Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
24. 10. 2019,
20.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

top 10 svetovni pokal Sölden Marcel Hirscher Marcel Hirscher Lindsey Vonn Aksel Lund Svindal

Četrtek, 24. 10. 2019, 20.00

4 leta, 6 mesecev

TOP 10

Kot bi ugasnili luč in izropali smučarsko zakladnico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Lindsey Vonn  Marcel Hirscher | Foto Sportida

Foto: Sportida

Ko se v zgolj nekaj mesecih upokoji pisana mednarodna druščina, ki je skupaj osvojila 14 velikih in 38 malih kristalnih globusov, več kot 40 kolajn na svetovnih prvenstvih in več kot deset na olimpijskih igrah ter slavila več kot 200 zmag na tekmah svetovnega pokala, je kot na dlani, da je smučarska karavana novo sezono v Söldnu pričakala v močno okrnjeni zasedbi.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Ob visokih jesenskih temperaturah, ki pod močnimi sončnimi žarki v Sloveniji občasno obudijo spomin celo na poletje, je športne navdušence kar težko prepričati, da je pred vrati nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Tudi Sölden je smučarsko karavano pričakal v povsem jesenskih barvah. A na bližnjem ledeniku Rettenbach, do katerega vodi 12-kilometrska serpentinasta cesta, je vonj po zimi že precej močnejši. Tirolski smučarski delavci zatrjujejo, da je proga vrhunsko pripravljena na dvojni veleslalomski program. Ta bo klasičen – v soboto dekleta, v nedeljo moški.

Manj standardna pa bo zasedba na štartu. A ne le zaradi poškodb, ki so znova nekoliko razredčile karavano. Leto 2019 je namreč postreglo s pravim cunamijem smučarskih upokojitev. Taina Barioz, Phil Brown, Thomas Fanara, Žan Grošelj, Sandro Viletta, Natko Zrnčić-Dim in mnogi drugi niso prišli v izbor T0P 10 novih smučarskih upokojencev, ki vam ga ponujamo na pragu nove sezone.

Kdo so torej največji smučarski mojstri, ki so letos tekmovalne smuči postavili v kot?

Marcel Hirscher

Marcel Hirscher | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kar osem sezone zapored je bil v boju za skupno zmago svetovnega pokala nedosegljiv. Ob tem je osvojil še ducat malih globusov, devet kolajn na svetovnih prvenstvih in tri na olimpijskih igrah. Svoje navijače je, podobno kot v preteklih poletjih, dolgo puščal v negotovosti. "Dovolj je bilo," je 4. 9. dejal 30-letni Avstrijec, ki je števec zmag svetovnega pokala zaustavil pri številki 68.

 

Lindsey Vonn

Lindsey Vonn | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Za razliko od Hirscherja, ki je javne nastope sprejemal kot profesionalno nujno zlo, je medijski blišč veliko bolj godil Lindsey Vonn. Zadnja leta je v središče postavila lov na rekordno številko zmag. Ni ji uspelo. Obstala je pri številki 83. Vseeno ji pripada mesto med večnimi. Ob zmagah je osvojila še štiri velike globuse in kar 16 malih, za nameček pa še 11 kolajn na velikih tekmovanjih. Zadnjo prav na zadnji tekmi – smuku svetovnega prvenstva v Aareju.

 

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

S smukaško kolajno na SP v Aareju se je končala tudi kariera Aksla Lunda Svindala, ki je na zadnji tekmi predse spustil le rojaka in prijatelja Kjetila Jansruda. V upokojitev so ga, podobno kot Vonnovo, prisilile stalne zdravstvene težave. Če jih ne bi bilo, bi bil njegov opus še večji. A tudi nad dvema velikima globusoma, devetimi malimi, 36 zmagami, 9 kolajnami na SP in štirimi olimpijskimi odličji ne gre vihati nosu, mar ne?!

 

Frida Hansdotter

Frida Hansdotter | Foto: Sportida Foto: Sportida

Dolgo je veljala za večno drugo. Tudi zaradi Marlies Schild in Tine Maze, a predvsem zaradi Mikaele Shiffrin. Zbrala je 35 uvrstitev na stopničke, a ob tem le štiri na najvišjo. Vseeno je svetlolasa Švedinja našla svoj prostor pod slalomskim soncem. Vrsto let je bila prvokategornica, ob tem pa leta 2016 postala tudi lastnica malega globusa in dve leti zatem olimpijska prvakinja.

 

Felix Neureuther

Felix Neureuther | Foto: Reuters Foto: Reuters

Lahko bi bil eden od tistih, ki se bodo po Hirscherjevem umiku podali v boj za zmage in kolajne. Vseeno pa se je Bavarec že pozimi odločil, da je čas za družino in druge izzive. Poleti je izdal otroško slikanico. No, pred tem je osvojil tri kolajne na svetovnih prvenstvih in slavil 13 zmag v svetovnem pokalu. Ob tem je zbral še 34 uvrstitev na drugo ali tretje mesto. Da, pogosto v Marcelovi senci.   

 

Philipp Schörghofer

Philipp Schörghofer | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zdravstvene težave pa so kukanje iz Hirscherjeve sence preprečile tudi njegovemu rojaku. Philipp Schörghofer, z Avstrijo tudi dvakratni svetovni prvak, je bil sicer zaradi zdravstvenih težav in iskanja prave opreme že v zadnji sezoni bleda senca nekdanjega veleslalomskega prvokategornika. Od njegove edine zmage je minilo že več kot osem let. Podobno starost pa beleži tudi njegov bron s svetovnega prvenstva.

 

Mattias Hargin

Mattias Hargin | Foto: Sportida Foto: Sportida

Smučarski karavani je v slovo pomahal tudi 34-letni švedski slalomski specialist Mattias Hargin, ki z izjemo mestnih paralelnih tekem prav tako ni več držal stika z najboljšimi. Vseeno je slavil pomembno zmago, potem ko se je v smučarsko karavano vrnil po tragični smrti žene Matilde Rapaport, sicer ekstremne smučarke. Njegova prava zmaga ima precej starejši datum (2015).

 

Patrick Küng

Patrick Küng | Foto: Sportida Foto: Sportida

Že pred devetimi meseci pa je smučarski karavani v slovo pomahal 35-letni švicarski specialist za hitri disciplini Patrick Küng, ki je na najvišji tekmovalni ravni vztrajal deset let. V svetovnem pokalu je slavil dve zmagi in bil ob tem še trikrat na stopničkah. Svoj smuk življenja pa je odpeljal leta 2015 na progi Ptice roparice v Beaver Creeku, kjer je postal svetovni prvak.

 

Erik Guay

Erik Guay | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Z uradnim slovesom je zelo dolgo odlašal tudi eden najboljših kanadskih smučarjev vseh časov Erik Guay. V pretekli sezoni je specialist za hitri disciplini vendarle potegnil črto. V njegovi smučarski biografiji uspehov je zapisanih kar 25 uvrstitev med najboljši trojico. Petkrat je bil prehiter za vse. Veljal pa je tudi za mojstra velikih tekmovanj. Leta 2011 je postal svetovni prvak v smuku, šest čet pozneje pa je bil prvi še v superveleslalomu in drugi v smuku.  

 

Werner Heel

Werner Heel zadnji smuk kariere | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zgolj kot gledalec pa je novo sezono pričakal tudi 37-letni Werner Heel, prav tako specialist za hitri disciplini. Uradno se je poslovil marca v Kvitfjellu, kjer je sicer leta 2008 vknjižil prvo od skupno svojih treh zmag v svetovnem pokalu. Ob tem je še sedemkrat skočil na stopničke. Tudi v slovitem Kitzbühlu. Manj sreče je imel na velikih tekmovanjih, predvsem na OI 2010, kje je bron zgrešil za pičli dve stotinki sekunde.
Marcel Hirscher
Sportal Alpsko smučanje ne bo več, kar je bilo
Meta Hrovat
Sportal V Sölden s slovenskim sekstetom
Kitzbühel
Sportal Kdor želi zaslužiti, naj zmaga v Kitzbühlu
Ne spreglejte