Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2016,
11.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

gimnastika spolna zloraba ZDA spolni škandal

Sobota, 17. 12. 2016, 11.39

6 let, 7 mesecev

Gimnastični škandal s spolnimi zlorabami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: Sportida

V ZDA odmeva škandal z zlorabami mladoletnikov v ameriški gimnastiki. Devet mesecev dolga preiskava časnika Indianapolis Star je razkrila, da je bilo 368 telovadcev in telovadk zlorabljenih, vpletenih pa je bilo več kot sto trenerjev, lastnikov gimnastičnih centrov in drugi.

Časnik je v četrtek objavil izsledke devetmesečnega raziskovanja in razkril, da vodilnemu kadru ameriške gimnastike ni uspelo pravočasno obvestiti oblasti, ko so bili številni trenerji obtoženi spolnih zlorab. Še več, nekateri trenerji so ob tem nemoteno prehajali iz telovadnice v telovadnico in svoje grozljivo početje nadaljevali tudi drugod.

"Ameriški gimnastiki, upravnemu odboru in predsedniku ameriške gimnastične zveze Stevu Pennyju je najpomembneje zaščiti športnike in športnice ter na problematiko opozoriti trenerje, športnike, starše in vse vpletene. Vsako škodovanje športniku v njegovi karieri nas žalosti," so zapisali v uradnem sporočilu ameriške gimnastične zveze.

Zlorabil naj bi jo ob prisotnosti mame

Ameriko pretresa velik škandal. | Foto: Getty Images Ameriko pretresa velik škandal. Foto: Getty Images Časnik je ob tem ostro obsodil premedel odziv vodstva gimnastične zveze, ki se v nekaj ducat primerih sploh ni opredelilo do problema. Članek je bil objavljen le nekaj mesecev po tem, ko sta dva nekdanja telovadca vložila tožbi proti zdravniku Larryju Nassarju, nekdanjemu dolgoletnemu uradnemu zdravniku ameriške gimnastične reprezentance, in ga obtožila spolnega napada.

Rachel Denhollinder je za BBC dejala, da jo je Nassar zlorabil pri 15 letih, v sobi pa je bila celo njena mama. "Roke je postavil tako, da ni mogla videti, kaj je počel," je dejala.

V eni od oktobrskih tožb sta se pojavili tudi imeni slovitih trenerjev Bele in Marthe Karolyja, ki sta bila obtožena, da nista ustrezno zaščitila svojih varovancev, poroča francoska tiskovna agencija afp.

Ne spreglejte