Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 9. 2017,
22.55

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Natisni članek

Igor Kokoškov Jaka Blažič Klemen Prepelič Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Nedelja, 17. 9. 2017, 22.55

2 leti, 8 mesecev

Slovenski košarkarji so evropski prvaki

Perfektna Slovenija za zgodovinsko zlato in Dragićeva pravljica

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

srbija slovenija evropski prvak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkarji so spisali zgodovino. Osvojili so zlato medaljo na evropskem prvenstvu, ki so jo tlakovali od Helsinkov do Istanbula. Goran Dragić, ki je postal MVP prvenstva, je bil spet pravi kapetan. Z neverjetno drugo četrtino, v kateri je dosegel 20 točk, je Slovenijo popeljal na vrh Evrope. Pred sedem tisoč slovenskimi navijači je visoko v zrak dvignil pokal za najboljšo ekipo na tem prvenstvu. In tega je Slovenija končala brez poraza! Grenak priokus je imela poškodba gležnja Luke Dončića, ki pa je bil izbran v najboljšo peterko prvenstva.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

17. september 2017 je postal zgodovinski dan za Slovenijo. Slovenski košarkarji so v Istanbulu spisali poglavje, o katerem bodo govorili vsi naslednji rodovi. Slovenija z vsega dva milijona prebivalci je osvojila zlato medaljo, ki bo imela ogromne razsežnosti.

Prvič na tem prvenstvu smo doživeli tudi pravo navijaško vzdušje, ki so ga pred dvorano Sinan Erdem pričarali slovenski in srbski navijači. Naši so poskrbeli tudi za slovenski in vseevropski rekord. Navijat jih je prišlo približno sedem tisoč, kar je največ na košarkarskih prvenstvih, prav tako nobena reprezentanca na tujem terenu ni imela takšne podpore, kot so jo imeli Goran Dragić in soigralci v Istanbulu.

Najboljša peterka EuroBasketa 2017:

Goran Dragić (Slovenija), Aleksej Šved (Rusija), Bogdan Bogdanović (Srbija), Luka Dončić (Slovenija) in Pau Gasol (Španija)
MVP: Goran Dragić (Slovenija)

Košarkarji so kot prva zasedba med ekipnimi športi osvojili evropsko zlato. | Foto: Vid Ponikvar Košarkarji so kot prva zasedba med ekipnimi športi osvojili evropsko zlato. Foto: Vid Ponikvar

Vročica se je preselila tudi na parket dvorane, kjer je bilo sprva ogromno napetosti, ki so jo s svojimi vložki začinili tudi sodniki. Ti niso bili dorasli svoji nalogi in so oba tabora spravljali v obup.

Sprva slovenskega, saj večkrat niso dosodili prekrška nad našimi košarkarji, ki so imeli uvodoma ogromno preglavic z visokimi košarkarji Srbije. Najprej je koš polnil Ognjen Kuzmić, nato pa je nemirnost vnašal 221 centimetrov visoki Boban Marjanović.

Prepelič jim je dal veter v krila, eksplozija Dragića

Pri 13:18 je Igor Kokoškov svoje igralce prvič poklical na posvet, kot je bilo na prvenstvu že v navadi, pa so se nato dvignili in do konca četrtine prišli na -2 (20:22).

Za novo eksplozijo na tribunah je nato poskrbel naturalizirani Anthony Randolph, ki je s trojko po dolgem času spet popeljal Slovenijo v vodstvo.

Klemen Prepelič pa je bil tisti, ki je dal z naslednjo trojko praktično iz Ljubljane veter v slovenska jadra, Luka Dončić pa je pokazal še slalomske spretnosti v slogu Tine Maze in v tistem napadu žogo silovito zabil v koš za 32:28. Slovenski navijači so bili na nogah, v dvorani pa je odmevalo "Luka Dončić, Luka Dončić …"

Neustavljivi motor ekipe je bil Goran Dragić s 35 točkami. | Foto: Vid Ponikvar Neustavljivi motor ekipe je bil Goran Dragić s 35 točkami. Foto: Vid Ponikvar

Takrat pa je prostor zavzel kapetan Dragić. Spomnil je na tisto tekmo v ligi NBA, ko je bil še član Phoenix Suns in v končnici lige NBA proti San Antoniu v pičli četrtini dosegel 24 točk. Srbom jih je natresel 20 in bil ob polčasu že pri številki 26. Iz tira ga ni vrgel niti grob prekršek Vladimirja Lučića, po katerem je grdo padel na hrbet. "MVP, MVP, MVP," se je slišalo iz slovenskih navijaških grl.

"Neverjeten občutek je po takšni četrtini. Seveda si želiš igrati dobro v finalu. Imel sem vlogo, ki mi je bila pisana na kožo. Bil sem lahko jaz. A nisem jaz reprezentanca. To so vsi drugi. In to je lepota tega športa, da smo kot ekipa dobri," je dejal Dragić.

Luka Dončić je moral z igrišča v tretji četrtini. Ni se več vrnil. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je moral z igrišča v tretji četrtini. Ni se več vrnil. Foto: Vid Ponikvar

Poškodba Dončića

Najvišji naskok v prvem delu je znašal enajst točk, kar se je zgodilo trikrat, polčas pa se je končal pri 56:47. Zlata medalja je bila vse bližje.

A je v slovenski tabor potrkala nesreča. Čudežni deček Luka Dončić si je pri vodstvu s 63:55 poškodoval gleženj in v 26. minuti predčasno končal finalni nastop. Očitno je ta poškodba v ekipo vnesla nekaj nemira, saj so se Srbi približali na vsega 61:63, naša reprezentanca pa je stavila na kapetana Dragića, ki je pred zadnjo četrtino z dvema prostima metoma in že 35. točko postavil rezultat 71:67.

Igor Kokoškov, prvi selektor slovenskih reprezentanc, ki je ekipo popeljal do zlate kolajne. | Foto: Reuters Igor Kokoškov, prvi selektor slovenskih reprezentanc, ki je ekipo popeljal do zlate kolajne. Foto: Reuters

Kokoškov pokazal, kakšen mojster je. Brez Dragića, ki je postal MVP prvenstva, v končnici do zgodovinskega zlata.

Srbi so se vse bolj približevali slovenski ekipi in po košu Milana Mačvana slabih pet minut pred koncem po dolgem času vodili z 78:77. Ko je minuto kasneje z igrišča zaradi krčev odšel šepajoči Dragić, je bilo videti, da so pred našo reprezentanco težki časi. A je Klemen Prepelič 2:20 pred koncem popeljal Slovenijo do vodstva s 84:82. Skupaj z Randolphom sta vlekla voz v napadu. Ko pa je še Gašper Vidmar blokiral Bogdanovića, je bil to znak, da se tehtnica nagiba na slovensko stran. Prepelič in mladi Aleksej Nikolić sta zadela pet prostih metov in Slovenija je 35 sekund pred koncem vodila 90:82.

In v teh trenutkih je Slovenija igrala brez kapetana Dragića, ki ga je Kokoškov pustil na klopi, čeprav je enkrat nakazal, da bi ga vrnil. Tekmo je končal pri velikih 35 točkah in si prislužil naziv MVP prvenstva. Kokoškov je pokazal, kako mojstrsko je odvodil prvenstvo in kako zaupa fantom. "Goran je imel krče. To je bila moja odločitev. Ob koncu ni bil pripravljen, da bi lahko pomagal."

Zgodovinsko zlato medaljo je potrdil Jaka Blažič in slovenska veselica sredi Istanbula se je lahko začela.

"Slovenija, prihajamo domov kot evropski prvaki!" 

"Sanjali smo o tem. Slovenija je 25 let skušala osvojiti medaljo. Vsaj eno. Zdaj smo osvojili zlato. Neverjetno je," je bil presrečen Prepelič, ki se je zaslužene zlate medalje, ki so jo osvojili brez enega spodrsljaja, veselil s soigralci, pa tudi z navijači, ki so v tako velikem številu prišli v Istanbul.

Prinesel ga bo domov v Slovenijo. V ponedeljek bo na Kongresnem trgu norišnica. | Foto: Jaka Lopatič Prinesel ga bo domov v Slovenijo. V ponedeljek bo na Kongresnem trgu norišnica. Foto: Jaka Lopatič

Kralj prvenstva Dragić pa je ob velikem uspehu za slovensko košarko dodal: "Čestital bi rad Srbiji, ki je dobra ekipa. Prišla je brez sedmih košarkarjev, a so se njeni košarkarji borili in se uvrstili v finale. Zahvala našim trenerjem, igralcem, vsem na zvezi in navijačem. Brez njih to ne bi bilo izvedljivo. V ogromnem številu so nas prišli podpirat. Vemo, da je Ljubljana daleč od Istanbula. Bilo je sedem tisoč navijačev. Rad bi si jim zahvalil. Slovenija, prihajamo domov kot evropski prvaki!" 

Slovenija : Srbija 93:85 (71:67, 56:47, 20:22)

Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 12.000, sodniki: Maranho (Brazilija), Sahin (Italija), Conde (Špa).

Slovenija: Randolph 11 (5:6), Dragić 35 (8:9), Nikolić 4 (4:4), Prepelič 21 (5:6), Murić 5, Blažič 7 (3:4), Vidmar 2, Dončić 8 (2:2).*

Srbija: Mačvan 18 (2:2), Bogdanović 22 (2:2), Lučić 9 (3:3), Milosavljević 2 (2:2), Birčević 8, Štimac 2, Micić 4, Gudurović 6, Jović 2, Kuzmić 6 (0:2), Marjanović 6 (4:4).

Prosti meti: Slovenija 27:35, Srbija 13:15.
Met za dve točki: Slovenija 21:37, Srbija 24:45.
Met za tri točke: Slovenija 8:26 (Prepelič 4, Dragić 3, Murić), Srbija 8:25 (Mačvan 2, Bogdanović 2, Birčević 2, Gudurović 2).

Skoki: Slovenija 36 (25 + 11), Srbija 36 (23 + 13).
Osebne napake: Slovenija 20, Srbija 28.
Pet osebnih: Lučić (40.).
Ne spreglejte