Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2021,
13.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

Natisni članek

Miha Hrobat Boštjan Kline Dominik Paris Vincent Kriechmayr superveleslalom Cortina d'Ampezzo 2021 Cortina d'Ampezzo 2021

Četrtek, 11. 2. 2021, 13.00

3 leta, 2 meseca

cortina d`ampezzo, svetovno prvenstvo, superveleslalom (m)

Dvojna avstrijska zmaga z "napako"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36
Vincent Kriechmayr | Vincent Kriechmayr: prvi junak prvega moškega dejanja SP 2021 | Foto Guliver Image

Vincent Kriechmayr: prvi junak prvega moškega dejanja SP 2021

Foto: Guliver Image

Če se je uvodna ženska preizkušnja svetovnega prvenstva v Cortini d'Ampezzo končala z dvojno švicarsko zmago, pa se je prva moška z dvojno avstrijsko. A z lepotno napako. Medtem ko je Vincent Kriechmayr našim severnim sosedom priboril zlato superveleslalomsko odličje, pa je Romed Baumann po zamenjavi smučarskega državljanstva s srebrom v dobro voljo spravil Nemce. Razlogov za dobro voljo pa tokrat niso našli v slovenskem taboru.

Lara Gut Behrami
Sportal Kdor čaka, dočaka! Kajne, Lara Gut-Behrami?!

Najvišjo ceno dejstva, da je proga Vertigine za veliko večino moške smučarske karavane popolna novost, so plačati tisti, ki so se nanjo pognali kot prvi. Zmotno oceno po ogledu so namreč z odstopom na istem mestu, pri izpostavljenih vratih po skoku, vsega dobrih 20 sekund po štartu, plačali prvi trije na štartnem seznamu – Christian Waldner, Loic Meillard in Mauro Caviezel.

Kako se lotiti prve zanke, pa je po ogledu težav tekmecev dobro ocenil vodilni superveleslalomist svetovnega pokala Vincent Kriechmayr, ki je nastopil kot peti. Na usodni skok je prišel z ustrezno hitrostjo in pravilno smerjo smuči, učinkovit je bil tudi pri drugih pasteh, predvsem pa je bil v večjem delu nastopa ob pravem težišču telesa zelo odločen in odziven.

Romed Baumann: za Avstrijo leta 2013 tretji v kombinaciji, za Nemčijo leta 2021 drugi v superveleslalomu  | Foto: AP / Guliverimage Romed Baumann: za Avstrijo leta 2013 tretji v kombinaciji, za Nemčijo leta 2021 drugi v superveleslalomu Foto: AP / Guliverimage

Že ko je prečkal ciljno črto, je lahko slutil, da je blizu največjemu uspehu kariere. Ko pa so za njim začeli zaostajati najbolj nevarni tekmeci iz svetovnega pokala in tudi branilec naslova Dominik Paris (na koncu 5. mesto), ki je sicer kot Italijan imel predhoden vpogled na teren, se mu je na obraz lahko naselil nasmeh. Še najbolj mu je utrip srca pospešil rojak, ki sicer tekmuje za Nemčijo, Romed Baumann. Zaostal je namreč za pičlih sedem stotink sekunde.

Alexis Pinturault: peta kolajna na SP | Foto: AP / Guliverimage Alexis Pinturault: peta kolajna na SP Foto: AP / Guliverimage Zanimiva družba na stopničkah

Potem ko je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu bronast in srebrn, v svetovnem pokalu pa je ob tem prišel do osmih zmag, med katerimi sta tudi nedavni iz Kitzbühla in Garmisch-Partenkirchna, je 29-letni v Linzu rojeni Avstrijec, podobno kot dobri dve uri pred tem Švicarka Lara Gut Behrami, upravičil vlogo prvega favorita ter se zavihtel na najvišjo stopničko uvodne moške preizkušnje SP 2021.

A če je Avstrijčevo zlato pričakovano, pa je nekoliko bolj presenetljiva njegova družba na stopničkah. To velja predvsem za Baumanna, ki v svetovnem pokalu v tej disciplini še nikoli ni bil tako visoko. Le pred 11 leti je bil, tedaj še v avstrijski reprezentanci, tretji v Lake Louisu. Po drugi strani je tokrat bronasti Alexis Pinturault že dobil superveleslalomsko tekmo svetovnega pokala, a pred dolgimi sedmimi leti. Francoz, ki odločno koraka tudi proti velikemu kristalnemu globusu, si je z odličjem že na prvi tekmi vsekakor olajšal prvenstvo pred nastopoma v kombinaciji in veleslalomom, ko bo v najožjem krogu favoritov za zmago.

Proga Vertigine je bila za Slovence nerešljiva uganka. | Foto: AP / Guliverimage Proga Vertigine je bila za Slovence nerešljiva uganka. Foto: AP / Guliverimage

Slab izkupiček Slovencev

Tekma je postregla s še kar nekaj presenečenji (4. Brodie Seger, 7. Matthieu Bailet …). Med temi ni bilo Slovencev. Še več, v uvodnem moškem dejanju vrhunca tekmovalne zime so zaostali tudi za najbolj skromnimi pričakovanji, ki izhajajo iz štartnih izhodišč. Miha Hrobat, ki je edini vsaj solidno začel, in debitant na velikih tekmovanjih Nejc Naraločnik sta odstopila.

Boštjan Kline in Martin Čater, oba že zmagovalca tekem svetovnega pokala, resda v smuku, pa sta dovolila, da ju je proga "pojedla" in jima v celoti narekovala smučanje. Po počasnem uvodnem delu sta brez prave dinamike nizala nečiste zavoje ter v cilju zaostala 2,33 (Kline – 24. mesto) oziroma 2,49 (Čater – 25. mesto).

"Pristop ni bil pravi. Fantje niso napadli," kritike po koncu tekme ni skrival glavni trener ekipe za hitri disciplini Grega Koštomaj, ki je svojim varovancem že večkrat očital preveč spoštljivo smučanje. Tudi tokrat. "Razočaran sem. Verjamem, da tudi fantje. Za natančnejšo oceno pa bo treba opraviti analizo," je dodal savinjski strokovnjak, ki bo zdaj skušal svoje tekmovalce usmeriti v smuk in popravljanje zelo slabega vtisa.

Cortina d'Ampezzo, svetovno prvenstvo, superveleslalom (m)

 

Preberite še:

Sportal "Želim pobirati kolajne na najvišji ravni"
ted ligety
Sportal Slovo veleslalomskega kavboja
Maruša Ferk
Sportal Slovenska obvoznica do Cortine d'Ampezzo
Adrian Smiseth Sejersted
Sportal Zapušča SP in odhaja na operacijo
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec iskreno o stvareh, ki jih raje zadrži zase
Ne spreglejte