Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
28. 1. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

rokomet Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca zdravnik Sašo Djurić Slavko Brezovnik Žan Rant Roos

Sobota, 28. 1. 2017, 15.30

6 let, 7 mesecev

Ljudje iz ozadja

Ekipa, ki poskrbi, da (nič) ne boli #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

djurić djuric brezovnik roos medicinska ekipa | Foto L. G.

Foto: L. G.

Zdravstvena ekipa rokometne reprezentance igralcem ponuja telesni in včasih tudi duševni "servis".

pasica pariz | Foto: Zdravstveno osebje je nepogrešljivo v poklicnem športnem udejstvovanju. "Zdravniška služba ga je usposobila" je pogosti frazem, ki v zaodrju skriva ogromno prizadevnosti, znanje, iznajdljivost … Specialist medicine športa Sašo Djurić, manualni terapevt Žan Rant Roos in maser Slavko Brezovnik sestavljajo trojico, ki nad buškami, odrgninami, zvini, raztrganinami in preostalimi poškodbami bedi v rokometni reprezentanci.



Ne le telesne rane ...

Včasih pa so tudi ranoceliki za dušo. "Gotovo je psihološka podpora pomembna. Pri tem sodelujemo vsi trije, največ Žan in Slavko. Med terapijami se vselej razvije pogovor, ki strogo ostane v terapevtski sobi. Tudi sam sodelujem pri tem, kolega me obveščata o vseh novih težavah in drugih stvareh. O vsem se dogovarjamo skupaj," pravi Sašo, ki je šef ekipe. Srečali ga boste lahko na Gorenjevih tekmah, sicer pa službuje v celjskem zdravstvenem domu. Zanimiva šaleško-savinjska kombinacija, ni kaj.

Nočna izmena nekaj najbolj samoumevnega

Trojica je v stanju pripravljenosti ves čas. Tu ni osem-, devet- ali deseturnega delovnika. Nočna izmena je nekaj najbolj samoumevnega. "Tekma s Francijo je bila ob 21.00, zato smo se v hotel vrnili ob 23.30. Nekaj smo pojedli in začeli terapije. S Slavkom sva delala tri ure. Vse masaže izvedeva takoj po tekmi, zato da je drugi dan čas za terapije, celjenje poškodb in počitek,"  pripoveduje Žan, ki deluje v škofjeloškem masažnem salonu.

Reprezentanci se je pridružil pred dvema letoma v Katarju, medtem ko je Sašev delovni staž z izbrano vrsto približno poldrugo leto daljši. Najbolj sveži član tričlanske ekipe je Slavko, ki se je ekipi pridružil na lanskem evropskem prvenstvu. On poskrbi za državne simbole. "Kjerkoli smo, gre v terapevtsko sobo vselej najprej slovenska zastava. Nato vse ostalo. Enako je tudi z garderobo, ki jo uporabljajo igralci," razloži pripadnik posebne enote slovenske policije, ki se z masažami ukvarja v prostem času.

Odzvati se je treba hitro in zbrano. | Foto: Vid Ponikvar Odzvati se je treba hitro in zbrano. Foto: Vid Ponikvar Naj dobro in veliko jedo ter se masirajo

Bolj ko se velika tekmovanja, kot so svetovna in evropska prvenstva ter olimpijske igre, bližajo koncu, bolj so igralci fizično izčrpani, saj si tekme sledijo na dva dni ali celo še pogosteje.

Na kaj je tedaj treba biti najbolj pozoren? "Najpomembnejša ob koncu velikih turnirjev je regeneracija. Gre za to, da fantje dobijo čim več masaž," pravi Sašo.

Z Žanovim dopolnilom: "Pomembno je, da igralci jedo dobro in veliko ter ob vsakem obroku oziroma treningu dobijo prehranske dodatke – vitamine, minerale, elektrolite." Da bi bili igralci le dovolj "dopolnjeni" za zmago nad Hrvati ...

Ne spreglejte