SiolNET. Sportal Košarka
9

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sobotni intervju - Luka Dončić

Luka Dončić začel odkrivati nov svet

9

termometer

Luka Dončić
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Košarkarski biser Luka Dončić, ki je med sezono razveseljeval ljubitelje košarke po vsem svetu, je zdaj na domačih tleh, kjer si ga bodo imeli tudi slovenski poznavalci tega športa priložnost pobližje ogledati na parketu. S slovensko člansko reprezentanco, ki je zanj novo okolje in predstavlja nov mejnik, se namreč pripravlja na evropsko prvenstvo, na katerem bo premierno zaigral na uradni tekmi v dresu s slovenskim grbom. Veseli ga, da bo zaigral s kapetanom Goranom Dragićem, s katerim sta se že slišala in pogovorila.

Luka Dončić je pri vsega 13 letih odpotoval v Španijo. Ljubljano je zamenjal za veliki Madrid, Union Olimpijo za sloviti Real Madrid. Španci so zanj skrbeli kot za svojega ter mu pripravili pravo pot, da se je košarkarsko in osebnostno razvijal. Čeprav šteje vsega 18 let, se je že zasidral med prvokategornike kluba z največ lovorikami v evroligi. Prav o naslovih sanja tudi Luka, ki bi rad osvojil elitno evropsko klubsko tekmovanje. Laska mu tudi, da ga na naboru lige NBA v prihodnjem letu vidijo povsem pri vrhu. Letos poleti se je podal v nov svet. Uradnega nastopa v dresu slovenske reprezentance namreč še nima. Čakali smo ga in ga dočakali. Zdaj je pripravljen, da tudi tu postavi mejnik. Skupaj s kapetanom Goranom Dragićem, ki ga težko pričakuje, bosta dočakala trenutek, ki si ga oba želita.


Ali se spominjate svojega prvega stika s košarkarsko žogo in vstopa v košarkarski svet?
Star sem bil sedem let, bilo je na Osnovni šoli Mirana Jarca. Takrat sem začel trenirati. To so tudi moji prvi košarkarski spomini.

Vas je vleklo tudi v kakšen drug šport?
Največ sem se ukvarjal z nogometom. Ob njem sta bila tudi tenis in rokomet, vendar sem največ igral nogomet. Vedno poudarjam: ker sem bil slab v drugih športih, sem se odločil za košarko (smeh, op. a.).

Luka Dončić o tem, da ga postavljajo tako visoko na naboru lige NBA in sanjah

[video: 63818 / ]

Vaš oče Saša je prav tako igral košarko. Sta veliko igrala tudi doma?
Dosti sva igrala ena na ena. Treniral sem tudi z njegovimi klubi in bil tako vedno v stiku s košarko.

Ga zdaj premagate?
Ne vem še. Morala bi se spet pomeriti (smeh, op. a.).

V dresu Real Madrida je pokazal odlične predstave. V dresu Real Madrida je pokazal odlične predstave. Foto: Sportida Kako težko je bilo oditi od doma? Iz Ljubljane v Madrid …
Težko je bilo, kot so vse tovrstne odločitve. Na začetku je bilo zelo težko. Če pogledam pet let nazaj, moram reči, da je vse potekalo, kot je moralo.

Kako so vam starši sploh povedali, da obstaja možnost za odhod v Španijo?
Veliko smo govorili o tem. Odločitev je bila zelo težka, vendar je bilo vredno.

Ste kaj oklevali?
Na začetku sem govoril, da bi šel, potem so sledila obdobja, ko si tega nisem želel. Na koncu sem se odločil za odhod.

Kar nekaj let ste živeli v internatu. Kako ste se sprva znašli?
Ob prihodu mi je bilo zelo težko, ker nisem znal jezika, drugi pa ne mojega, zato sem imel težave pri sporazumevanju. Zlasti prvi mesec je bil zelo težak.

Ste kdaj tudi jokali zaradi žalosti ali si morda želeli celo nazaj domov?
Ni obstajala možnost, da bi šel nazaj, a ni mi bilo lahko. Vendarle sem bil star vsega 13 let.

Kako je sploh biti del takšne institucije, kot je Real Madrid?
V čast mi je, da sem del Real Madrida že vse od 13. leta. Lepo so skrbeli zame in še vedno skrbijo.

Luka po prvem tednu z reprezentanco

[video: 63820 / ]

 

Spoznali ste tudi nogometne zvezdnike, kot je Ronaldo. Ste spregovorili kakšno besedo z njim?
Ne družimo se veliko, če pride kdo mimo, se pozdravimo. Z Ronaldom sem se srečal, pozdravil in nič več.

Ko pride predsednik Reala Florentino Perez v garderobo, se pogovarja z vami, kar kaže na to, da vas zelo ceni. Kako gledate na to, da ste že pri 18 letih zvezda kluba, in to v takšnem ustroju, kot je Real?
Zvezdnik ravno nisem, sem član kluba. Vsi smo enakovredni. Ko pride predsednik Perez v garderobo, pozdravi vse.

Luka Dončić Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kako občutite vso to slavo? Je za vas breme, kako se spopadate z njo?
Ne čutim nobenega pritiska. Delam to, kar rad delam, torej igram košarko, in se super počutim.

Kako je na ulici, ko greste v trgovino? Verjetno ste težko neopazni …
Včasih me kdo ustavi za kakšno fotografijo, vendar mi to ni v breme. Vsakič, ko se želi kdo fotografirati z mano, mi je to v čast. To željo vsem tudi izpolnim.

V kakšno pomoč vam je mama, ki zdaj živi z vami v Madridu? Ali je prišla načrtno?
Da, prišla je načrtno, ko sem postal del članske ekipe. Takrat mi ni bilo treba biti več v internatu in lahko sva se preselila v svoje stanovanje.

Živite v okolju, kjer so tudi nekateri drugi košarkarji Real Madrida. Se z njimi družite tudi zunaj dvorane?
Veliko se družimo tudi ob igrišču. Največ se družim z Jeffom Taylorjem. Od slovenskih košarkarjev je blizu Luka Rupnik. Tudi z njim se velikokrat srečam na kosilu ali večerji.

 

Birthday present 😄😁🙌😍

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

Letos so vsi čakali na to, da boste dopolnili 18 let. Tudi vi?
Komaj sem čakal, da bom lahko začel voziti avtomobil (smeh, op. a.), druge stvari mi niso toliko pomenile.

Za rojstni dan ste dobili fička. Ste bili presenečeni?
Zelo sem bil presenečen. To je bilo darilo družine. Super je bilo in vesel sem bil.

"Super je slišati, da te postavljajo tako visoko. To je le dodaten motiv za to, da še naprej trdo delam. Trenutno sem sicer v Real Madridu in ne bi mogel biti v boljšem okolju, kot sem." "Super je slišati, da te postavljajo tako visoko. To je le dodaten motiv za to, da še naprej trdo delam. Trenutno sem sicer v Real Madridu in ne bi mogel biti v boljšem okolju, kot sem." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Se z njim kaj vozite po Madridu? So ga preizkusili tudi vaši soigralci, ki so košarkarski velikani?
Do dvorane imam kar daleč, zato sem se le enkrat z njim pripeljal na trening. Preizkusili so ga, nekateri se sploh niso mogli usesti vanj.

Tudi sami bi verjetno radi postali velikan v košarkarskem svetu. Letos sta se vam španski naslov in evroliga izmuznila iz rok. Predvidevam, da sta to želji za prihodnjo sezono.
Zagotovo. Želim si osvojiti evroligo, vendar je treba vložiti ogromno dela, da prideš povsem na vrh.

Vsi strokovnjaki vam napovedujejo, da bi lahko kmalu igrali v ligi NBA. Koliko razmišljate o teh pohvalah? Vam godi, ko vas uvrščajo med najboljše tri igralce na naboru lige NBA prihodnje leto?
Super je slišati, da te postavljajo tako visoko. To je le dodaten motiv za to, da še naprej trdo delam. Trenutno sem sicer v Real Madridu in ne bi mogel biti v boljšem okolju, kot sem.

Ali kdaj razmišljate oziroma sanjarite o tem, kaj bi radi dosegli oziroma da igrate v finalu evrolige ali lige NBA in ključno vplivate na potek dogodkov?
V prihodnost ni dobro gledati, ker ne veš, kaj se ti lahko zgodi. Zdaj v Realu sanjam o osvojitvi evrolige. To so moje sanje.

"Kot vedno rečem, sem najraje organizator igre. Čeprav sem velik, sem najraje na tem igralnem položaju." "Kot vedno rečem, sem najraje organizator igre. Čeprav sem velik, sem najraje na tem igralnem položaju." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bi zase rekli, da ste čustven človek?
Nekje vmes.

Kaj vas najbolj potre?
To, da izgubimo tekmo, vendar se zavedam, da bo jutri nov dan, in pozabim na to, kar se je zgodilo.

Kako težko vam je bilo v evroligi proti Darušafaki? Ste bili jezni oziroma razočarani nad svojo predstavo, da ste se na klopi čustveno zlomili?
Najbolj sem bil razočaran nad svojo predstavo, povrhu tega pa je ekipa izgubila. Vse je bilo združeno, vendar sem kmalu pogledal naprej, v tem dvoboju pa smo tudi napredovali.

Kakšno vlogo ima ob tem trener Pablo Laso? Videti je, da vas zna s pravimi besedami pomiriti.
Pablo ima ogromno vlogo, in sicer že od začetka, odkar sem prišel v člansko ekipo. Vedno jo bo imel. Dal mi je priložnost, da zaigram pri Realu. Dal mi je priložnost, da vse naredim.

Kakšen tip košarkarja bi radi postali? Videti je, da vas najbolj zanima položaj organizatorja igre.
Kot vedno rečem, sem najraje organizator igre. Čeprav sem velik, sem najraje na tem igralnem položaju.

Luka o Goranu Dragiću

[video: 63819 / ]

Ali je kaj lažje igrati, ko imate ob sebi tako kakovostne soigralce?
Zagotovo je lažje. V ekipi imamo igralce, ki so sposobni narediti dobre potez, zato smo tudi kot ekipa lahko boljši.

Kaj si želite postati v košarki?
Želim si biti najboljši igralec, kar sem lahko.

"Bila sta v stiku. Oba si želiva zaigrati skupaj in tudi drugi si to želijo." "Bila sta v stiku. Oba si želiva zaigrati skupaj in tudi drugi si to želijo." Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenija vas je zdaj dočakala tudi v reprezentanci. Kako se po enem tednu dela počutite v njej?
Super smo začeli. Vsi fantje so super. Dobro smo se ujeli na parketu in tudi ob njem. Zdaj moramo le trdo delati na treningih, da bomo na evropskem prvenstvu nekaj dosegli.

S kom se največ družite?
Mislim, da se vsi družimo. Morda malo več z Luko Rupnikom, ker sva se bolje spoznala v Madridu, vendar se družim z vsemi.

So vas kaj krstili?
Niso me še krstili.

Verjetno ste v pričakovanju Gorana Dragića, ki se bo reprezentanci priključil 1. avgusta. Kaj vam bo pomenilo sodelovanje z njim?
Gogi je trenutno eden najboljši organizatorjev igre v ligi NBA. Super je, da je lahko z nami. Vsi se lahko učimo od njega.

Sta se kaj pogovarjala?
Bila sta v stiku. Oba si želiva zaigrati skupaj in tudi drugi si to želijo.

Vam je dal kakšen nasvet?
Ne še, ga bo pa zagotovo dal vsem, ko bo prišel.

Skupaj z Anthonyjem Randolphom, ki ima v tej reprezentančni akciji vlogo naturaliziranega košarkarja, potem ko je nedavno prejel slovenski potni list, dobro sodelujeta že v Real Madridu. Skupaj z Anthonyjem Randolphom, ki ima v tej reprezentančni akciji vlogo naturaliziranega košarkarja, potem ko je nedavno prejel slovenski potni list, dobro sodelujeta že v Real Madridu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kakšna prednost za vas in tudi za slovensko reprezentanco je to, da se z Američanom Anthonyjem Randolphom igralsko že poznata iz Real Madrida?
Mislim, da je to, da že nekaj časa igrava skupaj, velik plus. Dalj časa se že poznava in dobro sodelujeva pri Realu, zato bova to skušala prenesti tudi v slovensko reprezentanco.

Ste ga že kaj učili slovenskega jezika?
Sem ga, vendar ga zdaj že učijo drugi. Prevladujeta Prepelić in Murić.

Še pogled proti evropskemu prvenstvu. Kam meri Luka Dončić?
Želim priti čim dlje.

Pred kratkim ste pogledali proti medalji …
Mislim, da imamo najvišje cilje. Potrudili se bomo, da bomo dosegli čim več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 252
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin