Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Ema Kozin Janja Garnbret Janja Garnbret Namizni tenis slovenska odbojkarska reprezentanca Benjamin Savšek Primož Roglič Primož Roglič NK Maribor NK Maribor Ilka Štuhec Ilka Štuhec Rokometna reprezentanca EuroBasket 2017 Pregled leta 2017

Četrtek, 28. 12. 2017, 20.20

6 let, 3 mesece

Največji uspehi slovenskega športa v letu 2017

Dokazali, da Slovenci v ključnih trenutkih ne popustijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Tudi v letu 2017 ni manjkalo pravljic, ki so jih spisali slovenski športniki. Za eno od največjih evforij na sončni strani Alp so jeseni poskrbeli naši košarkarji, ki so še nadgradili dosežke rokometnih kolegov z začetka leta. Zimo je polepšala Ilka Štuhec, poleti je navduševal kolesarski as Primož Roglič, nogometni ugled so nam izboljšali Mariborčani, bilo pa je tudi nekaj presenečenj …

Ob koncu leta je čas, da osvežimo spomin in se spomnimo nekaj najlepših trenutkov slovenskega športa. Tukaj je deset največjih uspehov leta 2017.

Košarkarji na vrhu Evrope

Eurobasket | Foto: Sportida Foto: Sportida

17. september 2017 bo za večno vpisan v anale slovenskega športa. Na to nedeljo so naši košarkarji v Istanbulu v finalu evropskega prvenstva premagali Srbe in se povzpeli na vrh Evrope. To je bil za Slovenijo sploh prvi naslov v ekipnih športih, Goran Dragić, Luka Dončić, Matic Rebec, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelić, Edo Murić, Jaka Blažič, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Vlatko Čančar, Anthony Randolph ter selektor Igor Kokoškov in njegova ekipa pa so se vpisali med nesmrtne junake.

Prvenstvo je bilo za slovensko četo sanjsko, odigrali so ga brez napake. Že v skupinskem delu na Finskem so mero vzeli Poljski, Finski, Grčiji, Islandiji in Franciji, se nato preselili v Istanbul in tam v izločilnih bojih preskočili še Ukrajino, Latvijo, Španijo in na koncu še Srbijo. Neverjetno, noro in bržčas – čeprav resnično upamo, da ne – tudi neponovljivo.

Rokometaši tretji na svetu

slovenski rokometaši sprejem | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Že v začetku leta so nas navdušili rokometaši. Bila je sobota, 28. januarja, ko so v tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu, ki ga je gostila Francija, slovenski reprezentanti v pravem rokometnem trilerju vstali od mrtvih in z 31:30 premagali Hrvaško. Selektor Veselin Vujović je izbrano vrsto, ki so jo sestavljali Urban Lesjak, Matevž Skok, Urh Kastelic, Darko Cingesar, Blaž Janc, Tilen Kodrin, Gašper Marguč, Marko Bezjak, Vid Kavtičnik, Jure Dolenec, Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Miha Zarabec, David Miklavčič, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Vid Poteko, popeljal do brona, to pa je bila po evropskem prvenstvu 2004 (srebro) druga slovenska rokometna medalja z velikih tekmovanj.

V skupinskem delu so Slovenci premagali Angolo, Islandijo in Makedonijo, remizirali s Tunizijo in izgubili s Španijo, nato pa v osmini finala na kolena spravili Rusijo, v četrtfinalu Katar, v polfinalu pa so naleteli na kasnejše prvake Francoze in si s porazom zaslužili mali finale. Slovenski moški rokomet ima z velikih tekmovanj zdaj srebro in bron. Manjka torej le še …

Ilka, kraljica smučarske formule ena

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zima 2016/17 je prinesla preporod štajerske smučarke Ilke Štuhec. Če je še sezono prej v svetovnem pokalu zbrala zase dotlej rekordne 303 točke, je v sanjski sezoni 16/17 poletela v višave. Po sedmih zmagah (4 v smuku, 2 v superveleslalomu in ene v kombinaciji) in skupno 13 uvrstitvah na oder za zmagovalke, je sezono sklenila s 1.325 točkami in dvema malima kristalnima globusoma (smuk in kombinacija). Vlogo prve favoritinje je upravičila tudi na februarskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, ko je v smuku osvojila zlato kolajno. " Ta sezona ni plod dela v enem poletju. Preprosto, bil je čas za preboj. Nisem razmišljala o tem, kaj moram narediti, temveč o tem, kaj lahko. Razmišljala sem o svojih sposobnostih in v tem uživala," nam je po veličastni sezoni povedala danes 27-letna Mariborčanka, ki pa letos zaradi poškodbe žal izpušča olimpijsko zimo.

Prva slovenska zmaga na največji dirki na svetu

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Letošnja koledarska dirka vseh dirk, znameniti Tour de France, je bila za nas še posebej zanimiva. Krivec za to pa je Primož Roglič. Če je imel izvrstni kronometrist nekaj smole na dveh urah resnice, pa je na 17. etapi, 183-kilometrski gorski preizkušnji z vzponom na 2.642 metrov visoki Galibier, pometel s konkurenco in vknjižil prvo slovensko etapno zmago na francoski pentlji.

Ob tem je v letu 2017 dobil še dirko po Algraveju, bil skupno tretji na dirki po Romandiji, zablestel pa je tudi na svetovnem prvenstvu na Norveškem, kjer je v kronometru osvojil srebrno odličje. Nekdanji smučarski skakalec je vsako leto boljši profesionalni kolesar in zaradi njega že nestrpno pričakujemo začetek kolesarske sezone 2018.

Vijolični bojevniki spet med elito

Maribor Liverpool | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Štirinajstkratni slovenski prvaki, nogometaši Maribora, so se letos še tretjič v zgodovini kluba bojevali na najprestižnejšem evropskem odru, ligi prvakov. Čeprav so tekmovanje končali že po skupinskem delu, ko so v konkurenci Liverpoola, Seville in moskovskega Spartaka zasedli četrto mesto, prav vijolični bojevniki slovenski nogomet držijo v stiku z evropskim vrhom. Ljudski vrt je bil spet prizorišče pravih nogometnih spektaklov, kako nevarno je lahko igranje z evropskimi nogometnimi velikani, ki imajo nekaj desetkrat večji proračun, pa so Mariborčani občutili ob gostovanju slavnega Liverpoola, ki jim je zadal najhujši poraz v zgodovini (0:7).

Bil je že čas

Benjamin Savšek | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

Svetovnega prvaka smo dobili tudi v slalomu na divjih vodah. Kanuist Benjamin Savšek je na prvenstvu v francoskem Pauju deklasiral konkurenco in se pri 30 letih veselil prvega naslova svetovnega prvaka. Njegov uspeh je dopolnil še Anže Urankar, svetovni prvak v neolimpijski disciplini spust, kajakaš Peter Kauzer pa je tam osvojil bronasto odličje.

Mlade odbojkarice osupnile

Slovenija odbojka ženske | Foto: FIVB Foto: FIVB

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca do 23 let je na domačem svetovnem prvenstvu osupnila z osvojitvijo srebrne medalje. Eva Mori, Darja Eržen, Ana Marija Vovk, Pia Blažič, Maja Pahor, Iza Mlakar, Lana Ščuka, Ela Pintar, Špela Marušič, Saša Planinšec, Anita Sobočan in Tina Grudina so pod vodstvom italijanskega strokovnjaka Alessandra Chiappinija dosegle največji uspeh slovenskih ženskih kolektivov. V Stožicah so v skupinskem delu premagale Argentino, Dominikansko republiko, Kitajsko, Tajsko in Egipt, nato v polfinalu še Bolgarijo, v velikem finalu pa morale priznati premoč prvakinjam Turkinjam.

Bronasto namiznoteniško presenečenje

Bojan Tokić | Foto: STA , Foto: STA ,

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca, v postavi Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul, je poskrbela za senzacijo na letošnjem evropskem prvenstvu v Luxembourgu. V četrtfinalu je s 3:2 premagala Švedsko in si priborila bronasto odličje. V polfinalu trojica, ki je osvojila prvo moško ekipno kolajna na velikih tekmovanjih za Slovenijo, ni bila kos Portugalski, a njihov bron je bil vreden zlata.

Komaj polnoletna pa že drugič najboljša na svetu

Janja Garnbret | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Komaj 18-letna slovenska plezalna senzacija Janja Garnbret si je v tej sezoni zagotovila kar dva naslova. Že drugič v zadnjih dveh letih je kot najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Naslov v olimpijski kombinaciji, gre za seštevek sezone v težavnosti, balvanih in hitrosti, je osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini tega merjenja. Garnbretova je skupno vpisala 1.135 točk. Športno plezanje bo tudi na programu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

Na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu je Garnbretova osvojila zlato in srebro.  

Prihaja boksarski vihar

Ema Kozin | Foto: Facebook Rudolfa Pavlina Foto: Facebook Rudolfa Pavlina

Letos je na veliko sceno priletela tudi 19-letna boksarka Ema Kozin. Ljubljančanka se med profesionalke prestopila septembra lani, letos pa kar enajstkrat stopila v ring in v srednji kategoriji prišla do 12. zmage. Na zmagoviti poti je pobrala štiri šampionske pasove, postala je svetovna prvakinja organizacij WBU, WBC, WBF in nazadnje še Wiba. V prihajajočem letu lahko poseže po zvezdah.

Pa še to

Deseto mesto na našem seznamu si deli kopica slovenskih športnic in športnikov. Na evropskem prvenstvu v judu v Varšavi je Tina Trstenjak osvojila zlato, Adrian Gomboc pa srebro, s svetovnega prvenstva v Budimpešti je Trstenjakova prišla s srebrom, medaljo enakega leska pa je tam vzel tudi Mihael Žgank.

Tina Trstenjak Rio | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Srebrn je bil na evropskem prvenstvu v Bakuju tudi zimzeleni strelec Rajmond Debevec, ki se je z Robertom Markojo in Dušanom Žižkom veselil še ekipne bronaste medalje. Jasmina Maček in Tomaž Blazinšek sta bero dopolnila s srebrom v mešani tekmi v trapu.

Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janjić je na evropskem prvenstvu v Račicah osvojila bron na 200 metrov in v paru z Anjo Osterman še en bron na 500 metrov. Na evropskem prvenstvu divjevodašev v Tacnu so bile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak zlate, Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič pa srebrni.

Špela Ponomarenko Janić | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

Taekwondoist Ivan Konrad Trajković je bil bronast na svetovnem prvenstvu v Muju, do prve medalje v rokoborbi pa je Slovenija prišla po zaslugi Davida Habata, ki je osvojil bron na evropskem prvenstvu v Novem Sadu.

Na evropskem prvenstvu v plezanju si je Mina Markovič priborila srebro v težavnosti, Anže Peharc pa bron na balvanih, vselej odlični so tudi slovenski balinarji, ki so se s svetovnih in evropskih prvenstev vrnili s kopico medalj … Odmevne slovenske uspehe bi lahko naštevali do decembra 2018.

Ne spreglejte