Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2020,
17.47

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Aljaž Bedene Blaž Rola Blaž Kavčič ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open Portorož

Torek, 11. 8. 2020, 17.47

3 leta, 8 mesecev

ATP Challenger Zavarovalnica Sava na sporedu prihodnje leto

V Portorožu so se borili do zadnjega, a je "prvi niz dobila korona"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Miha Mlakar, Aljaž Kos, Đenio Zadković, Živa Falkner, Blaž Rola, Blaž Kavčič, Matic Spec, Tom Kočevar Dešman | Miha Mlakar, Aljaž Kos, Đenio Zadković, Živa Falkner, Blaž Rola, Blaž Kavčič, Matic Špec in Tom Kočevar Dešman | Foto Vid Ponikvar

Miha Mlakar, Aljaž Kos, Đenio Zadković, Živa Falkner, Blaž Rola, Blaž Kavčič, Matic Špec in Tom Kočevar Dešman

Foto: Vid Ponikvar

V Portorožu so organizatorji tradicionalnega turnirja ATP Challenger Zavarovalnica Sava spregovorili o razlogih za odpoved letošnjega turnirja, ob tem pa razkrili načrte za prihodnost najmočnejšega moškega teniškega tekmovanja v Sloveniji.

Turnir bi se s kvalifikacijami moral začeti ta konec tedna, a je bil zaradi negotovih razmer, ki vladajo v Evropi in svetu, odpovedan. "Če se izrazim po teniško, je prvi niz dobila korona. Do zadnjega dne smo se borili, da bi še osmič zapored organizirali turnir v Portorožu, a na določeni točki je bilo treba sprejeti odločitev. Verjamem, da bomo po koranovirusu še močnejši in da bo turnir naslednje leto organiziran še na višji ravni," je povedal direktor turnirja Aljaž Kos.

"To je bil šok za ves svet. Vse nas je malce streznilo." | Foto: Vid Ponikvar "To je bil šok za ves svet. Vse nas je malce streznilo." Foto: Vid Ponikvar

"Morda celo rinejo z glavo skozi zid"

In kakšen je trenutni položaj na mednarodnem področju? Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič je v nenehnem stiku z odgovornimi pri mednarodni in evropski teniški zvezi. "V Sloveniji so se po pandemiji teniški igralci in igralke med prvimi vrnili na tekmovališča. Turnirji so bili zelo dobro obiskani, udeležba se je podvojila ali potrojila. Zdaj nas čaka teniški festival, ki je zaradi trenutnih razmer raztegnjen na dva tedna. Ob tem pa je ekipa za Davisov pokal imela tudi mini priprave oziroma, kot so me popravili fantje, 'team building'.

V Portorožu želimo ohraniti to teniško kontinuiteto. Zdaj nas čakajo tudi mednarodni turnirji za mlajše kategorije, za katere pa smo dobili zelo striktna navodila. A vse to je treba sprejeti, saj si želimo organizirati tudi mednarodna tekmovanja. Vse kaže, da bodo mednarodna tekmovanja začeli tudi igralci. Dekleta so začela v Palermu, zdaj so v Pragi, moški pa začenjajo v ZDA, kjer bo na sporedu tudi turnir za grand slam v New Yorku. Morda celo rinejo z glavo skozi zid, prišlo je namreč do mnogih odpovedi igralcev. Vse je na trhlih tleh, a bomo videli, kaj se bo zgodilo," je pojasnil.

 "V Sloveniji so se po pandemiji teniški igralci in igralke med prvimi vrnili na tekmovališča." | Foto: Vid Ponikvar "V Sloveniji so se po pandemiji teniški igralci in igralke med prvimi vrnili na tekmovališča." Foto: Vid Ponikvar

Združili priprave in druženje

V teh dneh pa so na Obali prisotni tudi nekateri najboljši slovenski igralci. Ob treningih so si med drugim vzeli čas za jadranje, na morje jih je odpeljala jadrnica Dušana Puha. Za kakovostno delo na treningih skrbita kapetan Miha Mlakar in njegov pomočnik Andraž Bedene. "Združili smo priprave in druženje. Cilj je, da se dobro trenira. Cilj je dvig forme pred nadaljevanjem sezone. Kar se tiče reprezentance, pa naj bi igrali marca ali septembra naslednje leto. Tekmec je znan. To je reprezentanca Paragvaja, s katero igramo doma," je dejal Mlakar.

"To je bil šok za ves svet. Vse nas je malce streznil."

Od igralcev je bil prisoten Blaž Kavčič, ki je v zadnjih mesecih odigral kar nekaj turnirjev v Sloveniji, igral pa bo tudi ta teden v okviru teniškega festivala v Portorožu, ki se je začel v ponedeljek: "To je bil šok za ves svet. Vse nas je malce streznilo. Na mnoge stvari zdaj gledamo povsem drugače. Meni je malce daljši premor ustrezal. Po poškodbah sem se velikokrat vrnil prehitro in si nikoli nisem vzel dovolj časa za dobro pripravo. Počutim se dobro, zjutraj se zbujam brez bolečin, na trening odhajam z veseljem. Res pa je, da je bil morda ta premor vseeno malce predolg, zato že komaj čakam, da padem v teniški ritem. Zame je v prihajajočem obdobju najpomembnejši nastop na turnirju za grand slam v Parizu. Imam srečo, da imam zamrznjen ranking, ki ga lahko uporabim za dva turnirja. Do takrat pa bom igral v Sloveniji, najprej tu v Portorožu."

Blaž Kavčič in Blaž Rola | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Veliko vprašajev

Ob Kavčiču je bil na druženju z novinarji tudi Blaž Rola: "V času pandemije sem več časa preživel z družino. Zdaj je v ospredju tenis, kjer pa je veliko vprašajev. Težko se je pripravljati, ker ne vemo, kdaj bomo sploh lahko igrali. Sam v Portorožu ne bom nastopil, odhajam namreč na turnir serije Challenger v Pragi. Tja moram ob strogih protokolih priti že v četrtek, najprej bom opravil testiranje. Ne pozabimo, nastopal sem na tekmovanju v Beogradu, po katerem sem moral ob prihodu domov v 14-dnevno karanteno. Takrat so se mi načrti porušili in zaradi tega sem ostal brez nastopa na državnem prvenstvu. Žal me tudi v Portorožu ne bo."

Teniški festival se je v Portorožu začel v ponedeljek in bo potekal vse do naslednje sobote. Na teniških igriščih v Portorožu bodo potekala tekmovanja v vseh starostnih kategorijah, na delu bomo videli tudi veterane in rekreativce, potekali pa bodo tudi korporativni dogodki, kjer bo šport povezan tako z zabavo kot poslom.

Preberite še:

Polona Hercog
Sportal Hercogova po hudem boju klonila proti drugi igralki sveta
Svetlana Kuznjecova
Sportal Nekdanja zmagovalka se je odpovedala OP ZDA
Viktorija Azarenka
Sportal "Ne smemo iz hotela"
OP ZDA
Sportal Nerazumljive zahteve Američanov. Bodo podpisali?
Tamara Zidanšek
Sportal Zidanškova z nizozemsko kolegico osvojila Palermo
Serena Williams
Sportal Williamsova še vedno namerava nastopiti tako v New Yorku kot Parizu
Ne spreglejte