Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
24. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

Natisni članek

Veselin Vujović intervju slovenska rokometna reprezentanca Katar Valero Rivera rokomet svetovno prvenstvo

Torek, 24. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju: Veselin Vujović, selektor rokometne reprezentance

Slovenski selektor spraševal igralce, zakaj so navijali za Katar #intervju

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75
vujović vujovic slovenija rusija rokometna reprezentanca | Foto Sportida

Foto: Sportida

Rokometna reprezentanca ima danes proti Katarju (20.45) priložnost, da se zavihti v drugi polfinale svetovnega prvenstva (SP) v zgodovini. "Ne smemo računati, da bo nekdo igral slabo in bomo zato slavili," opozarja selektor Veselin Vujović.

pasica pariz | Foto:

vujovic vujović slovenija savdska arabija rokomet rokometna reprezentanca | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Na tretjem velikem tekmovanju je Veselin Vujović v vlogi selektorja slovenske reprezentance v drugem četrtfinalu.

Čeprav trdi drugače, pa je Slovenija proti Katarju, drugi ekipi zadnjega svetovnega prvenstva in osmi z olimpijskih iger, glede na igralsko kakovost, klubske in reprezentančne izkušnje igralcev vseeno v prednosti.

A tudi nemška reprezentanca je bila, pa je že doma. Velik izziv za Katarce bo v treh dneh odigrati dve težki tekmi odlično. Slovenija je glede tega v boljšem položaju, saj je imela po tekmi osmine finala z Rusijo vmes dva dneva. "Če bomo odigrali najboljšo tekmo prvenstva, bomo gotovo napredovali," je prepričan Vujović.

Bi se lahko pojavila psihološka past? Proti Nemčiji Slovenija ne bi bila favorit. Po drugi strani pa veliko ljudi ob katarskem tekmecu Slovence že vidi v polfinalu.
Če bi vam odgovoril pritrdilno, bi lagal vam in sebi. Svoje igralce sem, ko smo gledali tekmo, vprašal: "Zakaj ste začeli navijati za Katar, ko je ta izenačil? Ste se bali Nemcev?" Novoletne želje so mimo, a če bi lahko izbiral četrtfinalnega tekmeca med Nemčijo in Katarjem, bi izbor padel na zadnjega. To ne pomeni, da jim bomo preskočili.

Ne smemo podceniti reprezentance, ki je izločila Nemce in je navsezadnje druga na svetu. Katar je bil z nogo in pol že doma, a izločil evropske prvake. Ko se takšni ekipi ponudi priložnost, se bori, kot da bi šlo za življenje ali smrt. Mi se ne. Pred nami je prihodnost, mirni smo. Do športnih meja se bomo bojevali, da bi izkoristili to priložnost. Če v teh pogojih rezultat ne bo dober, si ne bomo imeli kaj zameriti. Če bomo odigrali najboljšo tekmo prvenstva, bomo gotovo napredovali.

"Mi smo mirni, čeprav smo pred zgodovinsko priložnostjo." | Foto: Sportida "Mi smo mirni, čeprav smo pred zgodovinsko priložnostjo." Foto: Sportida Boste na prvega napadalnega asa Katarja, sicer Kubanca Rafaela Capoteja, dali poseben obrambni poudarek ali boste bolj pazili, da se ne razigrajo preostali?
Prej drugo. Naj Capote da svojih sedem, osem golov. Moramo biti trdni, zapirati sredino katarskega napada. Zunanji igralci in krožni napadalec so močnejša stran ekipe. Morda sta krilna položaja pogojno rečeno slabša.

Napraviti taktiko za vratarja Danijela Šarića je nemogoče. Če bo imel dober dan, bosta morala naša vratarja pokazati nekaj podobnega.

Lahko Katar v treh dneh odigra dve odlični tekmi?
Mislim, da imajo ozek fond igralcev. Gotovo so se fizično in psihično začeli prazniti. Igranje proti Nemcem izjemno utrudi vsakega, ne le Katarcev. Upam, da ti niso pripravljeni ponoviti takšne igre. Vendar ne smemo računati, da bo nekdo igral slabo in bomo zato slavili.

Ne spreglejte:

Se strinjate s katarskimi napovedmi, da je Slovenija favorit?
Favorit proti reprezentanci, ki je izločila Nemce, Slovenija ne more biti. Možnosti so 50 : 50. Zdaj se mi javljajo nekateri ljudje, s katerimi se nisem slišal že celo večnost. Pozdravljajo, čestitajo, podpirajo, komentirajo. To je lepo. Nič na naših prostorih ne uspeva tako dobro kot uspeh. Ko gre, gre. A mi smo mirni, čeprav smo pred zgodovinsko priložnostjo. In ne glede na to, da bi nas načeloma v polfinalu lahko pričakali Francozi. A počakajmo. Tudi v paru Francija – Švedska se lahko zgodi presenečenje. Švedska igra najboljši rokomet na tem SP.

Slovenci večjih težav s poškodbami niso imeli ne med pripravami ne med prvenstvom. | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Slovenci večjih težav s poškodbami niso imeli ne med pripravami ne med prvenstvom. Foto: Grega Wernig/Ekipa SN
Katere so slovenske prednosti na tem dvoboju?
Katarci delajo več tehničnih napak kot evropske reprezentance. To pomeni več priložnosti za lahke gole. Katarska prednost je fizična moč. Če bomo igrali z veliko stika, bomo težko slavili. Formula je, da imamo v napadu čim hitrejši pretok žoge, v obrambi pa čim bolj prekinjamo katarski napad. Morda imajo manjšo prednost v vratih, saj je Danijel Šarić zelo kakovosten in izkušen. Če bosta naša vratarja blizu njegovemu učinku, sem prepričan, da bo Slovenija igrala v polfinalu.

Kako velik primanjkljaj je za Katarce, da večinoma igrajo z desničarjem na desnem zunanjem položaju?
Tudi levičarja imajo. A desničar (večinoma na desnem zunanjem igra Bertrand Roine, op. a.) največ preigrava na svojo močnejšo stran. A sem prepričan, da so to opažali tudi trenerji, ki jih je Katar premagal. V igri odločajo številne malenkosti

Valero Rivera je bil Barcelonin trener v njenih zlatih časih. Zdaj piše uspešno zgodbo v Katarju. | Foto: Reuters Valero Rivera je bil Barcelonin trener v njenih zlatih časih. Zdaj piše uspešno zgodbo v Katarju. Foto: Reuters

Po tistem z Linom Červarjem vas čaka še en velik trenerski dvoboj. Tokrat s Špancem Valerom Rivero, katarskim selektorjem.
V Barceloni sem bil njegov igralec (med letoma 1988 in 1993, op. a.), bila sva velika prijatelja, a nato prišla v konflikt, ko sem vodil Ciudad Real (med letoma 2000 in 2003, op. a.), on pa Barcelono. Nato sva spor zgladila. V ozadju pa vselej ostaja neka tekmovalnost, podobno kot z Linom Červarjem. Valero je iz neznane katarske reprezentance napravil veliko. A če imate možnost pripeljati legijo tujcev, potem je to precej lažje kot na primer iskati igralce po majhnih klubih.

A je zadnje po drugi strani večji užitek in izziv …
Ali je večji izziv, ne vem, ker še nisem bil na drugi strani (smeh, op. p.). A ne bi zamenjal vlog z Valerom Rivero.

Se zdaj dobro razumeta?
Da, povsem korektno. Čeprav ostaja travma konflikta. Valero me je pripeljal v Barcelono, kjer sem imel dobro pogodbo. Pet let sva sodelovala, osvajala evropske lovorike. Morava se spoštovati in imeti dober odnos.

Ne spreglejte