Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
20.24

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Srečko Katanec Luka Pibernik Tom Dumoulin Peter Sagan Teja Gregorin Luka Dončić Luka Dončić Gerard Pique Soči Pjongčang 2018 Rusija Chris Froome doping Pregled leta 2017 Patrice Evra Donald Trump Lindsey Vonn Stephen Curry Kevin Kampl

Četrtek, 21. 12. 2017, 20.24

6 let, 4 mesece

TOP 10

Incidenti in škandali, ki so razburjali športno javnost #2017

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Šport praviloma vedno zbuja čustva. Uspehi sprožajo evforijo, neuspehi, spodrsljaji in napake pa kritike in negodovanje. Kateri športni dogodki so letos najbolj (raz)burili duhove?

Rdeča luč za ruske športnike in (nevtralni) obliž na rano

Za enega največjih letošnjih pretresov v športu so v začetku decembra poskrbeli pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, ki je ruske športnike, ki so bili in so kakorkoli povezani z dopingom, kaznoval s prepovedjo nastopa na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Thomas Bach, predsednik MOK, in Samuel Schmid, predsednik disciplinske komisije MOK, sta v začetku decembra sporočila odločitev MOK, ki ruskim športnikom, ki so kadarkoli  posegli po prepovedanih substancah, prepoveduje nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu.  | Foto: Reuters Thomas Bach, predsednik MOK, in Samuel Schmid, predsednik disciplinske komisije MOK, sta v začetku decembra sporočila odločitev MOK, ki ruskim športnikom, ki so kadarkoli posegli po prepovedanih substancah, prepoveduje nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Foto: Reuters

Peščici, ki bo dobila zeleno luč za nastop na igrah, pa predpisal določilo, po katerem bodo lahko v Južni Koreji nastopili zgolj pod nevtralno olimpijsko zastavo, in sicer kot olimpijski športniki iz Rusije (in ne kot Rusi), oblečeni v nevtralna športna oblačila brez vsakršnih nacionalnih simbolov.



Zaradi olimpijskih iger v Sočiju bo Ruse še dolgo bolela glava. | Foto: Getty Images Zaradi olimpijskih iger v Sočiju bo Ruse še dolgo bolela glava. Foto: Getty Images

Čeprav se je sprva domnevalo, da bo ruski politični vrh, ki naj bi vseskozi vedel za nešportno početje, ruskim športnikom prepovedal nastop v Pjongčangu, so pred dnevi vendarle dobili soglasje tako politike kot tudi ruskega olimpijskega komiteja.

Kot strela z jasnega: Gregorinova pozitivna na dopinškem testu!

Z dopingom povezan šok smo ob koncu leta (oktobra) doživeli tudi Slovenci. Kot strela z jasnega je namreč udarila novica, da si je  Teja Gregorin, najboljša slovenska biatlonka, ki je v Sočiju leta 2014 osvojila bronasto odličje, na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 pomagala s prepovedanimi sredstvi.

Teja Gregorin je po naknadnem testiranju urinskih vzorcev, odvzetih na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, padla na dopinškem testu.  | Foto: Getty Images Teja Gregorin je po naknadnem testiranju urinskih vzorcev, odvzetih na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, padla na dopinškem testu. Foto: Getty Images

Kriva naj bi bila uporaba rastnega hormona, 37-letnici iz Hotemaž pa bodo na podlagi disciplinske komisije MOK črtali vse dosežke iz Vancouvra, medtem ko olimpijska medalja ostaja v njeni lasti. Teja se je za svoje dejanje opravičila na hitro sklicani konferenci Smučarske zveze Slovenije, pričanju pred disciplinsko komisijo MOK pa se je odpovedala.

Na novinarski konferenci Smučarske zveze Slovenije se je vsem, ki jih je s svojim dejanjem prizadela, opravičila.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na novinarski konferenci Smučarske zveze Slovenije se je vsem, ki jih je s svojim dejanjem prizadela, opravičila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vojna" Trumpa in športnikov: od Curryja do Vonnove

Pestro je bilo tudi čez Lužo. Predsednik ZDA Donald Trump zadnje mesece z besnimi zapisi ni dvigoval prahu le v političnih, gospodarskih, sosedskih sferah, temveč so bili njegovih opazk, za marsikoga neumestnih in žaljivih, deležni tudi ameriški športniki.

Stephen Curry ni bil naklonjen obisku Bele hiše. | Foto: Reuters Stephen Curry ni bil naklonjen obisku Bele hiše. Foto: Reuters Že junija je zvezdnik prvakov lige NBA Stephen Curry dejal, da nima namena obiskati Bele hiše, če bodo Golden State Warriors sploh povabljeni v predsedniško domovanje, kot to veleva tradicija v elitnih ameriških ligah. Curryjevo oklevanje in besede so zmotile Trumpa, ta je kar sam umaknil povabilo prvakov v Belo hišo.

Na to se je odzval še en košarkarski zvezdnik LeBron James in 71-letnika označil za klošarja ter dejal, "da je bilo povabilo v Belo hišo vedno čast, a le, dokler se nisi pojavil ti". V besedni spor s Trumpom se je zapletel še ne velikan svetovne košarke. Kobe Bryant mu je sporočil: "Predsednik, čigar ime samo povzroča delitev in jezo, čigar besede navdihujejo razočaranje in sovraštvo, ne more narediti Amerike znova velike."

Donald Trump je s svojimi besedami in dejanji razjezil številne športnike. | Foto: Reuters Donald Trump je s svojimi besedami in dejanji razjezil številne športnike. Foto: Reuters Trump je "navzkriž" prišel tudi s predstavniki ameriške nogometne lige NFL. Vodilne v tej je pozval, da bi morala odpustiti vse igralce, ki med igranjem ameriške himne protestirajo. Poziv se je nanašal na potezo Colina Kaepernicka, podajalca v ligi NFL, ki je v znamenje protesta ob številnih, z rasizmom povezanih škandalih v ZDA, ob izvajanju ameriške himne pokleknil. Lastnike moštev v ligi NFL je pozval, naj takšne igralce suspendirajo ali pa odpustijo.

Nestrinjanje s Trumpovo politiko je pred dnevi pokazala tudi ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn in si srd predsednikovih privržencev nakopala z intervjujem za CNN, v katerem je dejala, da na olimpijskih igrah v Pjongčangu ne bo zastopala predsednika ZDA, temveč Američane.

"Želim si na najboljši mogoč način predstavljati svojo državo in mislim, da trenutno v naši vladi ni veliko ljudi, ki bi to počeli," so bile besede, s katerimi je 33-letnica razjezila nekatere Američane. Prejela je precej negativnih kritik, med drugim so ji nekateri zaželeli, da si zlomi tilnik.

Udarec kung fu in adijo zelenice

Živahno je bilo tudi na nogometnih zelenicah. Francoski nogometni zvezdnik Patrice Evra se je novembra znašel v središču pozornosti zaradi nespametnega dejanja, o katerem bo lahko še dolgo razmišljal.

Patrice Evra se spravil na navijača in si prislužil sedemmesečni suspenz. | Foto: Patrice Evra se spravil na navijača in si prislužil sedemmesečni suspenz.

Norost si je privoščil še pred tekmo svojega Marseilla v ligi Europa na gostovanju pri Vitorii v Guimaraesu. 36-letni nogometaš je, potem ko so nekateri gostujoči navijači na štadionu Alfonsa Henriquesa preskočili ograjo in se približali nogometašem francoskega kluba, ki so se ogrevali, enega izmed njih z nogo udaril v glavo. Od incidentu, ki je hitro zaokrožil po svetu, so Evraja odvlekli soigralci, sodnik pa ni okleval in ga je še pred tekmo izključil.

Hitro so sledile nove kazni. Najprej mu je Uefa naložila sedemmesečni suspenz v vseh tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze. Na zelenice se bo lahko vrnil po 30. juniju prihodnje leto. Vodstvo Marseilla, ki je Francoza takoj po kung fu vložku začasno suspendiralo, je nekaj dni zatem z njim tudi končalo pogodbo o sodelovanju.

Bližnji posnetek dogajanja v Guimaraesu

Kampl 2: Pride, ne pride, prečrtan

Če se je slovenski vezist Kevin Kampl lani oktobra znašel sredi afere z SMS-om takratnemu selektorju Srečku Katancu, da je preutrujen, da bi prišel na pomembni kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Anglijo za SP leta 2018, je letos avgusta prah dvignil z drugačnim razlogom za odsotnost.

Kevina Kampla na septembrskih kvalifikacijskih tekmah ni bilo. | Foto: Reuters Kevina Kampla na septembrskih kvalifikacijskih tekmah ni bilo. Foto: Reuters



Pred novima kvalifikacijskima tekmama s Slovaško in Litvo so 26-letnika na Brdu zaman čakali na ponedeljkovem zboru. Kampl je namreč urejal stvari za rekordni prestop iz Bayerja Leverkusna v nemškega udeleženca lige prvakov RB Leipzig.

Najprej je sporočil, da bo zaradi urejanja klubskega statusa zamudil in na zbor z zasebnim letalom prišel v ponedeljek zvečer. Nato se je vse skupaj zavleklo, prestop se namreč takrat še ni zgodil, zato je bil njegov prihod predviden za dan pozneje, a ga tudi takrat ni bilo.

Ga bomo po selektorski menjavi pogosteje videli v reprezentanci? | Foto: Vid Ponikvar Ga bomo po selektorski menjavi pogosteje videli v reprezentanci? Foto: Vid Ponikvar

Prišel naj bi, ko bo prestop končan, a še pred tem se je Katanec, s katerim nista bila vselej na isti valovni dolžini, odločil, da ga ne potrebuje. Dodajmo, da je nemalo nogometašev v tistem obdobju prav tako menjalo delodajalca (v slovenski izbrani vrsti Miha Mevlja), ob tem pa nemoteno sodelovalo z reprezentanco.

Zanimivo bo videti, kakšna bo Kamplova prihodnost na reprezentančnih akcijah po selektorski menjavi, ko je taktirko v roke vzel Tomaž Kavčič.

Zloglasnemu zdravniku prva kazen, druga ga še čaka

Že decembra lani je v javnosti odjeknil škandal, povezan z zlorabami mladoletnikov v ameriški gimnastiki. Devet mesecev dolga preiskava časnika Indianapolis Star je razkrila, da je bilo zlorabljenih kar 368 telovadcev in telovadk, vpletenih pa je bilo več kot sto trenerjev, lastnikov gimnastičnih centrov in drugi.

Gabby Douglas je ena od ameriških telovadk zlate generacije, ki so Lawrenca Nassarja obtožile spolnega nadlegovanja. | Foto: Reuters Gabby Douglas je ena od ameriških telovadk zlate generacije, ki so Lawrenca Nassarja obtožile spolnega nadlegovanja. Foto: Reuters

Letos je ta dobil konkretnejše razsežnosti in epilog, saj so po seriji obtožb o spolnem nadlegovanju, uperjenih proti filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, svoje zgodbe razkrile številne telovadke. Zgodba se večinoma vrti okoli enega imena, nekdanjega zdravnika ameriške gimnastične reprezentance Lawrencea Nassarja, pri katerem so našli tudi več kot 37 tisoč fotografij otroške pornografije.

Prva kazen za Nassarja je že prišla - 60 let za zapahi. | Foto: Twitter - Voranc Prva kazen za Nassarja je že prišla - 60 let za zapahi. Foto: Twitter - Voranc

Ta naj bi zlorabil okoli 140 telovadk, med drugim so ga letos obtožile olimpijske zmagovalke Aly Raisman, McKayla Maroney in Gabby Douglas. Nassar je julija priznal krivdo v treh obtožnicah, vezanih na otroško pornografijo, novembra pa še v sedmih točkah spolnega nadlegovanja. Na sodišču je dejal, da je molil za žrtve in da močno obžaluje svoja dejanja.

V začetku decembra je prišla prva kazen za zloglasnega zdravnika, ki bo preostanek življenja preživel za zapahi. Zaradi otroške pornografije so ga obsodili na 60-letno zaporno kazen, sojenj pa zanj še ni konec. Čaka ga namreč še sojenje v primeru spolnih napadov. Zagrožena kazen pa dosmrtni zapor, ki si ga je prislužil že decembra.

Tudi smučarke v primežu spolnih iztirjencev

Svojo pretresljivo zgodbo je nazadnje razkrila nekdanja avstrijska smučarka Nicola Werdenigg, ki je tekmovala pod imenom Nicola Spiess. Nekdanja tirolska smučarka je pojasnila, da primeri spolnega nadlegovanja, tudi mladoletnih tekmovalk, v Avstriji niso bili redkost. Sama je bila kot 16-letnica posiljena, večkrat pa so jo otipavali in ji grozili s postavljanjem na stranski tir.

Ameriška vratarka: Blatter si je dovolil preveč

Afere o spolnem nadlegovanju so že lani polnile vrstice, namenjene nogometu. Z Otoka so prihajale informacije o grozovitih razsežnostih pedofilske afere, ki je pretresa angleški nogomet. Na krute dogodke, s katerimi so se v mlajših kategorijah srečevali nogometni upi, je na Otoku najprej opozoril nekdanji nogometaš nižjeligaških klubov Andy Woodward, nato pa sta se oglasila še nekdanji reprezentant Paul Stewart in Steve Walters.

Solo Hope in Sepp Blatter na podelitvi, na kateri naj bi si 81-letnik dovolil preveč. | Foto: Reuters Solo Hope in Sepp Blatter na podelitvi, na kateri naj bi si 81-letnik dovolil preveč. Foto: Reuters V letošnjem letu pa so na dan prišle obtožbe o spolnem nadlegovanju nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja, ki se je v preteklosti že znašel v primežu afer, takrat korupcijskih. Tokrat naj bi bil 81-letnik vpleten v spolne nečednosti. Teh ga je obtožila nekdanja ameriška nogometna vratarka Hope Solo.

Incident naj bi se zgodil na podelitvi zlate žoge leta 2013, ko je Hopova skupaj s Seppom Blatterjem na oder prišla podelit nagrado za najboljšo nogometašico leta na svetu, ki jo je dobila njena rojakinja Abby Wambach. Pred prihodom na oder naj bi jo Blatter v zaodrju zagrabil za zadnjico.

"Zelo sem razočarana, ker več žensk ne spregovori o spolnem nadlegovanju in zlorabah, ki smo jih deležne. Upam in želim si, da bi bilo, predvsem v nogometnem svetu, drugače. Verjamem, da tudi bo. Veliko ljudi, ki so ravnali tako, je še danes v nogometu," je Hopova dala vedeti, da tudi nogometni svet ni imun proti tovrstnim aferam.

Pozitivni test Chrisa Frooma je velik udarec za kolesarstvo.  | Foto: Reuters Pozitivni test Chrisa Frooma je velik udarec za kolesarstvo. Foto: Reuters

Udarec za kolesarstvo: primer Froome

Šok so ob koncu leta 2017 pa doživeli tudi številni ljubitelji kolesarstva. Štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji in letošnji zmagovalec španske Vuelte Chris Froome je bil namreč pozitiven na dopinškem testu.

Urinski vzorci, vzeti v začetku septembra, so pokazali močno prekoračeno dovoljeno količino sublatumola, snovi, ki jo Froome inhalira zaradi težav z astmo. Britanski kolesar in njegova ekipa Sky se na vso moč trudita, da bi oprala njegovo ime in ime ekipe, na epilog pa bo treba počakati.

Skrivnostni paket za Wigginsa

Je pa epilog dočakala afera, povezana z ikono britanskega športa, nekdanjim kolesarjem ekipe Sky, večkratnim svetovnim in olimpijskim prvakom Bradleyjem Wigginsom, ki se je znašel v središču preiskav zaradi domnevnega skrivnostnega paketa, ki naj bi ga Wiggins in zdravnik ekipe Sky Richard Freeman prejela leta 2011 na dirki Criterium du Dauphine v Franciji. Kot so namigovali pri britanskem tabloidu Daily Mail, naj bi bila v njem nedovoljena poživila. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za legalno substanco fluimocil, britanska protidopinška agencija pa v 14 mesecev trajajoči preiskavi britanskega kolesarstva in ekipe Sky ni našla dokazov, ki bi potrjevali sistematični doping.

Viralne kolesarske uspešnice: velika potreba, prehitro veseljačenje in usodni trk

S kolesarstvom so povezane še (najmanj) tri teme, ki so maja in avgusta, v času dveh največjih tritedenskih etapnih dirk, italijanskega Gira in francoskega Toura, poskrbele za vznemirjenje športne javnosti.

Urgentna rožnata velika potreba Toma Dumoulina:

Prva je povezana z nizozemskim kolesarjem Tomom Dumoulinom, ki je moral v 16. etapi, ko je že nosil rožnato majico vodilnega na dirki, zaradi želodčnih težav nepričakovano razjahati koli in kar ob cesti opraviti veliko potrebo. Pri tem se zasledovalci niso kaj dosti ozirali na njegove težave in ga drug za drugim prehitevali. Druga tema je povezana s prezgodnjim veseljem slovenskega kolesarja v dresu ekipe Bahrain-Merida Luke Pibernika, ki je krog pred koncem etape slavil etapno zmago. Oba kolesarja sta seveda v hipu postala spletna senzacija.

Luka Pibernik, veselje krog prezgodaj:

Enako velja za karizmatičnega Slovaka Petra Sagana, trikratnega svetovnega prvaka v cestni vožnji, ki je v zaključku 4. etape letošnjega Toura v žaru borbe trčil v britanskega šprinterja Marka Cavendisha, ta pa se je razletel ob varovalni ograji. Sodniki so Slovaka izključili z dirke, kar je vzbudilo burno razpravo in odziv javnosti, Saganova ekipa Bora-Hansgrohe pa je pravico iskala na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani.

Trčenje Sagana in Cavendisha na francoskem Touru:

Ne spreglejte