Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
10. 8. 2020,
11.13

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

Novak Đoković OP ZDA

Ponedeljek, 10. 8. 2020, 11.13

3 leta, 8 mesecev

OP ZDA

Nerazumljive zahteve Američanov. Bodo podpisali?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
OP ZDA | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na družbenih omrežjih se je pojavil del dogovora, ki ga morajo teniški igralci podpisati, če želijo igrati na OP ZDA. "Prostovoljno prevzemam odgovornost za tveganje izgube ali poškodbe, vključno z resno boleznijo, poškodbo ali smrtjo …"

To je samo eden od stavkov, ki jih vsebuje sporni dogovor med organizatorji najprestižnejšega teniškega turnirja na OP ZDA in igralci. Marsikateri od igralcev je bil presenečen nad pogoji, ki jih postavljajo organizatorji. Pa bodo ta dokument tudi podpisali?

Ena od najspornejših zahtev

Wesley Koolhof, igralec dvojic, je bil tudi eden tistih, ki je na svojem računu na družbenem omrežju Twitter objavil dogovor. V njem se morajo igralci strinjati, da bodo v celoti prevzeli odgovornost za tveganje, kar zadeva pandemijo bolezni covid-19, in da ne bodo tožili organizatorjev, če bi se jim bo kaj zgodilo. Vključena je tudi huda bolezen in celo smrt. Najbolj sporno je, da igralci prevzemajo odgovornost, tudi če bi prišlo do dokazov o malomarnosti Nacionalnega teniškega centra.

"Prostovoljno prevzemam odgovornost za tveganje izgube ali poškodbe, vključno z resno boleznijo, poškodbo ali smrtjo, ki bi se lahko zgodila zaradi stika z drugimi ljudmi zaradi moje prisotnosti v objektih, bodisi zaradi malomarnosti Nacionalnega teniškega centra ali kako drugače," je samo ena od spornih zahtev dogovora.

Elina Svitolina je ena tistih igralk, ki je tudi odpovedala nastop na OP ZDA. | Foto: Gulliver/Getty Images Elina Svitolina je ena tistih igralk, ki je tudi odpovedala nastop na OP ZDA. Foto: Gulliver/Getty Images Nadal, Wawrinka, Barty … Bomo videli še več odpovedi?

Tovrstne nerazumljive zahteve bi lahko dodatno zdesetkale prisotnost nekaterih najboljših igralcev. Prvi, ki je odpovedal prisotnost na turnirju, je Rafael Nadal, pred kratkim se je za isto potezo odločil še Stan Wawrinka, trenutno 17. igralec sveta in zmagovalec OP ZDA leta 2016. Nekaj odpovedi smo lahko videli tudi pri dekletih. Najbolj odmevna odpoved je bila od Ash Barty, trenutno prve igralka sveta. Med slavnejšimi igralkami sta svojo prisotnost že odpovedali tudi Kiki Bertens in Elina Svitolina.

Svojega nastopa še vedno nista potrdila Novak Đoković in Simona Halep. Tik pred začetkom turnirja  se obeta še precej burno obdobje.

 

Novak Đoković še ni potrdil svojega nastopa. To naj bi sporočil v prihodnjih dneh. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković še ni potrdil svojega nastopa. To naj bi sporočil v prihodnjih dneh. Foto: Gulliver/Getty Images

Igralci so jim že postavili ultimat

Prejšnji teden je v medije prišla novica, da je med igralci – z Novakom Đokovićem na čelu – in organizatorjem OP ZDA prišlo do tako imenovanega skrivnega sestanka. Po pisanju časnika Marca je potekal sestanek, na katerem so igralci predstavili svoja stališča. Med igralci je bil tudi Novak Đoković, ki je predsednik sveta teniških igralcev. Kot so zapisali, je vseh dvajset najboljših igralcev "zagrozilo", da ne bodo sodelovali na OP ZDA, če ne bodo uredili zadev glede potovanj v ZDA in iz njih. Želijo namreč zagotovilo, da jim ne bo treba v 14-dnevno karanteno, ko bodo zapustili ZDA.

Prvič v zgodovini OP ZDA bo teniški turnir potekal za zaprtimi vrati, igralci pa bodo v tako imenovanem mehurčku. Redno jih bodo testirali, zanje pa bo veljala tudi omejitev gibanja po New Yorku. Igralce naj bi prav tako motila sprememba pravila, da bodo izločeni s turnirja, če bo kdo iz njihove ekipe pozitiven na koronavirus.

Andy Murray
Sportal Clijstersovi in Murrayju posebni povabili na OP ZDA
Novak Đoković
Sportal Postavili so ultimat: skrivni sestanki Đokovića in preostalih
Stan Wawrinka
Sportal Odpovedi se vrstijo, New York odpovedal tudi sloviti Švicar
Ne spreglejte