Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
28. 1. 2017,
17.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Veselin Vujović Željko Babić rokomet Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo

Sobota, 28. 1. 2017, 17.01

6 let, 7 mesecev

Komentar

Slovenske in hrvaške odlike na derbiju za tretje mesto na svetu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
slovenija hrvaška hrvaska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred tekmo za tretje mesto na svetovnem prvenstvu, ki bi lahko rokometašem prinesla prvo medaljo te ravni, se okoliščine zdijo bolj naklonjene Slovencem. A sosedski derbiji, nocojšnji se bo začel ob 20.45, so vselej nepredvidljivi.

pasica pariz | Foto:

Slovenska rokometna reprezentanca je prišla daleč, veliko dlje, kot si je marsikdo mislil. Načelni cilj spremenjene ekipe je bil četrtfinale. Na prvenstvu presenečenj, ki ga olimpijski prvaki Danci, evropski prvaki Nemci in četrti z zadnjega svetovnega prvenstva Španci že gledajo z domačega kavča, se bodo Slovenci borili za bron.

Pred štirimi leti so jim ga na prav takšni tekmi izmaknili Hrvati. Ti zdaj, kot kaže, niso v prednosti. Slovenci svetovni kolajni še nikoli niso bili bližje. A edina predvidljiva komponenta sosedskih derbijev je nepredvidljivost …

Katere so slovenske vrline?

1. Fizično stanje
Prva slovenska tekma je bila na urniku 12. januarja, danes je 28. dan istega meseca. V tem času pa bo za obe reprezentanci to že deveta tekma. Pet v skupini, osmina finala, četrtfinale, polfinale in to srečanje. Izmučenost je samoumevna, material je obrabljen. Vprašanje, kateri bolj in kateri kako. 

Darko Cingesar je od Slovencev igral največ, šest ur in 26 minut. Pri Hrvatih je bil Zlatko Horvat na igrišču 17 minut več. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Darko Cingesar je od Slovencev igral največ, šest ur in 26 minut. Pri Hrvatih je bil Zlatko Horvat na igrišču 17 minut več. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com
Veselin Vujović je nenehno poudarjal rotacijo igralcev, tudi za ceno tega, da je kateri od njih, čeprav je imel naravnano roko, sedel na klopi. Zdaj je čas, da taktika obrodi sadove. Hrvati se zdijo bistveno bolj izžeti, še posebej zato, ker so polfinale igrali včeraj. To je izjemno neugoden položaj, ki reprezentanc ne postavlja v enakopraven položaj. A so imeli zato pred polfinalom dva dneva premora, Slovenci pa enega. Poleg tega so letos stalne hrvaške prijateljice poškodbe. Najbolj očitno pri Domagoju Duvnjaku, Luki Šebetiću …

Z minutami najbolj obremenjena Hrvata Zlatko Horvat in Manuel Štrlek igrata več kot Darko Cingesar in Matej Gaber, ki sta največ časa na igrišču preživela pri Slovencih. Če izvzamemo vratarje, sta le omenjena slovenska reprezentanta na osmih tekmah igrala pet ur ali več, pri Hrvatih so takšni igralci štirje.

Številni Slovenci, tudi Nik Henigman, še nimajo kolajne na velikem tekmovanju. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Številni Slovenci, tudi Nik Henigman, še nimajo kolajne na velikem tekmovanju. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com
2. Psihično stanje
Slovenci delujejo bolj sveže. Tudi v glavi. Pred štirimi leti so že z uvrstitvijo v polfinale – prvič v zgodovini – pokurili večino čustev. Teh, tako kot telesne moči, ni ostalo dovolj za sklepno bitko za kolajno. Tokrat je položaj drugačen.

Tudi zato, ker so se morali, če so se, naši tekmeci po porazu z Norvežani pobrati v približno 20 urah. Pri Slovencih je bila priprava bistveno manj stresna, mirnejša in preudarnejša, brez prevelikega razočaranja po tekmi s Francozi.

Veselin Vujović Hrvate izvrstno pozna. In obratno. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Veselin Vujović Hrvate izvrstno pozna. In obratno. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com
2. Veselin Vujović
Še do pred nekaj meseci je bil trener Zagreba, tam je delal več kot dve leti. Ne bi bil preveč presenečen, če bi se v kratkem vrnil na njegovo klop. Hrvate Vuja izvrstno pozna. V reprezentanci je kar devet "njegovih" igralcev, takšnih, ki so za Zagreb igrali v obdobju Črnogorčeve vladavine.

In še to: Slovenija je najbolje na prvenstvu odigrala tekmi proti ekipama, ki sta ju vodila Vujovićeva rivala. Trenerja, s katerima ima zgodovino – Lino Červar (Makedonija) in Valero Rivera (Katar). Željko Babić, hrvaški selektor, v tem pogledu ni primerljiv.

A čeprav si je slovenski selektor po polfinalnem porazu svoje ekipe Hrvaško zaželel v finalu, da bi Balkan vzel dve medalji, si je v tem položaju težko zamisliti kaj slajšega, kot je slovenska zmaga nad Hrvati v bitki za kolajno na SP.   

Katere so hrvaške vrline?

1. Zavetrje
Po za Hrvate šokantnem porazu z Norvežani, ki so jih skoraj že imeli na kolenih, se je veter javnosti, tudi novinarske, obrnil proti njim. Kar naenkrat so se Slovenci znašli v prednosti, tako da Hrvati pravzaprav štartajo iz druge vrste, v zavetrju favoritov.

Če jim ne bo uspelo, bodo lahko dejali: Pač ni šlo, izmučeni in poškodovani smo bili. Morebitno kolajno pa v tem položaju označujejo za nekaj fantastičnega. Če jo dosežejo, jim virtualni slavoloki zmage vsekakor ne uidejo.

Naboj derbija prav gotovo ne bo izostal. A ostaja vprašanje, ali lahko ta izmučene Hrvate drži pokonci vso tekmo. | Foto: Reuters Naboj derbija prav gotovo ne bo izostal. A ostaja vprašanje, ali lahko ta izmučene Hrvate drži pokonci vso tekmo. Foto: Reuters 2. Vonj po medaljah
Domagoj Duvnjak sedem, Zlatko Horvat šest, Jakov Gojun pet, Manuel Štrlek štiri. Številke predstavljajo kolajne najvidnejših Hrvatov z evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger. Pa to še niso vsi.

Dejstvo je, da imajo Hrvati vonj po medaljah v nosnicah. Zaigrali so že v svojem 18. polfinalu velikih tekmovanj v 22 letih, medtem to je ta za Slovence tretji. Vid Kavtičnik pa je edini, ki ima v ekipi kolajno z evropskega prvenstva.

3. Gledalci
Hrvati bodo imeli gotovo premoč na tribunah. Proti Norvežanom je izrecno zanje navijalo okrog dva tisoč gledacev in tudi tokrat jih verjetno ne bo bistveno manj.

Razno …

Gotovo bi se našlo še kaj na eni ali na drugi strani. Slovenski vratarji imajo na primer na turnirju na vseh tekmah skupaj 10 obramb več od hrvaških. Slovenija že vse od olimpijskih iger v Atenah leta 2004 ni dobila zadnje tekme na velikih tekmovanjih.

Hrvaška ima boljšo obrambo, še posebej pri blokih, Slovenija pa odstotkovno in po številu golov učinkovitejši napad … Ekipi, ki imata igralce s približno enakim povprečjem nastopov, sta se nazadnje pomerili julija lani, ko je v Opatiji slavila Hrvaška z 22:20.
Ne spreglejte