Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 11. 2019,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

6

Natisni članek

Lindsey Vonn

Sreda, 6. 11. 2019, 10.20

4 leta, 5 mesecev

FILM O LINDSEY VONN

Novi zvezdniški trenutki Lindsey Vonn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

6

Lindsey Vonn | Lindsey Vonn se je poleti takole udeležila premiere novega filma Hitri in drzni. Zdaj pričakuje premiero filma o sebi. | Foto Getty Images

Lindsey Vonn se je poleti takole udeležila premiere novega filma Hitri in drzni. Zdaj pričakuje premiero filma o sebi.

Foto: Getty Images

Upokojena ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je pred meseci za prihodnje leto napovedala izid knjige, že ta mesec pa bo luč sveta ugledal dokumentarni film, v katerem bo podrobno prikazana zadnja sezona večkratne zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala.

Ilka Štuhec, Corinne Suter, Lindsey Vonn. To je bil 10. 2. 2019 vrstni red smuka svetovnega prvenstva v Aareju. Zmagovalka se je kmalu za tem poškodovala in se zdaj pripravlja na vrnitev v smučarsko karavano. Srebrna Švicarka je led nove sezone prebila že v Söldnu. Za bronasto Američanko pa je bil to zadnji nastop v dolgi in uspešni karieri. Da bo to s pomočjo pisatelja Daniela Paisnerja zaokrožila v knjižno obliko, je napovedala že maja. Knjiga naj bi bila objavljena prihodnje leto. Že ta mesec pa se obeta premiera dokumentarnega film Zadnja sezona. Film, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše HBO in ob režiserski taktirki dvojca Todd Jones - Steve Jones, bo prvič predvajan 26. novembra. Čeprav se osredotoča na sezono 2018/19, ki je bila njena zadnja, pa zaobjema vso kariero, vse od prvih otroških zavojev do zadnjega smuka. Seveda se ni mogel izogniti zdravstvenim težavam, ki so dodobra zaznamovale pot zmagovalke 82 tekem svetovnega pokala.  

Od polža iz Minnesote do dive hitrosti

Smučarska pot Lindsey Vonn, ki je pretekli mesec dopolnila 35 let, se je začela v manj smučarskem okolju, v Minnesoti. Kot prva od petih otrok v družini se je rodila v Burnsvillu, v predmestju Minneapolisa, v neposredni bližini smučišča Buck Hill. Tam je po zaslugi očeta Alena hitro spoznala čarobni svet smučanja, čeprav na progi, katere višinska razlika, kot se je sama rada pošalila, ni prekašala višine večine vodnih toboganov. Bilo pa je dovolj za usodno zasvojenost, čeprav jo je prvi trener Erich Sailer kot sedemletnico označil za "polža na smučeh". A polž je postal hitrejši, čeprav v nepravem okolju. Pri svojih trinajstih letih se je zato z družino preselila v Vail v Kolorado, kjer se je začela njena smučarska pot, tudi s pogostimi izleti v Evropo, strmo vzpenjati.

Vitrina

V svetovnem pokalu je, tedaj še z dekliški priimkom Kildow (priimek Vonn je prevzela po poroki s Thomasom Vonnom, s katerim sta se razšla leta 2011), prvič nastopila 11. 11. 2000, nazadnje pa 20. 1. 2019. Vmes je v 395 nastopih dosegla kar 137 uvrstitev na stopničke za zmagovalke. Dobila je rekordnih 82 tekem. V zrak je dvignila tudi štiri velike kristalne globuse za zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala (2008, 2009, 2010 in 2012) ter kar 16 malih. Ob tem ji v domači vitrini visi še enajst kolajn z velikih tekmovanj. Na svetovnih prvenstvih je bila dvakrat zlata ter po trikrat srebrna in bronasta. Z olimpijskih iger se je ob smukaškem zlatu leta 2010 v Vancouvru vrnila še z dvema bronoma.

Prepogost prizor v karieri Lindsey Vonn | Foto: Vid Ponikvar Prepogost prizor v karieri Lindsey Vonn Foto: Vid Ponikvar

Smučarka v visokih petah

Olimpijske kolajne so povečevale tudi njeno prepoznavnost v ZDA. Tam je dvignila zanimanje za alpsko smučanje. Smehljala se je z naslovnic najbolj znanih revij in gostovala v priljubljenih pogovornih televizijskih šovih. Brez čelade, kape ali bunde s sponzorskimi našitki, temveč z golim hrbtom, kratkim krilom in v visokih petah. Vseeno je bila veliko večja zvezda v Evropi. Kot takšna je spremenila dokaj konservativen in ustaljen smučarski šport. S svojo pojavnostjo, potezami, izjavami, odkritostjo … Tudi rezultati. A tudi z izleti na redeče preproge, na katerih se je, kot je zapisala v svoji knjigi Moč je nov lepotni ideal, sprva nelagodno počutila kot visoka mišičasta športnica med vitkimi manekenkami, gibanjem v zvezdniških krogih in fotografijami v pomanjkljivo oblečenih ali golih pozah.

Sportal Če bo zmagovala, bo tudi Ilki dovolil, da ga našemi

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kolajne na velikih tekmovanjih

  Zlato Srebro Bron
Olimpijske igre 1 (smuk 2010) / 2 (svsl 2010, smuk 2018)
Svetovno prvenstvo 2 (smuk in svsl 2009) 3 (smuk in svsl 2007, smuk 2011) 3 (svsl 2015, smuk 2017, smuk 2019)
 

 

Sportal Od "vojne" do velikega prijateljstva s Tino Maze
Frida Hansdotter
Sportal Za Hrvate kraljica, zase vladarica svojega časa
Marcel Hirscher
Sportal Alpsko smučanje ne bo več, kar je bilo
Lindsey Vonn  Marcel Hirscher
Sportal Kot bi ugasnili luč in izropali smučarsko zakladnico
Ne spreglejte