Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
24. 1. 2018,
18.47

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Natisni članek

Slovenija Veselin Vujović Vid Kavtičnik EP Hrvaška 2018

Sreda, 24. 1. 2018, 18.47

6 let, 2 meseca

Po izpadu Slovenije z evropskega prvenstva

Selektor Vujović razočaran, ne razume pa sodniških odločitev ob koncu tekme

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Veselin Vujović | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Konec je evropskega prvenstva za slovenske rokometaše. Proti Češki so bili tako blizu zmagi, a na koncu tako daleč. Neodločen rezultat 26:26 je pomenil, da se od prvenstva poslavljajo. Selektor Veselin Vujović je obžaloval zamujene priložnosti, še enkrat pa se je dotaknil spornih sodniških odločitev.

Varaždin | Foto:

Le zmaga proti Češki bi Slovenijo še teoretično držala v igri za napredovanje v izločilne boje. A so se vsi nadaljnji scenariji ob remiju s Češko izjalovili.

Čeprav so imeli slovenski reprezentanti spet bučno podporo s tribun, so obračun v Varaždinu začeli slabo. Čehi so na čelu z odličnim vratarjem Tomasom Mrkvo poskrbeli za mrk in vodili že z 12:7.

Poznalo se je, da v igri ni bilo najbolj vročega Slovenca Mihe Zarabca, ki je imel bolečine v stegenski mišici. A je nato stisnil zobe in takoj ob prihodu na teren poživil igro naše izbrane vrste, ki je imela ob koncu prvega polčasa celo priložnost za izenačenje na 12:12.

"Če mi verjamete, mi je žal, da njihova zadnja žoga ni šla v gol"

Marko Bezjak je dvakrat obležal na tleh, a sta sodnika groba prekrška kaznovala z rdečim kartonom. | Foto: Mario Horvat/Sportida Marko Bezjak je dvakrat obležal na tleh, a sta sodnika groba prekrška kaznovala z rdečim kartonom. Foto: Mario Horvat/Sportida Tudi v drugem delu smo videli črne minute čete Veselina Vujovića, ki pa se je pobrala in celo prišla do vodstva z dvema goloma. A 25:23 in 26:24 ni bilo dovolj. Takrat sta sodnika iz Portugalske, ki sta prej zaradi dveh grdih prekrškov nad Markom Bezjakom izključila Leosa Petrovskyja in Jana Stehlika, prehitro pokazala na sedemmetrovko in Čehe vrnila v igro. Ti so imeli povsem ob koncu celo priložnost za zmago, a je žoga pristala v prečki, rezultat pa ostal nespremenjen - 26:26.

Končna delitev točk, ki ni pomagala nobeni ekipi, je slovensko reprezentanco pahnila iz nadaljnjega tekmovanja.

"Čestital bi Čehom, ki so odigrali sijajno prvenstvo. Če mi verjamete, mi je žal, da ni šla njihova zadnja žoga v gol, saj bi imeli zdaj priložnost za polfinale. A smo oboji ostali brez njega. Tako Čehi kakor tudi mi smo si zaslužili visoko mesto na tem prvenstvu," je na novinarski konferenci po koncu tekme sprva spregovoril Vujović.

"Morda bo kdo zdaj rekel, da se pritožujem, a sedemmetrovka ..."

Miha Zarabec je po težavah z mišico vstopil v igro pri zaostanku s 7:12 in nemudoma poživil slovensko igro. | Foto: Mario Horvat/Sportida Miha Zarabec je po težavah z mišico vstopil v igro pri zaostanku s 7:12 in nemudoma poživil slovensko igro. Foto: Mario Horvat/Sportida Nato se je dotaknil tekme: "Fizično smo se iztrošili, ker smo slabo začeli. Na pripravi tekme sem dejal, da bo zmago prinesla svežina s klopi. Mi je danes nismo imeli. Pivoti so katastrofalno grešili. Zapravili smo veliko lepih priložnosti. Delali smo napake. Kljub temu smo povedli. Morda bo kdo zdaj rekel, da se pritožujem, a sedemmetrovka, ki sta jo pri našem vodstvu za dva gola zapiskala, je daleč pod ravnjo prejšnjega sojenja. Potem tudi nista sodila Žabiču. Na koncu sta nam dala prednost, da v dveh sekundah dosežemo gol. Če bi piskala prekršek nad Margučem, bi morala biti po pravilih sedemmetrovka. A ga nista in sta nam dala prednost. To je tako, kot bi vam rekel, da lahko pridete na letalo, a morate v šestih minutah narediti 40 kilometrov. Nemogoče. Mislim, da se moramo naučiti, kako dan za dnem ostati zbrani. Po zmagi nad Španci smo se čustveno iztrošili, čeprav so Čehi pokazali, da so dobra reprezentanca."

Razočarani obrazi

Vid Kavtičnik je obžaloval slab začetek tekme. | Foto: Mario Horvat/Sportida Vid Kavtičnik je obžaloval slab začetek tekme. Foto: Mario Horvat/Sportida V slovenski reprezentanci je bil s petimi goli najbolj učinkovit kapetan Vid Kavtičnik. Vse gole je dosegel v drugem delu, tudi sam pa je bil razočaran, da se je prvenstvo končalo na takšen način: "Žal tekme nismo končali tako, kot smo hoteli. Sicer smo se v prvem polčasu vrnili in nato v drugem povedli, a nam ni uspelo. Poskušali smo zmagati, vendar smo bili na koncu prekratki."

Selektor, ki ima mandat v Sloveniji vse do leta 2020, se je na koncu še enkrat dotaknil vse zgodbe na prvenstvu in pa v zadnjem trenutku spremenjenega pravila Mednarodne rokometne zveze (EHF), da bo z evropskega prvenstva odpotovala le ena, ne tri reprezentance, kot je bilo sprva predvideno: "Ali sem razočaran? Sem. Težav je bilo veliko, ker smo imeli veliko poškodb. Drugače bi bilo, če bi Nemce premagali. Kar je, je. Tekmovanje smo končali s štirimi točkami. Videli bomo, kakšen bo končni rezultat. Rečeno je bilo, da bo šest ekip s tega prvenstva odšlo na svetovno prvenstvo, če bosta Nemčija in Danska med tremi (na svetovnem prvenstvu bo kot svetovna prvakinja tudi Francija, op. a.). Danes ni bilo več takšnega tolmačenja. Na svetovno bo s prvenstva prišla le ena ekipa, dodelili pa bodo tudi posebno povabilo. Veste, za koga? Če bo kakšna velika reprezentanca prej izpadla ali pa bo kdo pomahal z veliko denarja."

Slovenija : Češka 26:26 (11:12)

Arena Varaždin, gledalcev 2873, sodnika: Fonseca in Santos (oba Portugalska).

Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek, Verdinek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 5, Janc, Potočnik 2, Cingesar 3, Zarabec 5, Bezjak 2, Žabič 1, Mačkovšek 1, Mlakar 1, Leban, Suholežnik 1.

Češka: Mrkva, Galia, Hrstka 1, Bečvar 2, Landa, Horak 1, Kotrč, Kašparek 4, Stehlik, Šlachta, Petrovsky, Zdrahala 9 (2), Čip 5, Svitak, Mubenzem 3, Zeman 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Češka 2 (2).* Izključitve: Slovenija 4, Češka 12 minut.

Rdeča kartona: Štehlik (19.), Petrovsky (30.)

Ne spreglejte