Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 1. 2018,
18.15

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

David Miklavčič Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Veselin Vujović

Četrtek, 25. 1. 2018, 18.15

6 let, 2 meseca

David Miklavčič

Slovenec na delu v Zagrebu: Vprašal sem jih, zakaj me zafrkavajo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
David Miklavčič | Foto Martin Metelko/Sportida

Foto: Martin Metelko/Sportida

Slovenska rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu na Hrvaškem nastopila oslabljena. Selektor Veselin Vujović je zaradi poškodb pogrešal ogromno adutov. Manjkal je tudi David Miklavčič, ki nam je priznal, da je včasih bolje igrati kot pa spremljati dvoboj prek televizije. Ker manj trpijo živci. Kako je bil zadovoljen s predstavami rojakov?

Med slovenskimi osmoljenci, ki so zaradi višje sile, zdravstvenih težav, izpustili evropsko prvenstvo, je tudi David Miklavčič. Grosupeljčan, ki bo v začetku prihodnjega tedna praznoval 35. rojstni dan, si je jeseni poškodoval ramo. Selektor Veselin Vujović ga je moral prečrtati na seznamu, saj so mu zdravniki po operaciji predpisali petmesečno okrevanje.

Sploh ni mogoče primerjati

Slovenija je v skupini II osvojila četrtp mesto. Prehitela je Makedonijo in Nemčijo. | Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenija je v skupini II osvojila četrtp mesto. Prehitela je Makedonijo in Nemčijo. Foto: Mario Horvat/Sportida Lani je s slovensko izbrano vrsto na svetovnem prvenstvu v Parizu osvojil zgodovinsko bronasto medaljo, letos pa je bil primoran dvoboje na Hrvaškem, kjer si tudi služi klubski kruh (RK Zagreb), spremljati le kot navijač.

''To sta povsem drugačna občutka. Zdaj, ko nisem igral, je bilo veliko manj čustveno. Pravzaprav tega sploh ni mogoče primerjati. Zelo te boli, ker ne moreš pomagati, a sem se s tem v karieri že sprijaznil. Včasih je res lažje igrati kot pa gledati tekmo po televiziji. Manj si živčen,'' je v smehu priznal desni zunanji igralec in dodal, da ima nekoliko nenavaden dan, kar zadeva rokometno dogajanje.

Sodniki bodo v rokometu vedno jabolko spora

Miklavčič si rokometni kruh služi v Zagrebu. | Foto: Martin Metelko/Sportida Miklavčič si rokometni kruh služi v Zagrebu. Foto: Martin Metelko/Sportida Na evropskem prvenstvu v rokometu je po koncu dramatičnega drugega dela evropskega prvenstva napočil čas za prosti dan. Slovenija je nastope na Euru sklenila v sredo, ko se je s Češko razšla brez zmagovalca (26:26). S tem je spolzelo še zadnje upanje o čudežnem preboju v polfinale.

Na koncu sta Sloveniji zmanjkali dve točki, v komentarjih slovenskih navijačev na socialnih omrežjih se je okrepil spomin na sojenje, zlasti litovskega para, ki je na srečanju med Slovenijo in Nemčijo poskrbel za tretji polčas.

''Tudi jaz sem bil v šoku. Spremljali smo tekmo na treningu. Trener mi je dejal, da smo zmagali, potem pa pridem v slačilnico in mi soigralci rečejo, da sodniki gledajo videoposnetek in da sploh še ni konec tekme. Sploh jim nisem verjel. Vprašal sem jim, zakaj me zafrkavajo. A res … Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Sodniki bodo v rokometu vedno jabolko spora. Enkrat ti dajo, drugič vzamejo. Upam pa, da bodo te dogodki malce spremenili stvari. Da se bodo začele razvijati v boljšo smer. Tudi sodnikom po svoje ni lahko. Zato bi bilo morda dobro spremeniti nova pravila,'' je predlagal.

Dogajanje ob koncu srečanja med Slovenijo in Nemčijo je zmedlo tudi 34-letnega Miklavčiča. | Foto: Reuters Dogajanje ob koncu srečanja med Slovenijo in Nemčijo je zmedlo tudi 34-letnega Miklavčiča. Foto: Reuters

Manjši nastradajo večkrat kot večji

Tako se je pripravljal na EP 2018 proti Črni gori, a mu jo je nato zagodlo zdravje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tako se je pripravljal na EP 2018 proti Črni gori, a mu jo je nato zagodlo zdravje. Foto: Grega Valančič/Sportida Moti ga nedorečenost pri upoštevanju pravil, ki so jo občutili tudi slovenski navijači, prepričani, da Slovenija kot manjša država nima enakovrednih pogojev kot katere izmed večjih, tradicionalno močnih tekmic.

''Manjša država bo nastradala večkrat od večje. To je pričakovano. Pozna se, da smo vseeno Slovenija, država z le dvema milijonoma prebivalcev. Nemčija s svojo bazo gledalcev in finančnim vložkom je neprimerno večja. Na to morajo športniki pozabiti, s tem naj se ukvarjajo funkcionarji na zvezah.''

Po čem si boste zapomnili tole evropsko prvenstvo? ''Po videoposnetkih,'' je ustrelil kot iz topa in dodal, da se govori le o tem. ''Kar pa zadeva rokomet in igro, je to prvenstvo številk. Na koncu je o potniku v polfinale odločil en gol. Ko so tri reprezentance imele enako število točk (Švedska, Hrvaška in Norveška), je odločil en gol, kdo bo šel naprej. Vse je šlo skozi šivankino uho, le Francija je edina s stoodstotnim izkupičkom,'' je opozoril na galske peteline, ki so po njegovem mnenju poleg olimpijskih prvakov Dancev edini resni kandidati za zlato.

Kdo bo osvojil naslov evropskega prvaka v rokometu?

  • Danska
    25,36 %
    232 glasov
  • Francija
    64,59 %
    591 glasov
  • Španija
    5,03 %
    46 glasov
  • Švedska
    5,03 %
    46 glasov
Oddanih 915 glasov

Veliko jih je bilo zmedenih

Zanimivo je bilo tudi to, da se je pogosto razpredalo o kalkulacijah. Kdo bo napredoval in kdo ne? O tem je bilo veliko govora. ''Veliko ljudi je bilo zmedenih, a to doda tekmovanju dodatno draž. Svetovna prvenstva so povsem drugačna, tam je izločilni del od osmine finala. Tam je lažje razumljivo. Je pa zaradi tega sistema na Euru več dela za vas novinarje, da ste lahko obveščali navijače o vseh scenarijih,'' je zaznal dobitnik bronastega odličja na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji.

Lani je pomagal Sloveniji do nepozabnega tretjega mesta na svetovnem prvenstvu v Franciji. | Foto: Vid Ponikvar Lani je pomagal Sloveniji do nepozabnega tretjega mesta na svetovnem prvenstvu v Franciji. Foto: Vid Ponikvar

Ko bo popolnoma zdrav, bi se lahko vrnil v reprezentančni pogon. Če bo prepričal selektorja, bo z izbrano vrsto napadal naslednji cilj, nastop na SP 2019. ''Že nekaj časa smo v podobnem pogonu. Bilo je nekaj menjav igralcev, načelo delovanja pa je ostalo enako. Kakorkoli gledamo, smo na dobri poti. Imamo perspektivno reprezentanco. Vemo, da moramo čez kvalifikacije. V preteklosti smo jih prebrodili že ogromno. Za SP 2017 smo izločili Norvežane, ki so bili pozneje drugi,'' je spomnil, kako je Slovenija na poti do SP 2017 izločila vikinge, ki so nato zaradi posebnega povabila le nastopili na tekmovanju in se na koncu povzpeli skoraj do vrha.

Primanjkovale so izkušnje in rutiniranost

Slovenija je v Varaždinu nadigrala Španijo, ki se bo v petek v polfinalu EP 2018 pomerila s Francijo. | Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenija je v Varaždinu nadigrala Španijo, ki se bo v petek v polfinalu EP 2018 pomerila s Francijo. Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenija se je na evropskem prvenstvu uvrstila med osem najboljših. ''Bilo je preveč nihanj. Vse od vrhunskega do povprečnega. To je bila največja težava naše reprezentance. Od odlične igre, borbenosti in znanja do čisto drugačnih obrazov. Opazilo se je pomanjkanje izkušenj, neke rutiniranosti, da bi pripeljali tekmo do konca. Na splošno pa me reprezentanca ni razočarala. Potrebovala bi le malce več sreče. Če bi jo imeli, bi lahko prišli veliko dlje. Sreča pogosto športnikom nekaj da, nekaj pa vzame,'' je opozoril na izenačenost tekmecev, zlasti v skupini II.

''Prvenstvo je bilo kot igra številk. Če bi na kakšni tekmi dali en gol več, na kakšni pa prejeli enega manj, bi bili v polfinalu,'' je prepričan izkušeni rokometaš, ki ga krasi ''bronasta'' levica.

Prihodnje leto na SP 2019?

Med najboljše štiri so se tako na rokometnem vrhuncu letošnjega leta uvrstile Francija, Danska, Španija in Švedska, gostiteljica Hrvaška pa se bo s Češko udarila za peto mesto. Slovenija je brez številnih poškodovanih igralcev, poleg Miklavčiča ni mogel Vujović računati še na Jureta Dolenca, Mateja Gabra, Vida Poteka in Nika Medveda, končala tekmovanja na repu osmerice. Nova priložnost za nastop na velikem odru se ponuja prihodnje leto, ko bosta svetovno prvenstvo gostili Nemčija in Danska.

Ne spreglejte