Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
28. 1. 2017,
10.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Sobota, 28. 1. 2017, 10.26

6 let, 7 mesecev

Slovenski rokometaši za tretje mesto na svetu s Hrvati

Domagoj Duvnjak pred tekmo s Slovenci: Psihično in fizično ubijanje

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
hrvaška norveška norveska | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Naredili bomo vse, da domov odnesemo kolajno. Slovenija je vsekakor v prednosti, imela je dan odmora," pravi največji, a tudi najbolj izmučeni zvezdnik hrvaške rokometne reprezentance pred tekmo za bronasto kolajno (20.45) na svetovnem prvenstvu v Franciji.

pasica pariz | Foto:

Slovenija - Katar gaber dolenec | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Rokometna reprezentanca bo drugič v zgodovini nastopila na tekmi za tretje mesto svetovnega prvenstva. Pred štirimi leti je bila v Španiji četrta, potem ko jo je premagala prav Hrvaška.

Ekipa Veselina Vujovića je v polfinalu izgubila s svetovno prvakinjo Francijo, ki se bo v finalu pomerila z Norvežani.

Pred tem so Slovenci v skupini premagali Angolo, Islandijo in Makedonijo, remizirali so s Tunizijo, izgubili pa s Španijo. V osmini finala so izločili Rusijo, v četrtfinalu pa Katar. Slovenija je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu osma, pred štirimi leti v Španiji pa četrta.

Rokometaš nemškega Kiela Domagoj Duvnjak je prvi hrvaški zvezdnik. Njegova ekipa se bo nocoj ob 20.45 pomerila s Slovenijo za bron na svetovnem prvenstvu. Hrvaška bo v tekmo krenila z bistveno manj ugodnega štartnega položaja. Medtem ko so Slovenci polfinale s Francozi igrali v četrtek zvečer, so bili sosedi dejavni v petek. Ob tem se je tekma z Norveško razvlekla še za deset minut, Hrvati pa so s praga zmage po podaljšku sestopili do grenkega poraza.

Najboljšega igralca na planetu iz leta 2013 že leta mučijo poškodbe. Pred tem prvenstvom kar dve. Tri tedne ni treniral, igra na rutino, zanos, izkušnje ... Ve, kaj bi rad, a tega telesno ne more izvesti, zato je živčnost očitna. Po tekmi z Norvežani je tudi Duvnjak padel v brezno globokega razočaranja. Govoril je malo, vseeno pa je prevelik profesionalec, da se ne bi ustavil ob novinarjih. V nasprotju z nekaterimi soigralci.

Hrvati se bodo morali hitro zbrati za sosedski derbi. | Foto: Reuters Hrvati se bodo morali hitro zbrati za sosedski derbi. Foto: Reuters

Metanje na glavo in krvava kolena

"Napake so sestavni del športa. A na kakšen način smo igrali z Norvežani … Izpolnjevali smo vse dogovore, se metali na glavo, imeli krvava kolena. Malo je zmanjkalo, ni nam uspelo, to je šport," Duvnjaku ni niti na pamet padlo, da bi obsojal soigralca Zlatka Horvata, ki mu je norveški vratar Torbjorn Bergerud obranil sedemmetrovko za zmago ob koncu tekme.

Manj kot 24 ur po koncu polfinala bo že na sporedu balkanski derbi. Ponovitev tekme za tretje mesto iz Barcelone pred štirimi leti. Tedaj so se bronaste kolajne veselili Hrvati. Mešanica razočaranja, mračnih misli, adrenalina in bolečine je lahko neznosna.

Domagoja Duvnjaka muči poškodba za poškodbo. | Foto: Reuters Domagoja Duvnjaka muči poškodba za poškodbo. Foto: Reuters

Ni vedel, kako bo zaspal

Dvajset minut po tekmi je dejal, da nima pojma, kako bo zaspal. "To je psihično in fizično ubijanje. Zelo težka tekma, ampak gre za medaljo. Naredili bomo vse, da domov odnesemo kolajno. Slovenija je vsekakor v prednosti, imela je dan odmora," je bil jedrnat rokometaš Kiela, ki morda še najbolj odslikuje sodobno športno gladiatorsvo. Delovanje prek meja svojega telesa. Kruha in iger. Za vsako ceno.

Ne spreglejte