Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
28. 1. 2017,
14.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

infografika Hrvaška rokomet svetovno prvenstvo Francija Pariz Gašper Marguč Veselin Vujović Željko Babić Slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 28. 1. 2017, 14.08

6 let, 6 mesecev

Statistični prerez: Slovenija vs. Hrvaška (infografika)

Kje so Slovenci boljši od Hrvatov?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Slovenija rokomet | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Rokometni spopad sosedov za bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu prinaša večerni dvoboj reprezentanc, ki se poznata do potankosti. Statistika je zaveznica Hrvatov, ki so jo leta 2013 v obračunu za tretje mesto na SP že zagodli Sloveniji. Kdo je najnevarnejši v obeh taborih?

Selektor Slovenije Veselin Vujović je hrvaški rokomet odlično spoznal v obdobju, ko je vodil Zagreb. Takrat je pri hrvaškem prvaku, ki podobno kot Celje redno nastopa v ligi prvakov, vodil tudi nekaj slovenskih reprezentantov.

Vujoviću se v Parizu ne bo izpolnila ena izmed želja. Črnogorec si je pred polfinalom zaželel, da bi na svetovnem prvenstvu medalji osvojili obe reprezentanci, ki prihajata z območja nekdanje Jugoslavije in imata bogato rokometno zgodovino. A medaljo bo dobila le ena. Kdor bo danes boljši, bo prejel odličje bronastega leska, poraženec pa bo ostal brez vsega.



Slovenija močnejša v napadu, Hrvaška v obrambi

Kdo se bo zvečer veselil? Hrvaška reprezentanca ima, sodeč po statistični analizi, malce višje, težje, starejše in bolj izkušene igralce. Razlika ni občutna, je pa opaznejša v rubriki doseženih in prejetih zadetkov. V napadu bolj blesti Vujovićeva četa (240 proti 224), ki na svetovnem prvenstvu v Franciji povprečno na tekmo dosega okroglih 30 zadetkov, v obrambi pa so uspešnejši izbranci Željka Babića. Hrvaška je prejela 202, Slovenija pa 223 golov.

 

Čeprav je Hrvaška na prvenstvu proti vratom streljala večkrat od Slovenije (380 proti 364), je dosegla manj zadetkov. Njeni strelci niso tako učinkoviti kot tisti, ki jih na državnih dresih krasi grb s podobo Triglava. Natančnost je v Metzu in Parizu lepa čednost slovenske izbrane vrste. V zadetek je pretopila kar 65,9 odstotka vseh strelov. Hrvaška učinkovitost je nižja, 58,9-odstotna.

Hrvaška blesti v blokadah

Hrvaško spremlja v Parizu veliko navijačev. | Foto: Reuters Hrvaško spremlja v Parizu veliko navijačev. Foto: Reuters Hrvati največkrat streljajo z zunanjih položajev, kar dve petini vseh strelov. Tekmecem povzročajo največ sivih las s projektili od daleč. Slovenija igra drugače. Do izraza prihaja hitrost, saj njeni rokometaši pogosto zdrvijo v protinapad. Skoraj vsaj peti napad konča s protinapadom, Hrvaška pa vsakega devetega.

Statistika je zaveznica Hrvaške v številnih rubrikah. Današnji tekmec Slovenije na zgodovinski tekmi, na kateri se reprezentanca s sončne strani Alp poteguje za prvo medaljo na svetovnem prvenstvu, prevladuje v asistencah, ima manj izgubljenih žog, več ukradenih žog, blesti pa zlasti v blokadah. Vknjižila jih je dvakrat več od Slovencev (28 proti 14). Zgolj Jakov Gojun, visoki specialist za igranje v obrambi, jih je zbral devet. Skoraj toliko, kot vsa slovenska reprezentanca na tem prvenstvu.

Kdo se je lahko spočil?

Če statistika kaže v prid Hrvaški, pa čas zagotovo ni njen zaveznik. Poraja se resno vprašanje, ali bodo Hrvati po norveškem šoku zmožni obnoviti moči in se zoperstaviti motiviranim sosedom, ki se želijo prvič v zgodovini svetovnih prvenstev povzpeti na zmagovalni oder.

Slab dan po bolečem porazu proti Norvežanom se bodo Hrvati s Slovenci pomerili za bron. | Foto: Reuters Slab dan po bolečem porazu proti Norvežanom se bodo Hrvati s Slovenci pomerili za bron. Foto: Reuters

Slovenija je imela po četrtkovem porazu proti Franciji na voljo dva dneva za počitek in tudi za odpravo manjših poškodb. Poklapana Hrvaška, ki je v petek doživela hud psihološki udarec, se bo zvečer na igrišče primorana vrniti le 20 ur po dramatičnem polfinalu z Norvežani. To je dejavnik, ki je, drugače od statističnih prvin, močno v prid Sloveniji.

Marguč kralj strelcev, Skok in Stevanović izenačena

Gašper Marguč je najboljši slovenski strelec na SP 2017. | Foto: Reuters Gašper Marguč je najboljši slovenski strelec na SP 2017. Foto: Reuters Kako je s strelci? Pred zadnjo tekmo slovenske in hrvaške reprezentance na tem prvenstvu za najboljšega strelca v obeh vrstah velja Gašper Marguč. Slovenec, ki si rokometni kruh služi na Madžarskem, je dosegel 34 zadetkov, dva več od prvega hrvaškega strelca in podajalca Luke Cindrića. Mejo 30 zadetkov je presegel le še hrvaški krilni igralec Zlatko Horvat, tragični junak polfinalne drame z Norvežani, ko je v zadnji sekundi rednega dela pri rezultatu 22:22 zapravil najstrožjo kazen za zmago.

Norveški vratar je prebral njegovo namero in vikinge ohranil pri življenju. Bosta danes Horvatu parala živce tudi slovenska vratarja? Selektor Vujović v Franciji v vrata največkrat postavi Matevža Skoka, ki brani odlično, saj ubrani vsak tretji strel (34 odstotkov). Podobno uspešen je tudi prvi hrvaški vratar Ivan Stevanović, ki pa se včeraj proti Norveški ni izkazal. Veliko bolje je šlo njegovemu kolegu Ivanu Pešiću, ki ima na tem svetovnem prvenstvu višji odstotek ubranjenih strelov od druge vratarske violine pri Slovencih, Urbana Lesjaka.

Slovenija je v kvalifikacijah za SP 2017 izločila Norveško. Bi ta lahko v nedeljo postala svetovni prvak? | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenija je v kvalifikacijah za SP 2017 izločila Norveško. Bi ta lahko v nedeljo postala svetovni prvak? Foto: Guliverimage/Getty Images

Dvoboj za tretje mesto se bo v Parizu začel ob 20.45. V nedeljo sledi veliki finale med gostiteljico Francijo in Norveško, zadnja sprva ne bi smela nastopiti na tem prvenstvu, saj jo je v kvalifikacijah izločila prav Slovenija, a ji je nato Mednarodna rokometna zveza (IHF) z dodatnim povabilom le omogočila druženje z elito. A to je že druga zgodba …

Ne spreglejte