Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 2. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023 Robert Hrgota

Torek, 21. 2. 2023, 4.00

1 leto, 2 meseca

Pogovor z Robertom Hrgoto

Dogovor v slovenski skakalni reprezentanci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02
Robert Hrgota Skakalci trening | Glavni trener moške skakalne reprezentance Robert Hrgota verjame, da so lahko na vseh tekmah konkurenčni za medaljo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Glavni trener moške skakalne reprezentance Robert Hrgota verjame, da so lahko na vseh tekmah konkurenčni za medaljo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ob pogledu na dosežke slovenskih skakalcev v tej zimi so razumljivo pričakovanja visoka pred domačim nordijskim svetovnim prvenstvom v Planici. Od tega dejstva ne beži niti glavni trener Robert Hrgota, ki poudarja, da bodo na vsaki tekmi skušali napasti medaljo.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc je pomirjen
Sportal Spored nordijskega svetovnega prvenstva v Planici

Anže Lanišek je tisti osrednji slovenski adut na domačem svetovnem prvenstvu, saj v tej sezoni kaže odlične predstave. Med drugim je trikrat skočil do zmage in je tretji skakalec zime. Če gledamo le navadne skakalnice, potem je še Žiga Jelar tisti, ki se lahko pohvali z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Pretekli konec tedna v Rasnovu, kjer je bila konkurenca okrnjena, je na posamični tekmi osvojil drugo mesto.

Do stopničk sta od slovenskih orlov v tej zimi skočila oziroma poletela še Timi Zajc in Domen Prevc, saj sta osvojila drugo in tretje mesto na letalnici na Kulmu.

Jelko Gros
Sportal Burna prva noč in burni številni dnevi Jelka Grosa

"Imamo nekaj močnih adutov, poznamo domač teren"

A so nanizali kar nekaj uvrstitev med najboljšo deseterico, kar je dober obet. Potem je tu še stari maček Peter Prevc, ki se zna zbrati za največja tekmovanja, kar je večkrat v karieri že pokazal − tudi lani na olimpijskih igrah v Pekingu. In če k temu dodamo še domači skakalnici, je osnova za morebitno odličje pravšnja. Pa čeprav so v poletno-jesenskih mesecih na planiških skakalnicah vadile tudi druge reprezentance. "So trenirali, a se pozna, če dnevno treniraš tu in v vsakih vremenskih razmerah ter opraviš kar precej treningov. Vemo, da so si skakalnice po svetu zelo podobne, vendar je domač teren, ne glede na vse, prednost," je jasen glavni trener slovenske skakalne reprezentance Robert Hrgota.

Domač teren je prednost, poudarja prvi mož stroke. | Foto: Nik Moder/Sportida Domač teren je prednost, poudarja prvi mož stroke. Foto: Nik Moder/Sportida

Tako kot javnost ima tudi sam pričakovanja zelo visoka, a od njih ne beži: "Že pred dvema letoma sta bila dva cilja − olimpijske igre in svetovno prvenstvo. Skakalnici poznamo in nenavadno bi bilo, če ne bi imeli visokih ciljev. Na vsaki tekmi bomo ciljali na najvišja mesta. Fantje so pokazali, da so več kot sposobni. Imamo nekaj močnih adutov, poznamo domač teren. Mislim, da je lahko tudi kakšno presenečenje. Na vsako tekmo gremo lahko samozavestno. Na obeh ekipnih je želja medalja, tudi na posamičnih. Na vsaki tekmi je želja medalja. Na olimpijskih igrah je bila želja, da osvojimo odličje na vsaki tekmi. Osvojili smo dve, bili smo blizu trem. Želim si, da bomo tudi doma."  

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023
Sportal Slovencem kaj takega še ni uspelo
Ola Vigen Hattestad
Sportal Kakšen je nasvet olimpijskega prvaka našim tekmovalcem?

Pred začetkom prvenstva bodo natančno vedeli, kakšen bo dogovor glede uvrščanja na tekmo

Že trening bo nekakšno "mesarsko klanje", če se ozremo na zadnje nastope slovenskih skakalcev. Kazali so namreč dobre skoke. Prostora v kvalifikacijah bo namreč le za štiri, dva bosta odpadla: "Podobno je bilo na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je bilo na treningu za marsikoga stresno. Vsi vedo, kaj jih čaka na prvem uradnem treningu. Vseh šest je močnih, na obeh skakalnicah znajo zelo dobro skočiti. Četrtek bo zanje stresen, kar je po eni strani plus, saj pridejo potem na tekmo pod tem vtisom. In bodo kvalifikacije potem morda malce slabše. Vemo, da sta v prvem tednu pomembni dve tekmi − posamična in mešana. Manjša skakalnica nam je sploh všeč. Precej zanimivo bo. Upam, da ne preveč zahtevno. Težko bo izbrati tudi najboljše štiri. S fanti se bomo dogovorili, da bodo pred prvenstvom vedeli. Da bo vse jasno. Da bodo osredotočeni le na skok."

Robert Hrgota | Foto: Sportida Foto: Sportida

Za prvega moža stroke interni boj za mesto v kvalifikacijah in posledično na tekmi ne bo predstavljal stresa, saj se zaveda, da je večja možnost za vrhunski dosežek, če je že znotraj ekipe močna konkurenca: "Pričakujem, da bodo skoki skozi celotno prvenstvo na visoki ravni. Da bi bil stres višji? Ne. Sploh, če se bo pred prvenstvom vedelo, kakšna so pravila. Vnašati bo treba čim manj stresa in glavo ohraniti mirno."

Smučarski skoki - nordijsko svetovno prvenstvo v Planici (moški)

Petek, 24. februar
17.45 kvalifikacije, srednja skakalnica (HS 102), moški

Sobota, 25. februar
17.00 Individualna tekma, srednja skakalnica (HS 102), moški

Nedelja, 26. februar
17.00 Mešana ekipna tekma, srednja skakalnica (HS 102)

Četrtek, 2. marec
17.30 kvalifikacije, velika skakalnica (HS 138), moški

Petek, 3. marec
17.30 Individualna tekma, velika skakalnica (HS 138), moški

Sobota, 4. marec
16.30 Ekipna tekma, velika skakalnica (HS 138), moški

Telekom Slovenije
Novice Telekom Slovenije v Planici nadgradil omrežje 5G
nordijska reprezentanca Planica, Timi Zajc
Sportal "Nisem tisti, ki bi moral biti v središču pozornosti"
Anja Mandeljc
Sportal Poskušala bo odmisliti vse breme
kolaž kolajne nordijsko svetovno prvenstvo
Sportal Začelo se je, še preden se je Slovenija osamosvojila
Ne spreglejte