Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
25. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

2

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Vid Kavtičnik

Četrtek, 25. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Kapetan Vid Kavtičnik se spogleduje z Japonsko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

2

Vid Kavtičnik | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Remi s Češko s 26:26 je za slovensko rokometno reprezentanco tudi v teoriji pomenil, da je evropskega prvenstva konec. Slovenski igralci daleč od boja za medalje niso bili, a so dogodki v prvem delu prekrižali načrte naši četi. Njen kapetan Vid Kavtičnik je ponosen na fante, sam pa bi rad še dve leti igral v dresu z državnim grbom.

Slovenija je iz prvega dela iz Zagreba v drugi del tekmovanja, ki so ga izbranci Veselina Vujovića odigrali v Varaždinu, prinesla le točko. Zaplet se je zgodil že na prvi tekmi proti Makedoniji, nato pa še proti Nemčiji. Usodo so na teh tekmah v dobri meri krojili sodniki, o katerih je bilo že ogromno govora.

"Bili so vzponi in padci"

Slovenska izbrana vrsta je imela na letošnjem prvenstvu ogromno nevšečnosti s sodniki. | Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenska izbrana vrsta je imela na letošnjem prvenstvu ogromno nevšečnosti s sodniki. Foto: Mario Horvat/Sportida V Varaždinu so nato padli Španci, Slovenija je izgubila proti olimpijskim prvakom Dancem, za konec pa remizirala s Čehi. Ob morebitni zmagi nad zadnjimi bi sicer še obstajala teoretična možnost za preboj v polfinale, vendar je ne bi dočakali, saj so Španci premagali Nemčijo - tekmeca bi se morala raziti brez zmagovalca.

"Tekmo proti Čehom smo slabo začeli. Njihov vratar je branil vse, kar se je dalo. Mislim sicer, da tekma ni bila izgubljena na začetku. Povedli smo, a se je nasprotnik vrnil. Bili so vzponi in padci. Čehi so čez celotno prvenstvo dobro igrali. Ogledal sem si tekmo proti Dancem. V obrambi so igrali kompaktno. Zaustavili so Hansna. Proti nam so pokazali, da imajo res kakovostno obrambo. Na žalost nam proti njim ni uspelo. V prihodnje bomo dali vse od sebe, da bomo dosegli nekaj več," je po zadnjem obračunu na prvenstvu razmišljal kapetan Vid Kavtičnik.

Želja so olimpijske igre v Tokiu

V dresu z državnim grbom bi rad nastopil tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V dresu z državnim grbom bi rad nastopil tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Foto: Žiga Zupan/Sportida S tem je dal vedeti, da ga reprezentanca zanima tudi v prihodnje: "Dejal sem, da bom v reprezentanci do Tokia. Do takrat je cilj. Če mi bo uspelo, bom imel za seboj 20-letno kariero. Upam, da mi bo zdravje služilo in bodo kolena zdrava."

Kavtičnik, ki je bil pred prvenstvom še pod vprašajem, saj je imel težave z roko, je za reprezentanco zbral že 187 nastopov. Na večni lestvici se je na šestem mestu izenačil z Renatom Vugrincem, medtem ko je z 225 nastopi še vedno vodilni nekdanji kapetan Uroš Zorman.

Do olimpijskih iger v Tokiu ima pogodbo tudi selektor Vujović. Na vprašanje novinarja, ali bo Vujo zdržal takšne čustvene vrtiljake, kot smo jih lahko videli na tem prvenstvu, je Kavtičnik odgovoril: "To so čustva. Tudi sam se razburim. To ni nič slabonamernega. To je šport, v katerem so čustva prisotna. Vsak odreagira v posameznem trenutku. Ponosen sem, ker sem kapetan reprezentance. V njo so prišli nekateri fantje, ki morda sicer sploh ne bi dobili priložnosti, pa so jo dobro izkoristili. Vsa čast jim." S tem je dal vedeti, da je bila naša izbrana vrsta na tem prvenstvu zaradi poškodb vidno okrnjena.

"Šum v prvem delu ni bil prijeten"

Zahvalil se je navijačem, ki so bodrili reprezentanco v času prvenstva. | Foto: Mario Horvat/Sportida Zahvalil se je navijačem, ki so bodrili reprezentanco v času prvenstva. Foto: Mario Horvat/Sportida V prvem delu je bilo očitno, da so tekme, ki so jih krojili sodniki, slovenskim rokometašem vzele ogromno energije. A se lahko tudi iz tovrstnih šol nekaj naučijo in upajo, da bo v prihodnje manj takšnih preglavic, kot smo jim bili priča v Zagrebu. "Težko je oceniti, koliko energije nam je to vzelo. Nerad ocenjujem. Naprej smo prišli z eno točko. Naredili smo vse, da bi prišli v polfinale. Ni veliko manjkalo, a nam na žalost ni uspelo," razlaga Kavtičnik.

O tem, ali je bilo to prvenstvo iz psihološkega vidika eno najtežjih, pa je dobitnik srebrne medalje na evropskem prvenstvu daljnega leta 2004 in bronaste z lanskega svetovnega prvenstva, dejal: "Vsako prvenstvo je nekaj posebnega. Imeli smo veliko podporo s tribun. Navijačem bi se zahvalil, ker so bil naš osmi igralec. Potem je bil šum v prvem delu, ki ni bil prijeten. Fantje so se zbrali, odigrali, kot se spodobi, in zato sem ponosen na njih."

Ne spreglejte