra Komar.

"Selimo se na veliko skakalnico. V ponedeljek bomo del dneva prosti, a ves dan ne bomo počivali, popoldne gremo v telovadnico. V torek nas čaka uradni trening s petimi tekmovalkami, na katerem bomo določili štiri za kvalifikacije," je po osvojenem bronu načrt opisal glavni trener Zoran Zupančič.

"Kot ekipa deklet sem nismo prišli s takimi rezultati, da bi bili povsem favorizirani, a za cilj imamo vedno odličje. Tako bo tudi na veliki skakalnici," je dejal glavni trener Zoran Zupančič. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Kot ekipa deklet sem nismo prišli s takimi rezultati, da bi bili povsem favorizirani, a za cilj imamo vedno odličje. Tako bo tudi na veliki skakalnici," je dejal glavni trener Zoran Zupančič. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Kot ekipa deklet v Planico nismo prišli s takšnimi rezultati, da bi bili povsem favorizirani, a za cilj imamo vedno odličje. Videli pa smo, da se lahko marsikaj zgodi. Kandidatk za kolajne je kar nekaj, tudi mi bomo šli v boj za kolajne," pravi trenerski šef skakalk, ki ga z optimizmom navdaja vse bolje razpoložena Križnarjeva.

Anže Lanišek
Sportal Balzam za dušo

Znova stara Nika

22-letnica se je v začetku februarja zaradi skromnih predstav predčasno vrnila s svetovnega pokala v Willingenu, izpustila Rasnov, se vrnila k osnovam, delala s klubskim trenerjem, očistila glavo, tik pred prvenstvom pa zbolela za gripo, ki ji je vzela precej moči. Na srečo je v zadnjih dneh videti vse boljše, tudi maske na obrazu ni več.

"Nika Križnar je na današnji tekmi (nedeljski, op. a.) delovala kot stara Nika, ki jo poznamo. Vesel sem, da je prebrodila težave. Že pred prvenstvom je delovala dobro, na treningih je lepo skakala, a skokov ji ni uspelo prenesti na tekmo. Morda se je zgodilo malo izsiljevanja, nato še bolezen. Stisnila je zobe, šla prek sebe ... Že na ekipni tekmi je oddelala dobro, danes pa je bila že zelo blizu tistega, kar Nika Križnar zna. Manjkal je le malce boljši podpis pri doskoku," je Zupančič zadovoljen s prikazanim Križnarjeve.

"Nika Križnar je bila spet tista stara Nika, ki jo poznamo," je spodbudnih predstav 22-letnice vesel Zupančič. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Nika Križnar je bila spet tista stara Nika, ki jo poznamo," je spodbudnih predstav 22-letnice vesel Zupančič. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Skoki gredo v pravo smer"

Tudi sama je vesela zadnjih predstav. "Zagotovo mi bo po tej kolajni lažje. Skoki gredo v pravo smer. Prav skoki mi največ pomenijo, seveda veliko pomeni tudi rezultat, a še vedno se mi zdi, da so skoki tisti, ki te ženejo naprej. Spet sem našla prave občutke, upam, da bom tudi na veliki skakalnici delovala tako," pravi Križnarjeva, ki bo na veliki skakalnici branila bron iz Oberstdorfa.

Spored, Bloudkova velikanka, ženske

Torek, 27. februar
trening
18.30 kvalifikacije

Sreda, 28. februar
17.30 individualna tekma

Ema Klinec, Nika Križnar, Anže Lanišek, Timi Zajc, Planica 2023
Sportal Prebili so led, zdaj se bo lažje dihalo
Ema Klinec, Nika Križnar, Anže Lanišek, Timi Zajc, Planica 2023
Sportal Nemci na maratonski tekmi ubranili zlato, Slovenci do prvega odličja
mešana ekipna tekma, SP Planica 2023, Anže Lanišek
Sportal Veselje in zgodovinska nagrada po trpljenju in težki noči
Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023
Sportal Slovencem kaj takega še ni uspelo
Ne spreglejte