Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 8. 2017,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Četrtek, 31. 8. 2017, 15.29

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije na EuroBasketu nad Poljsko z 90:81

Rekord Gorana Dragića, led prebit, na koncu opomin #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Slovenija Poljska 2017 EuroBasket | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Popotovanje Slovenije na evropskem prvenstvu v košarki se je začelo z zmago proti Poljski (90:81). Goran Dragić je bil osrednji vlečni konj, ki je uprizoril pravi strelski šov in izboljšal osebni strelski rekord. Naskok Slovencev je bil že 21 točk, na koncu pa so nekoliko zatrepetali, ko so se Poljaki nevarno približali. Luka Dončić je bil na prvi uradni tekmi streljaj od dvojnega dvojčka.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Selektor Igor Kokoškov ni presenetil z začetno peterko in je po pravilu s pripravljalnih tekem v ogenj poslal Gorana Dragića, Luko Dončića, Klemna Prepeliča, Eda Murića in Gašperja Vidmarja.

V Hartwall Areni v Helsinkih so slovenske košarkarje pozdravili tudi zvesti navijači. Približno 15 jih je pripotovalo iz domovine. Pred tekmo je košarkarje na velikem zaslonu nagovoril še rokometaš Luka Žvižej in jim zaželel veliko uspeha na EuroBasketu.

Prvi koš je sicer pripadel Poljakom, pri katerih je že v prvi minuti udarec v arkado dobil Adam Waczynski in nato v nadaljevanju igral s povito glavo, a so imeli Slovenci najvišji naskok pri 19:14. Takrat še ni bilo toliko navdiha za agresesivno obrambo, saj je tekmec v prvi četrtini nasul 22 točk.

Slovenija letela na krilih Dragića, ki je ogrožal vseslovenski rekord

V Helsinke so spet pripotovali slovenski navijači in bodrili Dragića in druščino. | Foto: Vid Ponikvar V Helsinke so spet pripotovali slovenski navijači in bodrili Dragića in druščino. Foto: Vid Ponikvar Zato pa smo videli drugačen obraz ob začetku druge četrtine, ko so Slovenci na krilih izvrstnega Dragića zrežirali delni izid 10:0 za prednost 34:22.

Kapetan slovenske izbrane vrste je bil nerešljiva uganka za Poljake. V prvem polčasu jim je nasul kar 20 točk, ko je Slovenija vodila s 53:46.

Jasno je bilo, da bi ob takšnem nadaljevanju ogrozil slovenski rekord po doseženih točkah na evropskih prvenstvih. Teoman Alibegović je leta 1995 v Grčiji Turkom natresel 33 točk. Sicer pa je bil rekord člana Miami Heat v dresu z državnim grom 28 točk, ki jih je dosegel na domačem evropskem prvenstvu proti reprezentanci Grčije.

Po vodstvu z 21 točkami so se preveč igrali z ognjem, Dragić končal pri številki 30

Anthony Randolph je debitiral za Slovenijo na večjem tekmovanju. | Foto: Vid Ponikvar Anthony Randolph je debitiral za Slovenijo na večjem tekmovanju. Foto: Vid Ponikvar "Fantom sem ob polčasu povedal, da bo tretja četrtina pomembna in da bodo Poljaki zaigrali trdo. Prav tako sem dejal, naj sodnike pustijo pri miru," so bila navodila slovenskega kapetana soigralcem v slačilnici med odmorom.

Gogi je hitro v nadaljevanju dosegel štiri točke in bil že pri številki 24, Slovenija pa je nato po lepi akciji Dončića in Murića vodila z 61:46. Takrat je Kokoškov postavil glavnega igralca na klop in ko je prednost narasla na +21 – trojko je zadel Jaka Blažič –, je bilo videti, da ga bo selektor raje spočil.

A se je vrnil na parket, ko so Poljaki spet nakazali, da bi se lahko približali. Pri vodstvu z 81:65 je z 28. točko izenačil svoj najboljši dosežek, izboljšal pa ga nekoliko pozneje za vodstvo Slovenije z 88:79. Takrat se je zaustavil pri končnih 30 točkah.

Goran Dragić po tekmi s Poljsko

Poljaki so v tem delu izkoristili, da je imela Sloveniji na klopi oba centra, saj sta tako Vidmar kakor tudi Žiga Dimec, ki se je sicer izkazal, prejela pet osebnih napak. Najbližje so bili pri 79:86. Takrat je zadel Dragić in minuto ter pol pred koncem vnesel mirnost v slovensko vrsto, ki se je z 90:81 veselila prve zmage na tem prvenstvu.

Led prebit, na koncu opomin, Dončić blizu dvojnega dvojčka

Luka Dončić je uvodni nastop na evropskem prvenstvu končal pri 11 točkah, osmih skokih in šestih asistencah. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je uvodni nastop na evropskem prvenstvu končal pri 11 točkah, osmih skokih in šestih asistencah. Foto: Vid Ponikvar "To ni pomembno, če pade rekord. Pomembna je zmaga. Led smo prebili. Videli smo, da so Poljaki dobra ekipa. Povedli smo za več točk, na koncu pa dobili opomin, da se ne smemo sprostiti," so bile besede kapetana slovenske ekipe.

Druga najboljša strelca sta bila Dončić in Vidmar. Slovenski čudežni deček na prvi uradni tekmi za Slovenijo sicer ni bil razpoložen pri metu (3/12 met iz igre), a je zadel ključne trojke. Sicer pa je spet blestel pri skokih in asistencah. Zbral jih je osem oziroma šest. Dva skoka sta mu tako zmanjkala do dvojnega dvojčka, medtem ko je bil najboljši skakalec njegov klubski kolega Anthony Randolph (sedem točk), ki je prav tako doživel krst v slovenski reprezentanci na večjih tekmovanjih.

"Prva tekma je vedno čustvena. Vsi bi se radi dobro počutili na parketu in dvorani. Vsaka zmaga je velika. Ni večjih ali manjših. Pomembno je, da smo prvenstvo začeli z zmago. Tekma ni bila popolna. Vemo, da lahko igramo bolje, zlasti v ključnih trenutkih moramo biti bolj pametni," pa je po tekmi povedal Kokoškov.

Po dnevu premora bo Slovenijo v soboto čakala druga preizkušnja. Nasproti bodo stali Finci in polna dvorana v Helsinkih.

Ne spreglejte