Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 dan, 11 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Natisni članek

Luksemburg Marcel Hirscher Marcel Hirscher Marc Girardelli alpsko smučanje skok v športno preteklost

Nedelja, 27. 10. 2024, 4.00

1 dan, 11 ur

Skok v športno preteklost

Na vrhu večne lestvice zdaj dva avstrijska legionarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22
Marc Girardelli | Marc Girardelli, Avstrijec, ki je poskrbel za zlato dobo luksemburškega smučanja. | Foto Guliverimage

Marc Girardelli, Avstrijec, ki je poskrbel za zlato dobo luksemburškega smučanja.

Foto: Guliverimage

Pred začetkom letošnje sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je bila največje pozornosti deležna novica o vrnitvi najuspešnejšega smučarskega asa v zgodovini, avstrijskega šampiona Marcela Hirscherja. Osemkratni zmagovalec skupnega seštevka pa pri 35 letih ne bo nastopal za rodno Avstrijo, pač pa za Nizozemsko, domovino svoje matere. Podobno zgodbo smo videli že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je za Luksemburg zmage kot po tekočem traku zbiral Marc Girardelli. Tudi ta je bil Avstrijec.

Alexander Steen Olsen
Sportal Norveška prevlada, Kranjec na koncu šesti

Avstrija je nesporna smučarska velesila, na večnih lestvicah zmag v svetovnem pokalu kraljuje tako v moški (34 velikih kristalnih globusov) kot ženski (17) konkurenci, posamična rekorderja pa sta Hirscher z osmimi in Annemarie Moser Pröll s šestimi skupnimi zmagami. Hirscher, ki se je upokojil leta 2019, bo zdaj poskušal svojo osupljivo zbirko 67 zmag nadgraditi v dresu nizozemske smučarske reprezentance, saj z avstrijsko ni našel skupnega jezika. Težava naj bi bila tudi ta, da mu domača zveza ni odobrila uporabe opreme njegove znamke Van deer, medtem ko na Nizozemskem, v domovini njegove matere, tovrstnih zadržkov niso imeli.

Dolgo pred Hirscherjem slavni Girardelli

Helmut Girardelli se je pričkal z avstrijsko smučarsko zvezo. | Foto: Guliverimage Helmut Girardelli se je pričkal z avstrijsko smučarsko zvezo. Foto: Guliverimage A Hirscher niti približno ne bo prvi avstrijski smučar, ki je priložnost za tekmovanje dobil v drugi reprezentanci. Naši severni sosedje se kopajo v talentih, bitka za mesta v reprezentanci je izjemna, tudi v preteklosti smo pogosto videvali njihove številne legionarje in legionarke, če omenimo samo Claudio Riegler, ki je pred leti nastopala za Novo Zelandijo, pa Josefa Strobla, ki je v sezoni 2004/05 dirkal za Slovenijo, a najuspešnejši takšen do zdaj je bil zagotovo veliki Marc Girardelli, še danes drugi najuspešnejši alpski smučar v zgodovini.  

V nasprotju s Hirscherjem pa v avstrijskem Lustenauu rojeni Girardelli v članski karieri nikoli ni smučal za rodno deželo. Že pri 13 letih je njegov oče in trener Helmut prišel navzkriž z avstrijsko smučarsko zvezo, ki je mladega Marca želela včlaniti v akademijo v Schurnsu, sam pa je menil, da mora njegov sin ostati doma. Helmut je naposled prišel do zaključka, da bi bilo za Marca najbolje, da odide v Luksemburg, saj bi se mu bilo zaradi kljubovanja avstrijski zvezi le težko prebiti v reprezentanco.

Zlato poglavje luksemburškega smučanja

Girardelli je nastopal v vseh petih disciplinah alpskega smučanja. | Foto: Guliverimage Girardelli je nastopal v vseh petih disciplinah alpskega smučanja. Foto: Guliverimage In tako se je začelo zlato poglavje luksemburškega smučanja. Za novo domovino je Girardelli začel zmagovati že pri štirinajstih letih na tekmah pokala FIS, veščine je razvijal v vseh smučarskih disciplinah in še danes velja za enega najbolj vsestranskih smučarjev v zgodovini. Za odtenek boljši je bil v tehničnih, v slalomu in veleslalomu je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zanimive bitke bil tudi s slovenskima šampionoma Bojanom Križajem in Rokom Petrovičem, pa seveda švedskim super šampionom Ingemarjem Stenmarkom, za skupne zmage v svetovnem pokalu pa je bil njegov največji tekmec švicarski as Pirmin Zurbriggen, prav tako vsestranski smučar, ki pa je imel za odtenek raje hitri disciplini.

Girardelli je v svetovnem pokalu debitiral leta 1982, prvo zmago pa je dosegel februarja 1983. Med letoma 1985 in 1993 je osvojil pet zmag v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je bil rekord, ki ga je leta 2017 presegel šele Marcel Hirscher. Zurbriggen mu je poskušal kar se da otežiti delo in sam osvojil štiri velike kristalne globuse. "Pirmin je zagotovo najslavnejši Švicar po Viljemu Tellu," je Girardelli dobrodušno zbadal velikega rivala in ga primerjal z mitološkim švicarskim junakom iz 14. stoletja, znanim po tem, da je z lokostrelom puščico poslal skozi jabolko, ki so ga na glavo njegovega sina poveznili habsburški okupatorji kantona Uri.

Na svetovnem prvenstvu leta 1987 so stopničke v veleslalomu zasedli Alberto Tomba (bron), Pirmin Zurbriggen (zlato) in Girardelli (srebro). | Foto: Guliverimage Na svetovnem prvenstvu leta 1987 so stopničke v veleslalomu zasedli Alberto Tomba (bron), Pirmin Zurbriggen (zlato) in Girardelli (srebro). Foto: Guliverimage

Dvakrat blizu olimpijskemu zlatu

Girardelli je v imenitni karieri zbral 46 zmag, 101-krat se je uvrstil na oder za zmagovalce, štirikrat je postal svetovni prvak, zlate olimpijske medalje pa mu ni uspelo osvojiti nikoli. Dvakrat je bil blizu, v Albertvillu leta 1992 je v superveleslalomu zaostal le za Norvežanom Kjetilom Andrejem Aamodtom, v veleslalomu pa za Italijanom Albertom Tombo. Tudi v Kranjski Gori je zmagoval, prvič na slalomu leta 1985, drugič leta 1989, štiri leta kasneje pa je v Podkorenu osvojil še veleslalom.

Brez poškodb ni šlo. | Foto: Guliverimage Brez poškodb ni šlo. Foto: Guliverimage Brez poškodb ni šlo, že leta 1983 si je pri padcu na smuku v Lake Louisu potrgal kolenske vezi, leta 1990 se je za las izognil temu, da bi pristal na invalidskem vozičku, a veljal je tudi za nepopustljivega šampiona in po še tako hudih padcih se je vselej vrnil in spet zmagoval ter se za večno vpisal v zgodovino luksemburškega smučanja.

Zdaj bo nekaj podobnega poskusil narediti tudi dvakratni olimpijski prvak iz Pjongčanga Marcel Hirscher za nizozemsko smučanje. To velikih zgodovinskih šampionov nima, čeprav Nizozemci ljubijo zimske športe, blestijo pa predvsem v hitrostnem drsanju. A se lahko pohvalijo tudi s številnimi dvoranami in umetnimi strminami za alpsko smučanje, saj naravnih smučišč nimajo, ker nimajo visokih gora.

Preberite še:

Richard Gasquet
Sportal Poljub, ki mu je skoraj uničil kariero
David Beckham
Sportal David Beckham: od "izdajalca" do narodnega junaka
Kam za vikend?
Trendi Po plesni predstavi v Ljubljani skok v Blejsko jezero ali na trgatev grozdja
Tesla cybertruck
Avtomoto Prvič in zadnjič v Sloveniji? Zanimiv skok v Teslin gigantski cybertruck #video
Cristiano Ronaldo
Sportal Dekle, ki je nahranilo lačnega Cristiana Ronalda
Ne spreglejte