Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
6.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 6.41

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec

Konec, ki je obenem tudi nov začetek

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

2

Medtem ko je sezona šampionskega preporoda Ilke Štuhec dobila končno podobo, pa se v smučarskem zakulisju že začenjajo (pred)priprave na olimpijsko zimo.

Seštevanje točk svetovnega pokala je Ilka Štuhec v preteklih mesecih prepustila okolici in se, kot je večkrat poudarila, posvetila le iskanju hitrosti na smučeh. "Kaj mi bo to prineslo, bomo videli po zadnji tekmi," je kot po pravilu ponavljala. Če se po zadnji tekmi oklenemo njenih besed, je torej zdaj napočil tudi čas za štetje in celosten pogled. Ta dokončno priča o sezoni premikanja lastnih meja in predvsem šampionski preobrazbi, po kateri je kristalno jasno, da Ilka ne bo nekdanja mladinska prvakinja, ki bi se v članski konkurenci izgubila v labirintu zdravstvenih težav, prepuščenosti lastni iznajdljivosti in rezultatske povprečnosti.

Naslov svetovne prvakinje v smuku, mala kristalna globusa v smuku in kombinaciji, drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala ter kar sedem posamičnih zmag so dosežki, ki so 26-letno Štajerko umestili na seznam večnih smučarskih junakov. Za nameček je sezono sklenila v velikem slogu (z zmago in drugim mestom) ter tako precej prekrila večinoma ponesrečene nastope preostalih slovenskih finalistov v Aspnu.

 

Tempirana bomba

Zdaj so tudi njene večkrat izrečene besede "vse ob svojem času" dobile pravi smisel. Zaradi njih je na vprašanja, zakaj se je prav letos zgodil silovit rezultatski vzpon, kot iz topa izstrelila: "Ker je napočil pravi čas." Vsi delci so se združili v želeni šampionski mozaik. Po dolgih letih zdravstvenih težav je namreč Štajerka nanizala dve zaporedni kakovostni pripravljalni obdobji. Vmes je zamenjala tudi opremljevalca smuči in z novo opremo meje lastnih zmogljivosti preizkušala na treningih z najboljšimi slovenskimi smukači.

Nova generacija, TOP 3 v svetovnem pokalu: Ilka Štuhec, Mikaela Shiffrin in Sofia Goggia. | Foto: Getty Images Nova generacija, TOP 3 v svetovnem pokalu: Ilka Štuhec, Mikaela Shiffrin in Sofia Goggia. Foto: Getty Images

Njene misli so bile ob tem prvič povsem pri smučarski izvedbi, za kar je zaslužen tudi utečen delovni sistem njene spremljevalne ekipe z mamo Darjo Črno v vlogi logistične vodje in serviserke, Anjo Šešum, kineziologinjo in stalno psihološko oporo, ter strokovno podkovanim trenerjem Gregorjem Koštomajem, ki je bil pogosto kot glas razuma in odločnosti tudi pomembna utež na čustveni tehnici štiričlanske ekipe.

Ilka je tako s tempirane bombe spihala nekaj plasti prahu in jo v pravem trenutku, torej ob lastnem razcvetu in menjavi rodov, prežeti s številnimi poškodbami tekmic, tudi sprožila.

Pogled v leto 2018

A čeprav čakajo zdaj Štuhčevo še številne obveznosti in tudi zasluženi oddih, so v njenem taboru v zadnjem obdobju že večkrat pogledali proti novi sezoni. Nepisano pravilo namreč uči, da se v trenutku, ko se ena tekmovalna zima konča, začnejo priprave na novo. Ta bo imela posebno težo, saj bo obenem tudi olimpijska.

V taboru najboljše slovenske alpske smučarke ob tem računajo tudi na pozitivne učinke vrhunskih dosežkov. Da bo lahko Ilka računala na še močnejšo oporo, so dali že med sezono vedeti pri Stöckliju, kjer utegnejo razbremeniti Darjo Črnko pri pripravi smuči.

Ilkina mama je ob tem večkrat poudarila, kako koristen bi bil dodaten par rok, a v isti sapi dodala, da je širitev ekipe zelo občutljiv proces. Hčerina mantra je namreč popolno zaupanje v najožji krog sodelavcev.

Sezona, ki je Ilka Štuhec zlepa ne bo pozabila. | Foto: Getty Images Sezona, ki je Ilka Štuhec zlepa ne bo pozabila. Foto: Getty Images

Kaj pa SZS?

Na delovno srečanje z Ilkino ekipo se že lep čas pripravljajo tudi pri Smučarski zvezi Slovenije, trdno odločeni, da preprečijo popolno odcepitev v slogu ekipe Tine Maze. "Ker je bila Ilka edina hitrostno usmerjena smučarka in točkovno najboljša, smo ji že v pretekli zimi namenili večjo finančno podporo. Zdaj pripravljamo nov pravilnik o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ki bo naravnan tako, da bodo izstopajoči smučarji, kar Ilka nedvomno je, deležni največje pomoči," pojasnjuje vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS Miha Verdnik.

"Smučarska zveza bo Ilki prišla naproti. Namenili ji bomo več sredstev. Njeni ekipi, za katero želimo, da ne bi bila povsem zasebna, bomo nudili tudi organizacijsko ter logistično podporo in iskali poti za sodelovanje s preostalimi reprezentantkami. Nekaj besed o tem smo z njenim taborom že spregovorili, a smo obenem sklenili, da pogovorov še ne komentiramo oziroma jih nadaljujemo in končamo po koncu sezone," dodaja Verdnik.

 

Ne spreglejte