Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 12. 2017,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Pregled leta 2017 Sobotni intervju #zanaše #zanase

Sobota, 30. 12. 2017, 8.30

2 meseca, 2 tedna

Izjave iz Sportalovih sobotnih intervjujev, ki so odmevale v športnem letu 2017

"Sovražim slovesa. Poslavljanje pomeni počasno umiranje." #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
kolaž

Letos smo na Sportalu gostili številna športna imena, ki so s svojimi izjavami vzbudila vašo pozornost. Izbrali smo nekaj najvidnejših. 

Luka Dončić o težkem začetku pri Realu in zvezdništvu

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Ob prihodu mi je bilo zelo težko, ker nisem znal jezika, drugi pa ne mojega, zato sem imel težave pri sporazumevanju. Zlasti prvi mesec je bil zelo težek. Možnosti, da bi se vrnil domov, ni bilo, ni obstajala. Ni mi bilo lahko. Vendarle sem bil star vsega 13 let. Zvezdnik ravno nisem, sem član kluba, v katerem smo vsi enakovredni. Ko pride predsednik Perez v garderobo, pozdravi vse." 

Kevin Kampl o ne/igranju za Slovenijo in očitkih

Kevin Kampl | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Vedno sem govoril, da bi rad igral za Slovenijo, in tako je ostalo. Ko sem prvič zaigral v slovenskem dresu, sem bil najsrečnejši človek na svetu. Verjamem v to, da lahko Sloveniji dam še veliko. Prepričan sem v to, da lahko skupaj spišemo lepo zgodbo. Pred reprezentanco je zelo svetla prihodnost, a le če bomo dihali kot eno. Nogometaši, selektor, ljudje na zvezi, navijači."

"Takšni očitki me niso prizadeli, saj vem, da niso resnični, a so prizadeli marsikoga okoli mene. Ljudje pač govorijo marsikaj, seveda ne samo o meni. Bilo bi veliko bolje, da bi tisti, ki obrekujejo, najprej pomislili, kaj govorijo. Kako bi se počutili oni, če bi jih nekdo obrekoval in o njih govoril laži? Verjetno ne najbolje …"

Robert Prosinečki o tem, kako se je počutil kot nogometaš Reala

Robert Prosinečki | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Pritisk je ogromen. Morate vedeti, da je Španija nogometna država, Madrid pa je nogometno mesto. Tam vsak človek ve vse o Realu. Ne samo o Cristianu Ronaldu in največjih zvezdnikih, ampak tudi o nogometaših članskega moštva, ki igrajo najmanj oziroma skoraj nič. Ne moreš se sprehoditi po mestu, vsi te opazijo, si na očeh vseh, vsak bi rad avtogram ali kaj drugega. Že takrat je bilo noro, zdaj je zagotovo še veliko huje. Prišla je doba interneta, številnih drugih medijev in pritisk, ki ga čutijo nogometaši največjih klubov na svetu, je še toliko večji."

Ilka Štuhec o tem, kako zna Lindsey Vonn prenesti poraz

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida "Hm … Ne najboljše. Zna stisniti roko, a se pri tem čuti veliko razočaranje. Morda ji sicer delam krivico, saj ne vem, kaj se dogaja v njeni glavi. To ve le ona, lahko pa trdim, da ni najbolj vesela, če je druga ali slabša."

Zlatko Zahović o tem, zakaj si je prislužil kazen

Zlatko Zahović | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

"Sploh ni bil izbruh. Ne, ni bil izbruh. Poznam vzrok za kazen. Vse vem. O tem smo se z delegatom zelo dobro pogovarjali. Prijazno. Ampak on ne ve ozadja zgodbe. Tega ne bom nikoli razkril. Če bi vse razkril, kar se je zgodilo meni, bi bil to bestseller."

Ivica Kostelić o cmoku v grlu, ko beseda nanese na slovo

Ivica Kostelić | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Ne bom rekel, da je to (izogne se besedi slovo, op. a.) pogreb, mu je pa res podobno. In kot sem večkrat poudaril, to niso moje besede, ampak besede Oscarja Wilda, poslavljanje pomeni počasno umiranje. Sovražim slovesa in vse, kar me na to spominja. To je stvar, ki se mora zgoditi prej ali slej, a se je niti malo ne veselim." 

Jelko Gros o tem, da se je moral umakniti iz trenerskih vod

Jelko Gros | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Od leta 1995 do 1999 sem sodeloval. Potem sem začutil, da potrebujem premor. Če me danes vprašate, bi rekel, da si bom vzel eno leta premora, nato prišel nazaj. A se je obrnilo v drugo smer. Šel sem v Center šolskih in obšolskih dejavnosti CŠOD – delal sem vsebinsko in poslovno. Mislil sem, da bom šel nazaj. Vendar se moraš umakniti, ko čutiš, da se je treba. Moral sem se, sicer bi me linčali. S Primožem smo osvojili dva globusa, prišla je slaba sezona, zato sem se moral umakniti. Nato je bilo naključje, da sem delal na CŠOD."

Aco Petrović o Dončiću, Draženu, Hrvatih ...

Aco Petrović | Foto: MaPa Foto: MaPa

"On je svetovno čudo. Redko se primeri, da tako mladi košarkar v tako velikem klubu igra v tako pomembnih delih tekem. V zadnjih dveh desetletjih je bilo takšnih primerov malo. To nas je vse presenetilo."

Tone Vogrinec o komentatorjih in očitkih, da je imel spolne odnose s smučarkami

Tone Vogrinec | Foto: MaPa Foto: MaPa

"Ni mi vseeno. Tega ne skrivam. Sem pa prenehal prebirati komentarje pod članki. Če ne bereš, ne veš, kaj ljudje pišejo. Motil me je predvsem negativizem, stalno pljuvanje po ljudeh. Seveda, če si Miki Miška, napišeš, kar ti šine v glavo. Anonimnost je pri tem res nesmiselna. Po spletu je začel krožiti tudi znameniti pamflet, v katerem je pisalo, da sem imel spolne odnose z več tekmovalkami."

Aleksander Čeferin o tem, da smo si Slovenci sami največji sovražniki

Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Odkar sem predsednik Uefe, mi nihče več ne reče, da sem iz Slovaške, vsi mi govorijo, kako lepa je Ljubljana, vsi bi jo radi prišli pogledat. Lahko povem, da imamo čudovito državo. A kaj, če smo sami sebi največji sovražnik. Žal sem prepričan, da je tako. Lahko bi igrali vrhunsko vlogo v svetu, zato se mi zdi prav, da sem to povedal in delil z drugimi."

P. Prevc o očitkih sebi in spoznanju, da ne pelje nikamor, če se "žreš" ob slabih skokih

Peter Prevc | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Predvsem sem se jezil, ker sem gledal analizo skoka in sem vedno naredil isto napako, ki me je stala pet metrov. Nato sem pogledal rezultate, si rekel, da bi imel s temi petimi metri devet točk več in bi bil tretji. In zakaj nisem bil tretji? Ker sem stotič naredil isto napako. Potem se jeziš in se sam sebi zdiš neumen, ker novinarjem že stotič razlagaš isto zgodbo … Zaradi tega se žreš. A postopoma sem ugotovil, da mi to ne bo nič pomagalo, ampak prej škodilo."

Damir Skomina o žaljivkah, s katerimi se srečuje med sojenjem

Damir Skomina | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Ogromno jih je. Moja družina ravno zaradi tega ne hodi na tekme, ki jih sodim. Fanta sta si enkrat zaželela ogledati slovenski derbi in glede na to, koliko žaljivk sta slišala na račun sodnikov, je bilo to verjetno prvič in zadnjič. Ljudje hodijo na tekmo, ne zato da bi uživali, ampak zato da izrazijo vse svoje frustracije. Ko sem bil mlajši in sem tekmo opazoval kot gledalec, sem se včasih s kom zaradi tega tudi sprl, zdaj pa se samo smejim in si rečem, vsak ima pač svoj pogled na potek tekme."

Sergio Scariolo o Slovencih in podrobneje Luki Dončiću

Sergio Scariolo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Težko je omeniti le enega. Zelo spoštujem Zmaga Sagadina, ki je bil izvrsten trener in oče evropske košarke. Verjamem, da je trenutno zelo dober trener Sašo Filipovski. Ne bi rad navajal imen in delal lestvice. Z igralskega vidika vsi spoštujejo Gorana Dragića in njegovega brata Zorana. Goran je eden izmed najboljših evropskih organizatorjev igre. Seveda pa moram omeniti tudi Luko Dončića. Za Luko je v zvezdah zapisano, da bo postal izvrsten košarkar. Luka lahko naredi več stvari na terenu. Odlično obvlada žogo, prav tako je odličen podajalec, ima dober pregled in visok košarkarski IQ. Prav tako je dober strelec. Zna prodirati pod koš, igrati zelo dobro s hrbtom proti košu. Za organizatorja ima odlično višino. In je pameten."

Primož Peterka o sponzorskih zahtevah in primernem času za snemanje reklam

Primož Peterka | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

"Reklame naj se snema takoj po koncu sezone, po Planici, če hočejo dobro športniku. Najbrž jim vsi hočemo dobro, kajne? Snemanja niso mačji kašelj. Večkrat sem jih izkusil in vem, kako dolgo vse skupaj traja, nato te čaka še trening in ni mi jasno, kdaj je ob vsem tem našel še čas za počitek."

Marcos Tavares o posledicah nošenja zelene barve

Marcos Tavares | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

"Ne zgodi se pogosto, a se je že. Takrat vzamemo škarje v roke in mu razrežemo oblačila. Če bi bili vi nogometaš, bi ostali brez tega puloverja (smeh, op. p.). Potem nalepimo še list papirja z napisom: 'Zeleno je grdo.' Da kdo morda ne pozabi (smeh, op. p.)."

Natalija Gros o izgubi moža in spominih nanj

Natalija Gros | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Rada govorim o njem in vesela sem, če me kdo vpraša o njem. To mi je ljubše, kot če se pretvarjamo, da se njegova smrt ni zgodila. Tudi če se ob vprašanjih o Juretu razjočem, me ne moti, to samo pomeni, da moram bolečino izjokati."

Ivo Daneu o slepoti in bogati športni karieri

Ivo Daneu | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Od rojstva sem slep na eno oko. Pri košarki se mi to ni poznalo. Prilagodil sem se. Veste, ljudje smo najbolj prilagodljive živali na svetu. To se mi je poznalo predvsem pri okulističnem pregledu za podaljšanje vozniškega izpita. Včasih sem malce goljufal. Zdaj imajo aparature in je težje. No, vseeno imam veljavno vozniško dovoljenje."

Marko Elsner o tem, kako so v Srbiji nanj gledali ob prihodu in ob odhodu

Marko Elsner | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Prvi dve leti so me v Beogradu klicali smučar. Potem so me začeli klicati car. Očitno sem spremenil njihovo mnenje in so me zelo cenili. To potrjuje tudi dogajanje v zadnjih tednih, ki sem jih preživel v Crveni zvezdi. Ko sem odhajal, sem jim jasno rekel, da je to moja končna odločitev, saj sem bil star 28 let, pred tem v tujino nismo smeli, in se mi je ponudila lepa priložnost. Kljub temu so v Beogradu vztrajali, da bi ostal. Šli so celo tako daleč, da so navijači zbirali denar za to, da bi me Crvena zvezda obdržala. Trikrat, štirikrat sem gostoval v neki znani radijski oddaji, v kateri so zbirali denar in ga kar nekaj tudi zbrali. Mislim, da 150, 200 tisoč takratnih nemških mark."

Blaž Janc o odraščanju in vrednotah

blaž blaž janc portret | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Ni me sram priznati, da sem odraščal na vasi, vzgojen sem bil v delovnem vzdušju. Morda od tod izhajajo moje delovne navade. Pozneje sem bil v Celju sam – za učenje in druge stvari. Še vedno grem rad domov pomagat pri opravilih v vinogradu in drugje. Sicer smo vseskozi v dvorani, to pa me sprosti. Najraje grem na trgatev, sploh ko je končana. A tudi na primer spravilo drv mi ni nikakršna težava."

Mitja Gasparini o nevoščljivosti Slovencev ob razkritih plačah športnikov

Mitja Gasparini | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

"V preteklosti me je zmotilo to, da je bilo povedanih veliko laži na to temo. Kot ste rekli, to so javni podatki, vzame ti pet minut, da jih odkriješ, a nekateri novinarji nimajo niti pet minut in potem streljajo kozle."

Robert Kristan o vihravih trenutkih, pa tudi lažeh, ki so se pojavile v Zagrebu

Robert Kristan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Nikoli nisem nič skrival. Rad sem se veselil, rad sem šel ven s fanti. Tega ne skrivam, nimam skrivnosti. Ne bežim od svojih dejanj, daleč od tega. Zavedam se svojih napak. Vem, da sem jih v preteklosti nekaj naredil, a sem jih vedno tudi priznal, povedal, kot je bilo. Kar se je dogajalo v Zagrebu, je zgodovina. Je bilo pa žalostno, saj je bila to čista laž. A s tem se nisem obremenjeval. Napake so bile in verjamem, da se bodo še dogajale. A če mi bo kdo metal polena pod noge, bom javno povedal, kaj je res in kaj ne."

Tomaž Kavčič o tem, da morajo za reprezentanco igrati najboljši

Tomaž Kavčič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Glavni cilj mora biti dober rezultat, kar pomeni uvrstitev na veliko tekmovanje. Igralcev ne delim na stare in mlade, ampak na dobre in slabe. Za reprezentanco morajo vedno igrati najboljši. Pomlajevanje je seveda nekaj normalnega, a se mora zgoditi spontano. Ljudje se staramo, rodovi se seveda menjajo, a to se ne sme zgoditi na silo."

Boštjan Nachbar o neprijetni izkušnji, ki bi se lahko končala tragično

Boštjan Nachbar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Bivali smo v nekem letovišču v bungalovih. Sredi noči se je zaradi močnega vetra veliko drevo porušilo na naš bungalov, v katerem smo bili štirje. Dejansko je bilo tik pred tem, da se poruši streha, vendar je bila na srečo v tisti sobi močna omara, ki je zadržala drevo, da se bungalov ni podrl. Drugače bi nas pokopalo. Omara je toliko zdržala, da smo hitro stekli ven. Nato se ne spominjam ravno dobro, kaj se je dogajalo. Malo je manjkalo, da se ne bi zgodila resna nesreča. Kakšne bi lahko bile posledice, si lahko le predstavljam ... "

Bojan Tokić o tem, da se doživlja kot Slovenca

Bojan Tokić | Foto: STA , Foto: STA ,

"Nikoli nisem bil deležen kakšnih opazk o mojem izvoru ali koreninah. Nikoli z mano niso ravnali, kot da sem le iz Bosne in Hercegovine. V bistvu se počutim bolj Slovenca kot marsikdo drug, ki je rojen v Sloveniji. Tu mi je zelo všeč. Lahko rečem, da se doživljam kot čistega Slovenca, čeprav se nisem rodil slovenskemu očetu in slovenski mami. Ko sem prišel z družino v Slovenijo, smo prišli sami in smo si morali vse izboriti. To nas je še bolj povezalo. Zame obstaja le Slovenija. Hvaležen sem ji za vse, kar mi je ponudila."

Rožle Prezelj o stanju, prihodnosti slovenske atletike

Rožle Prezelj | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

"Preveč je birokracije, zaradi katere zveza izgublja člane. Tudi tekmovalni sistem mora biti do otrok prijaznejši, ne pa da so na stezi izgubljeni in si nekateri ne znajo pripraviti niti štartnih blokov. Tekmovanja so tudi preveč razvlečena, saj se jih niti staršem otrok, ki tekmujejo, ne ljubi spremljati. Okolje je treba narediti prijaznejše."

Luka Žvižej o najtežjem obdobju pri Celju

celje gorenje luka žvižej zvizej | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Nekaj mesecev po vrnitvi. Poškodoval sem se novembra 2010. Prav na tekmi, ki je bila pozneje usodna za tedanjega trenerja Zvonimirja Serdarušića. Skoraj povsem sem si strgal Ahilovo tetivo na desni nogi. Od tedaj je šlo vse navzdol. V klubu so nam za 50 odstotkov znižali plače, pozneje smo denar sicer dobili, jaz sem bil na berglah z nogo v mavcu. Tedaj se še ni vedelo, v katero smer bo šel klub. Ni bilo lahko. Nisem vedel, kako bo po poškodbi, saj sem se moral pravzaprav znova učiti hoditi."

Alenka Artnik o tem, da se uspehov ne more veseliti s starši

Alenka Artnik | Foto: Jennifer Wendland Foto: Jennifer Wendland

"Staršev žal nimam več. Zelo jih pogrešam, še toliko bolj, ko dosežem kakšen večji uspeh. Zelo rada bi to delila z njimi in vem, da bi skakali od sreče. Je pa tudi res, da sem prepričana, da vse gledajo nekje od zgoraj, in čutim, da so prisotni."

Teja Oblak o tem, ali na brata Jana še lahko gleda zgolj kot na brata, ne pa kot na enega najboljših nogometnih vratarjev

Teja Oblak | Foto:

"Ključno vlogo na tej ravni igra Jan sam. V odnosu do družine in prijateljev se ni prav nič spremenil. Iskreno dvomim, da se je sposoben vesti zvezdniško. No, naj pri tem ostane. Priznam pa, da mi je še danes nenavadno ali kar smešno, ko naju na ulici zaustavi mimoidoči in prosi za podpis ali skupno fotografijo. A ko vidim, kakšno spoštovanje čutijo ljudje do Jana, se zavem, da mu je resnično uspelo. To mu privoščim, saj vem, da je trdo garal, predvsem pa v sebi nosil to željo."

Sara Isaković o novem poslanstvu po karieri

Sara Isaković | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Vsak fizični trening potrebuje psihično pripravo. Psiha mora biti na pravem mestu. Ne, ne gre za neko gurujstvo v športu. Ideja je, da se vadbo ljudem predstavi na drugačen način, zato bo vsak trening vključeval vizualizacijo in trening zavedanja skozi meditacijo. Telo ne dela brez glave. Če želiš ostati zdrav in ohraniti dobro telesno kondicijo, ti brez glave ne more uspeti. Za vsem tem stoji možganska znanost."

Športni pregledi leta 2017:

Ne spreglejte