Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
3. 9. 2017,
18.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Natisni članek

Igor Kokoškov Klemen Prepelič Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017

Nedelja, 3. 9. 2017, 18.43

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Grčiji z 78:72

Dončić zacvetel, Prepelič pomagal, Dragić končal, Slovenija že v Istanbulu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65
Luka Dončić in Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zmaga proti Grčiji z 78:72 ima veliko pozitivnih lastnosti. Ne samo da je padla ena od veselil, ampak tudi, da je bila obramba že boljša, ob težavah z osebnimi napakami sta se razigrala Luka Dončić in Klemen Prepelič, Slovenija pa je že v drugem delu evropskega prvenstva v Istanbulu. Goran Dragić, ki je imel težave z osebnimi napakami, je kot pravi vodja dokončal delo in potrdil zmago Slovenije, sicer pa glasno spodbujal soigralce tudi na klopi.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Po treh tekmah slovenska košarkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu še naprej ostaja edina neporažena ekipa v skupini A. Tokrat je padla Grčija. Sprva je šlo vse kot po maslu. Slovenski čudežni deček Luka Dončić je že na začetku našel svoj ritem in v prvi četrtini dosegel osem točk od skupno 22, potem ko je imel na prvih dveh tekmah v napadu nekaj težav.

Fotogalerija
1 / 53

Izvrstna prva četrtina, padec v tretji četrtini, težave Dragića z osebnimi napakami

Vendarle smo dočakali nasmeh na obrazu Luke Dončića, ki je zablestel proti Grčiji. | Foto: Vid Ponikvar Vendarle smo dočakali nasmeh na obrazu Luke Dončića, ki je zablestel proti Grčiji. Foto: Vid Ponikvar Najvišja prednost naše reprezentance je bila pri 25:13. Skok je v prvem polčasu prav tako pripadel našim in slovenski navijači v Helsinkih so bili lahko zadovoljni.

Nato je prišla tretja četrtina in krizne minute. Grki so pri 35:34 prvič na tekmi sploh vodili in si nato priigrali celo naskok pri 58:50. Dodatne težave so povzročale preglavice Gorana Dragića, ki je ob vstopu v zadnjo četrtino dobil četrto osebno napako in selektor Igor Kokoškov ga je moral posaditi na klop.

Na selektorjevo zadovoljstvo je takrat na sceno stopil mladi Dončić in ob pomoči Klemna Prepeliča spet dvignil slovensko moštvo.

Dragić glasen povsod, Dončiću dejal, da imajo velika ...

Ko je imel kapetan Goran Dragić štiri osebne napake in je sedel na klopi, je prevzel dirigentsko palico v napadu in izničil izostanek. | Foto: Vid Ponikvar Ko je imel kapetan Goran Dragić štiri osebne napake in je sedel na klopi, je prevzel dirigentsko palico v napadu in izničil izostanek. Foto: Vid Ponikvar "Videli ste, da je bil Goran najglasnejši na klopi, da bi podprl soigralce. On je naš vodja. Imamo pa organizatorje igre. Dončić in Prepelič sta dobra v kreaciji. To je kakovost te ekipe, v kateri je več igralcev, ki znajo kreairati. Goran je nezamenljiv, naš vodja, a našli smo način, da nekateri drugi prevzamejo pobudo. V tistih trenutkih smo bili dobri v obrambi. Vlatko Čančar je bil recimo na mestu krilnega centra. V tej postavi je predvsem naša obramba dobro funkcionirala," se je Kokoškov dotaknil teh trenutkov.

Član Real Madrida je pri 64:66 silovito zabil žogo v koš, nato še podal Edu Muriću na trojko in Slovenija je kar naenkrat vodila z 69:66. Ko je dve minuti pred koncem tekme na parket spet stopil kapetan Dragić, je bila Slovenija v naletu.

Prav Gogi pa je Grkom zadal zaključni udarec, potem ko je najprej zadel dva prosta meta in nato še koš za 75:70. Ob proslavljanju vodstva za pet točk sta z Dončićem staknila glavi, katere besede sta si takrat izmenjala, pa je po tekmi Luka povedal na sramežljiv način: "Rekel mi je, da imamo velika … Saj veste, kaj … (smeh, op. a.)"

Slovenija že v osmini finala

Peterka, ki je Slovenijo od zaostanka popeljala do vodstva. | Foto: Vid Ponikvar Peterka, ki je Slovenijo od zaostanka popeljala do vodstva. Foto: Vid Ponikvar "To nam je dokaz več, da smo pravi. Da ekipa funkcionira, kot mora. Vesel sem, da smo dobro odreagirali po četrti osebni napaki Gorana, ko je moral zapustiti parket. Nismo se vdali. Preobrnili smo potek tekme. Gogi je nato prišel v igro na koncu in dokončal zadevo, kot se za pravega mojstra spodobi," je o ključnih trenutkih tekme spregovoril Prepelič, ki je dosegel 16 točk.

Končni rezultat 78:72 je postavil Američan Anthony Randolph, Slovenija pa se je razveselila tretje zmage. Z današnjo zmago so si slovenski košarkarji že priigrali vozovnico za osmino finala v Istanbulu, ni pa še jasno, s katere pozicije se bodo podali v Turčijo.

Selektor priznal, da je nervoza naredila svoj del posla, a je vesel, da so se pobrali

Luka Dončić se je s soigralci že uvrstil v osmino finala evropskega prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić se je s soigralci že uvrstil v osmino finala evropskega prvenstva. Foto: Vid Ponikvar "Za nas je to velika zmaga, zlasti po čustveni tekmi proti Finski. Vrnili smo se na teren in odigrali novo napeto tekmo. Grčija je zelo izkušena ekipa in dobro vodena. Iskali smo pravo energijo. Veliko orožij ima, njeni košarkarji so pametni. Obrambni skok nam je delal preglavice. To bomo morali popraviti proti ekipam, ki so bolj kakovostne. Vsi so pripomogli h končnemu uspehu," je bil zadovoljen Kokoškov.

Poudaril je, da so med tekmo prehitro podlegli nervozi, ki se je vtihotapila v naš tabor, in se tudi iz tega nekaj naučili: "Nervozni smo bili na parketu in tudi mi v štabu. Pa smo se ukvarjali s sojenjem in drugimi stvarmi. To ni kritika igralcem, ampak tudi nam, trenerjem. To je sestavni del košarke. Našli smo način, da zadržimo stik, da smo blizu in da smo lahko naredili ta 'fotofiniš', kar je edino pomembno in se bomo spominjali."

Slovenija : Grčija 78:72 (23:13, 35:30, 52:58)

Dvorana Hartwall, gledalcev 4000, sodniki: Maranho (Brazilija), Conde (Španija), Kozlovskis (Latvija).
Slovenija: Randolph 8 (4:5), Dragić 20 (6:9), Prepelič 16 (3:4), Murić 6 (1:2), Vidmar 6 (2:4), Dončić 22 (5:6).
Grčija: Calathes 6 (0:1), Bourousis 9 (1:2), Sloukas 18 (6:7), Pappas 10, Papagiannis 10, Printezis 10 (2:2), Papanikolaou 4, Papapetrou 5 (2:2).
Prosti meti: Slovenija 21:30, Grčija 11:14.
Met za dve točki: Slovenija 18:39, Grčija 26:49.
Met za tri točke: Slovenija 7:20 (Prepelič 3, Dončić 3, Murić), Grčija 3:20 (Sloukas 2, papapetrou).
Skoki: Slovenija 36 (21 + 15), Grčija 40 (23 + 17).
Osebne napake: Slovenija 21, Grčija 28.
Pet osebnih: Papanikolaou (40.).
Ne spreglejte