Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
26. 1. 2013,
20.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rokomet Slovenija Hrvaška

Sobota, 26. 1. 2013, 20.40

8 let

Sloveniji zmanjkalo goriva za bron – Hrvaška tretja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu izgubila tekmo za tretje mesto s Hrvaško s 26:31 (13:14). Četrto mesto je njen drugi najboljši rezultat na velikih tekmovanjih.

Slovenija je v primerjavi s tekmo proti Španiji malce predrugačila postavo. Po tekmi premora je bil znova v postavi Dragan Gajić, zato pa je selektor Boris Denič ekipo moral sestaviti brez Nenada Bilbije, ki mu je nastop v bitki za bron s Hrvaško preprečila poškodba gležnja. Hrvaška je nastopila brez prav tako poškodovanega Draga Vukovića.

Presenečenje: prvič začeli brez Zormana

Deničeva prva postava je bila presenetljiva Primož Prošt, Luka Žvižej, Gašper Marguč, Jure Dolenec, Marko Bezjak, Uroš Bundalo in Borut Mačkovšek. Da, prvič na prvenstvu tekme ni začel Uroš Zorman. Obe sosedski reprezentanci sta na začetku postavili pričakovani obrambi 6-0. Dobrih sto slovenskih navijačev je bilo v dvorani Sant Jordi dobro slišati, čeprav so bili glede na Hrvate v manjšini. Deničeva falanga je srečanje spodbudno odprla, dvakrat povedla, po dveh protinapadih pa je Hrvaška v 11. minuti prešla v vodstvo 6:4. Sledila sta vezana gola Mateja Gabra in Vida Kavtičnika in vnovično izenačenje.

Prošt odličen, preglavice v napadu

Obe ekipi sta precej grešili v napadu, na visoki ravni sta bila Prošt – ob polčasu sedem obramb – in Mirko Alilović – štiri ustavljene žoge v prvi polovici tekme. Sosedi so znova povedli za dva, Slovenci znova izenačili in prešli v vodstvo. Občutek je bil, da se mora Deničeva četa za vsak zadetek znatno bolj truditi kot Goluževa, saj je Hrvaška dosegla precej lahkih, hitrih golov. Slovenci pa so si izmenjavali žogo preveč nenatančno, čemur so sledili protinapadi. Na odmor so Hrvati odšli z golom prednosti. Trditev, da bo tesno, je bila ''zicer''.

Bezjakov rdeči karton

Kljub izenačenju na začetku drugega polčasa se je medla, preveč statična slovenska igra s podarjenimi žogami v napadu nadaljevala. Prek Domagoja Duvnjaka, Damirja Bičanića in Ivana Ninčevića je hrvaška napravila serijo kar 6:0 do 40. minute (20:14), k čemur je znatno pripomogel tudi Alilović. Podobno kot pri španskem scenariju: brez gola v napadu in hitra kazen na drugi strani. Pri enem od takšnih protinapadov je Bezjak prišel v kontakt s Čupićem in moral predčasno pod prho. Hrvati niso delovali utrujeno, Slovenci pač. Drugi zadetek v drugem polčasu so dosegli šele v 42. minuti. Pešalo je vračanje v obrambo. V 46. minuti je Kopljar zadel že za osem golov naskoka (24:16).

Prošt se je najbolje upiral

Čeprav poškodovani in bolni, so Hrvati delovali mnogo bolj sveže in vzdrževali zadostno prednost. Pretirano veliko preglavic pri izigravanju slovenske obrambe niso imeli, na roko pa jima je šel tudi sodniški kriterij z dolgo puščenimi napadi. Pet minut pred koncem se je sicer po zadetkih Dolenca in Dobelška Slovenija približala na pet zadetkov zaostanka. Svojo odlično predstavo je nadaljeval Prošt, na koncu 16 obramb, ki pa je bil ob številnih protinapadih često nemočen. Slovenija je tako osvojila odlično četrto mesto na svetovnem prvenstvu, česar od nje pred tekmovanjem ni nihče pričakoval. To pa je njena najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih po evropskem srebru izpred devetih let.

Ne spreglejte